Jak automatizovat světelné nálady pomocí uživatelských režimů?

David Nebor
12 března, 2024 in Know How

Automatizace celého systému osvětlení s Loxone je jednoduchá a zprovozníte ji nebývale rychle. Ať už v jedné místnosti domácnosti nebo celé komerční budově, ať už v Loxone Configu nebo aplikaci. Zjistěte, jak vytvořit světelné nálady a automatizovat jejich zapínání a vypínání.

Uživatelské režimy a Designér automatiky

Funkce inteligentní budovy se řídí zpravidla automaticky a není potřeba mnoho manuálních zásahů. K přizpůsobení automatizace vlastním potřebám slouží takzvané Uživatelské režimy.

Ty pak spouští funkce v závislosti na datu a času nebo při určitých příležitostech a událostech. To platí i pro osvětlení. Vytvořte si například režim pro večerní relax na gauči u televize nebo pro úklidové hodiny ve vaší firmě. Osvětlení se pak samo přizpůsobí ve správný čas.

uživatelské režimy v configu

Uživatelské režimy v Loxone Configu

Pro vytvoření režimu stačí několik kliknutí.

Lze ho řídit na základě provozních časů nebo další logiky, třeba spínačem, který se zapíná a vypíná v určitou dobu. Podrobný návod na Uživatelské režimy (vstupy a výstupy) naleznete v dokumentaci.

Akce

Designér automatiky v aplikaci Loxone

Vlastní pravidla automatizace snadno vytvoříte v aplikaci pomocí Designéru automatiky.

Pomocí vizualizace můžete volit různé podmínky a následné akce nebo sami zaznamenávat akce či provozní sekvence.

Můžete propojit několik podmínek a spustit řetězec akcí – přesně jak to chcete.

Světelné nálady: Vytváření a přepínání pomocí logiky

Různé denní doby a události vyžadují individuální světelné podmínky. Díky vlastním světelným náladám máte optimální osvětlení pro každou příležitost. Navrhněte světelnou náladu s atmosférou pro dokonalý večer v obýváku, popíjení drinků na baru v restauraci nebo úsporný režim (světla budou svítit nižší intenzitou) pro úklidové hodiny ve vaší firmě. Nálady lze tvořit jak v Loxone Configu, tak v aplikaci Loxone.

Nastavení osvětlení v Loxone Configu

V Loxone Configu

Přejděte v Configu na příslušnou místnost a blok „Ovládání osvětlení“ a zvolte kartu „Nálady“. Vytvořte novou a definujte okruhy osvětlení, barevné schéma a jas.

Osvětlení v Loxone Configu
Chcete-li automaticky přepínat světelnou náladu pomocí Uživatelského režimu, přepněte na kartu „Automatika“. Nyní vyberte náladu, na kterou se má osvětlení přepnout, pokud bude během daného režimu detekován pohyb nebo přítomnost. Můžete také určit, zda se má systém přepnout na tuto náladu vždy, nebo pouze v případě, že bylo osvětlení předtím vypnuto.
Nastavení nálad

V aplikaci Loxone

V aplikaci Loxone najděte příslušnou místnost a její ovládání osvětlení. Pomocí „Více“ nyní vytvoříte novou světelnou náladu.

Definujete přesné barvy, dobu přechodů při jejich změně a světelné okruhy. Jedním kliknutím můžete také aktivovat funkci Automatické regulace jasu – intenzita světla se pak průběžně automaticky přizpůsobuje aktuální úrovni přirozeného světla.

Pomocí nástroje Designér automatiky pak můžete definovat, zda se má příslušná světelná nálada přepnout nebo smíchat.

S ovládáním osvětlení pomocí Loxone se vaší kreativitě v osvětlení meze nekladou. Ať už doma, v obchodě, restauraci, hotelu nebo kanceláři: pomocí správných světelných nálad můžete optimalizovat zážitek a vytvořit pevný základ pro pohodu nebo soustředěnou práci. A to díky automatizaci Loxone – bez nutnosti manuálních zásahů. A pokud už budou potřeba, máte celou budovu vždy a všude pod kontrolou v aplikaci Loxone. 

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách