Dodatečná domácí automatizace & Vzdálené ovládání víkendového sídla. Příklad z praxe

David Nebor
8 dubna, 2014 in Reference

 

V následujícím příspěvku bychom Vám rádi představili jeden malý projekt, který byl dodatečně zautomatizován pomocí naší nové Loxone Air Technologie a EnOcean. V tomto projektu se jedná o dodatečnou automatizaci bytu v Saalbachu, o rozloze 25m2, který je používán jako víkendové sídlo. Majitelem bytu je náš projektový manager Gernot.

Gernotovy důvody pro automatizaci

  • ovládání & kontrola z dálky
  • úspora energie a s tím spojené náklady
  • zvýšený komfort

Vlastnosti inteligentního víkendového sídla:

Vždy online

Aby bylo možné ovládat byt z dálky, je nezbytné přípojení k internetu. Gernot ve svém víkendovém sídle nechtěl žádné internetové připojení a tudíž je nutné jiné řešení. Díky 3G datovému routeru a předplacené kartě, může být Loxone Miniserver neustále online. (USB s předplaceným mobilním internetem se vsune do routeru. Router je jako obvykle připojen pomocí síťového kabelu k Miniserveru.

Připraveni na víkend

Když se Gernot v pátek odpoledne chystá na cestu do Saalbachu, zapne před svou 2-hodinovou cestou topení prostřednictvím App. Byt je tak před příjezdem vyhřát na požadovanou teplotu.

(Technicky to funguje následovně: dotek na iPhone = informace pro Miniserver > Miniserver se rozhodne, co dělat > signál na Enocean Extension > bezdrátový signál na hlavici topení)

Ani horko, ani zima

V Germotově inteligentním 2-pokojovém bytě vždy vládne komfortní teplota. Inteligentní regulátor pokojové teploty využívá informace z integrovaného teplotního senzoru, který se nachází ve Smart Socket.

Home Tracker

Gernot připojil na dveře svého bytu dveřní kontakt EnOcean. Díky Trackeru může v aplikaci vidět posledních 100 záznamů otevření dveří. Občas se stane, že se noc protáhne, a ani Gernot si pak nemůže vybavit svůj noční návrat. Díky Trackeru se může kdykoli podívat, jak moc se párty protáhla.

Dodatečná automatizace

Nerušené lyžování

Čerstvé pečivo, vytažené přímo z trouby, je nedílnou součástí Gernotovy snídaně. Každému se může stát, že ve spěchu na sjezdovku zapomene vypnout troubu. Nic se neděje: Miniserver to vyřeší! Smart Socket Air, do které je trouba zapojena, může být vypnuta pomocí aplikace přímo ze sjezdovky.

Měření spotřeby energie

Trouba a myčka na nádobí jsou připojeny na Smart Socket Air. Gernot zaznamenává spotřebu domácích spotřebičů prostřednictvím integrovaného měření spotřeby energie.

01_ipad

Muž v domácnosti

“Obvykle, než opustím Saalbach, ještě zapnu myčku. Nečekám však než je nádobí umyto, abych ji zcela vypnul. Tuto roli opět přebírá Miniserver. Výhodou je, že nešetří jen peníze, ale také čas.”

Za tímto účelem byl v konfiguračním softwaru zřízen Cloudmailer, díky kterému je Germot mailem informován o tom, že je nádobí umyto. Díky Miniserveru dojde po určité době k automatickému odpojení Smart Socket Air.

Byt v hlubokém spánku

Během jeho nepřítomnosti je byt ponořen do hlubokého spánku. To se dá lehce provést jedním dotykem na iPhone nebo iPad v Loxone aplikaci. Díky tomu dochází jak k úspoře energie a s tím spojeným nákladům, tak je zároveň postaráno i o bezpečnost.

Byt v hlubokém spánku znamená

  • Úsporu nákladů na vytápění. Miniserver automaticky sníží teplotu. Gernotovy sousedé se navíc postarají o to, že teplota nikdy neklesne pod 17°C.
  • Přístroje jako jsou myčka, trouba či lampa, které jsou připojeny do Smart Socket, jsou automaticky odpojeny od sítě. Nejen, že pomáhá šetřit náklady na energii, ale také zajišťuje klidné vědomí – požáry způsobené zkraty jsou vyloučeny.

Víte, kdo je v bytě

Je-li byt ponořen do hlubokého spánku, je Gernotovi automaticky zaslán informační mail  prostřednictvím Cloud Mailer, který ho informuje o tom, že někde otevřel dveře. „Důvěra je dobrá, kontrola je lepší“. Gernot tudíž ví, zda se někdo během jeho nepřítomnosti pokusil vstoupit do bytu.

Gernot použil následující komponenty:

CZ Shop SK Shop
1x EnOcean Extension
1x Miniserver
1x EnOcean dveřní kontakt
2x EnOcean Loxone bezdrátová hlavice
1x Air Base Extension
4x Smart Socket Air
1x EnOcean Extension
1x Miniserver
1x EnOcean dveřní kontakt
2x EnOcean Loxone bezdrátová hlavice
1x Air Base Extension
4x Smart Socket Air

Chystáte se realizovat podobný projekt se stejnými či dokonce více praktickými funkcemi? Dejte nám vědět!

Chtěli byste dodatečně bezdrátově vylepšit Vaši domácnost či víkendový dům a potřebujete podporu? Kontaktujte jednoho z našich Loxone partnerů ve Vašem okolí či našeho projektového poradce.

Chci být informován o novinkách