Chytrá pasivní dřevostavba vyrostla ve svahu kousek od Prahy


15 října, 2020 in Reference

 I velmi netradiční podobu navrženou na míru může mít dnes pasivní dřevostavba na klíč. Příkladem je kaskádovitý dům v Králově dvoře u Berouna, který vznikl na pozemku s prudkým svahem. Pro sebe a svou rodinu jej navrhl jednatel společnosti LUCERN dřevostavby Lukáš Černík.

Dřevostavba je šetrná k životnímu prostředí zejména proto, že byla postavena v pasivním standardu. Dům řídí inteligentní systém Loxone, která dohlíží nejen na správnou regulaci teploty a vlhkosti, ale i osvětlení či zavlažování travního porostu.

Interiér dřevostavby nikdy nebude přehřátý díky předokenním žaluziím. Tomu také po obvodu celé stavby pomáhá tzv. atykový límec, který dokáže v nejteplejších dnech z velké části zastínit velkoformátová skla. Límec je sice černý, ale díky speciální barvě od firmy STO, která odpuzuje sluneční záření, nedochází k jeho přehřívání. Vytápění a chlazení domu pak zajišťuje tepelné čerpadlo IVT airbox invertor v kombinaci s podlahovým vytápěním.

Fakta

Lokalita

Králův Dvůr 


       Společnost

Lucern 


       Loxone Partner

Smart Energy Solution


       Loxone hardware:

       Stínění, Topení, Osvětlení,                           Zabezpečení a Zahrada

Nejtěžší bylo poprat se s prudkým svahem pozemku. Vymyslet zaříznutí domu do svahu tak, aby byl maximálně využitý pozemek, který je sice velký, ale má 14 metrů převýšení, bylo opravdu náročné. Navíc nám realizaci zkomplikovalo podloží, které se doslova trhalo po centimetrech. I tak se nám však podařilo udělat za domem a před domem krásnou plochu pro zahradu a herní prvky.

Lukáš Černík

Jednatel, Lucern

Pasivní dřevostavba ve svahu u Berouna v noci

Stínění 

Loxone se stará o domácí pohodu a dostatek přirozeného světla. Ve večerních a nočních hodinách zajišťuje dostatek soukromí. Samozřejmostí je regulace slunečního svitu do místnosti z hlediska řízení vnitřních teplot.

Topení a chlazení 

V každé místnosti je instalován Loxone Touch pro komfortní ovládání žaluzií a světelných scén. Součástí tlačítka je také teplotní senzor, díky kterému se reguluje topení a chlazení. Kvalitu vzduchu v domě kontrolují dvě čidla v ložnici a v obývacím pokoji.

Osvětlení 

Investor si potrpí na kombinace několika světel ve všech místnostech. V obývací části domu, která se skládá z obývacího pokoje, jídelny a kuchyně, je neuvěřitelných 17 okruhů světel, které bylo potřeba připravit na různé scény tak, aby vše ladilo. Senzory přítomnosti zabezpečují bezproblémový chod osvětlení, aniž by bylo nutné sáhnout na tlačítko.

Zabezpečení 

Senzory přítomnosti je možné použít rovněž i u zabezpečení celého domu. Díky Loxone na sebe dům upozorní, jakmile dojde k narušení bezpečnosti. Dokáže otevřít žaluzie, rozblikat světla a rozeznít instalovanou sirénu. Všichni v okolí tak budou hned vědět, který dům je v ohrožení.

Elektrická branka je doplněna o video intercom. Ten zajišťuje, že je z celého světa možné se zvonícím návštěvníkem domu mluvit přes Loxone aplikaci a případně ho i pustit na pozemek. V případě poruchy či havárie uvnitř domu můžete stejně tak pustit vchodovými dveřmi servisního technika, aby minimalizoval škody. Vstup do celého domu zabezpečují NFC klávesnice.

Zahrada

Loxone ovládá závlahu, která se ve spolupráci s meteostanicí stará o trvale zelený travní porost a výživu všech rostlin. Spojení s přírodou tento dům vyzařuje na první pohled nejen zvenku. Uvnitř hraje hlavní roli dřevo, z nějž je vyroben nejen nábytek na míru, ale třeba i schodiště, designové osvětlení, nebo obložení stropu a stěn. To je v určitých částech kombinováno s vertikální zelení

Pasivní dřevostavba ve svahu u Berouna

Stavba se také zúčastnila soutěžní přehlídky Úsporný dům 2019, ve které se na základě veřejného hlasování umístila na čtvrté příčce. Nejdůležitější však samozřejmě je, jak se v něm bydlí. Na to však mají majitelé jednoznačnou odpověď: „Poté,co tady rok a půl žijeme, je spokojenost maximální, nic bychom neměnili.“

Prohlédněte si galerii projektu:

– Specialní Tip –

Chcete také realizovat podobné projekty?


Ať už jako investor nebo instalační firma díky Loxone máte k dispozici potenciál pro ovládání a automatizace všeho druhu. Využijte bezplatné konzultace s námi jako výrobcem systému nebo se podívejte na možnosti spolupráce.

Chci být informován o novinkách