Loxone Air – Využití v praxi díl 2.


21 října, 2016 in Know How

V předchozím článku Loxone Air – Využití v praxi díl 1. jsme se podívali na instalaci Loxone v bytě našeho kolegy Floriana. Byla to krásná ukázka toho, jak snadno proměnit jakoukoli domácnost na smart home s pomocí technologie Loxone Air.

Nyní v 2. díle se podíváme na řešení multiroom audia a zabezpečení. Opět si také představíme konkrétní zařízení a jejich použití.

 

Loxone Multiroom Audio pro chytrý dům

Hudba v každém pokoji s Loxone

Multiroom audio má v inteligentním domě velmi důležitou roli, speciálně pro vášnivého milovníka hudby, jakým je Floriana. Jeho požadavek mít svou hudbu kdykoli v každé místnosti vyřešil Loxone Music Server, jenž plně podporuje funkce Autopilota.

Tento chytrý audiosystém od Loxone dává Florianovi možnost snadno si dopřát hudbu, kterou chce, např. v koupelně, kuchyni či obýváku. Díky Autopilotovi přitom ani nemusí sahat na ovladač nebo telefon.

Ráno jej příjemně probudí jemné tóny místo nepříjemného řinčení budíku. Když vstoupí do kuchyně, přivítá jej zpravodajská relace na jeho oblíbené stanici. A při pravidelné večerní sprše zase relaxuje za poslechu oblíbeného seznamu chillout skladeb, aniž by se musel o cokoli starat.

Samozřejmě má vždy možnost zasáhnout do ovládání. Nejčastější povely jako změna hlasitosti, vypnutí / zapnutí či změnu zdroje obstará pomocí tlačítka Loxone Touch. Když odchází, hudba se vypne spolu se vším ostatním. To mu stačí v 90 % případů a zachovává jednoduchost ovládání.

Občas ale může chtít upravit oblíbené zdroje nebo si pustit jednu konkrétní píseň. V takovém případě mu stačí jeho iPhone či tablet a detailní možnosti najde v jednotné aplikaci Loxone.

Veškerou svou hudbu má v plné kvalitě uloženou na jednom místě. Může ji snadno třídit do playlistů a pro různé pokoje zvolit různé oblíbené položky. Kombinovat ji lze i s hudbou streamovanou z internetových služeb (např. Spotify) či s internetovými rádii.

Inteligentní audiosystém Loxone Music server ovládaný centrální jednotkou Miniserver Go

Jak to funguje:

Miniserver Go komunikuje skrze domácí síť s Loxone Music Serverem a připojeným Loxone Zesilovačem. Díky tomu může Autopilot pouštět hudbu například při detekci pohybu senzorem v koupelně, podobně jako světlo. Stejně funguje propojení s tlačítky a ovládání skrze jednotnou Loxone aplikaci. Music Server a Loxone Zesilovač mají podle varianty několik nezávislých výstupů, s jejichž pomocí je hudba vedená do reproduktorů v různých místnostech. V každé tak může hrát různá hudba ve stejný čas.

Florian využil kombinaci 2 typů reproduktorů: Loxone Speaker pro zapuštěnou montáž odolný vnějším vlivům (vhodný např. do koupelny či na terasu) a dřevěný Loxone Wall speaker, který se skvěle hodí třeba na polici. Pro budoucí rozšíření (například na terasu) může využít  schopnost Music Serveru komunikovat i bezdrátově pomocí UPnP.

 

Okenní kontakt a senzor pohybu pro zabezpečení

Inteligentní zabezpečení

Nedílnou součástí domácí pohody je i pocit bezpečí. Loxone smart home chrání své obyvatele a jejich majetek 24 hodin / 7 dní v týdnu a stačí k tomu již nainstalovaná zařízení. Nemusíte si tedy pořizovat jednoúčelový zabezpečovací systém.

Florian si například nastavil upozornění, pokud nechá otevřená okna při odchodu z domu nebo když jde spát. Loxone také sleduje pohyb v domě a otevření oken či dveří. Pokud by zaznamenal pokus o neoprávněné vzniknutí, nejen, že dá Florianovi vědět, ale také rozbliká světla a pustí hlasitou hudbu. Vedle rizika vloupání systém rovněž hlídá vznik požáru, a to pomocí detekce kouře i náhlých změn teploty.

Co je k tomu potřeba:

Miniserver neustále monitoruje stav všech zařízení. Co se týče zabezpečení, jde především o Pohybový senzor Air, Detektor kouře Air a Okenní a dveřní kontakt Air. Jednoduchým příkazem jako je trojklik na dotykové tlačítko se systém uvede do nočního režimu (u postele) či ví, že Florian odchází z domu (u vchodových dveří). Pokud v tento okamžik bude něco v nepořádku (typicky otevřené okno), Loxone to uživateli okamžitě oznámí (notifikací, hovorem, zablikáním světla, hláškou z reproduktorů).

Jelikož Miniserver dokáže kontrolovat různá zařízení, může je v případě potřeby aktivovat. V našem případě jde o světla či Music Server. Může ale i zavřít přívod vody či plynu, odpojit elektrické spotřebiče či vypnout rekuperaci.

 

Dálkové ovládání chytré domácnosti Loxone Remote Air

Remote Air pro ještě větší pohodlí

Když jsme se Floriana zeptali, co mu v jeho chytré domácnosti nejvíce zjednodušuje život, bez váhání zmínil Remote Air. Toto dálkové ovládání, které nepotřebuje přímou viditelnost jako klasické IR ovladače, disponuje 5 programovatelnými tlačítky. V obývacím pokoji Florian Remote Air používá k ovládání světel, hudby a spínané zásuvky od televize a videopřehrávače. Vše přímo z gauče, aniž by musel vstávat k tlačítku na zdi.

Změny s automatizací a zjednodušení ovládání mu přinesly takové zvýšení komfortu bydlení, že už si život bez Loxone ani nedovede představit.

 

Loxone Air produkty pro chytrou domácnost

 

 

Inteligentní domácnost Loxone přináší úplně nový rozměr pohodlí, který se těžko dá srovnat s životem v klasickém domě. Abyste si to mohli lépe představit, pořádáme pravidelné Prohlídky chytré domácnosti v našem vzorovém bytě:

Chci to zažít na vlastní kůži »

 

Chci být informován o novinkách