Automatizace drůbeží farmy: Co umí inteligentní kurník?


11 září, 2020 in Reference

Miniserver je perfektním řešením pro inteligentní řízení a automatizaci různorodých projektů. Důkazem je i speciální aplikace automatizace pro velký kurník v Bavorsku. Loxone se zde stará o zajištění ideálních podmínek pro slepice, které díky většímu komfortu snášejí více vajec.

V inteligentní slepičárně v Bavorsku žije průměrně 2 600 slepic. Majitelé jsou srdcaři a starají se o dobré životní podmínky svých zvířat. Jsou přesvědčeni, že nejen lidé si mohou díky inteligentní automatizaci užívat výjimečného pohodlí. Rodina se rozhodla použít Loxone Miniserver v drůbeží farmě pro řízení osvětlení, teploty a několika specifických funkcí. 

 Automatizace některých procesů je pro zaměstnance velkou přidanou hodnotou. Podmínky vytvářené inteligentním řízením kurníku mají zároveň pozitivní dopad na produktivitu zvířat.

Fakta

Země
Německo


Počet zvířat
Až 2600 slepic

Produkce
cca 600 000 vajec / rok


Loxone Partner
Märzluft Oeckl GmbH


Loxone hardware:

Miniserver

AO Extension pro ovládání ventilačního systému

Relay Extension pro ovládání dvířek

Dimmer Extension pro ovládání osvětlení

Detektory kouře a Senzory přítomnosti pro zajištění bezpečnosti

Meteostanice pro perfektní regulaci vnitřních podmínek

Perfektní klima jako základ pohodlí a produktivity 

„Termoneutrální zóna“ je teplotní rozmezí, ve kterém je dosahováno maximálního biologického výkonu při nejnižší spotřebě krmiva. Je proto důležité udržovat tento optimální teplotní rozsah.

Přesná teplota je primárně závislá na relativní vlhkosti vzduchu. Čím sušší je vzduch, tím vyšší by měla být teplota. Nebo naopak: čím vlhčí je vzduch, tím nižší teplota. 

 Kromě toho má relativní vlhkost vzduchu vliv na mnoho dalších důležitých aspektů jako je kvalita podestýlky nebo třeba obsah amoniaku a prachu ve vzduchu. 

 Kromě teplotního senzoru je pro optimální regulaci teploty vyžadován také snímač pro měření relativní vlhkosti vzduchu. 

Dvě naměřené hodnoty jsou snímány pomocí analogových vstupů Miniserveru. Ventilační systém je následně optimálně řízen pomocí AO Extensionu. Ten se stará jak o regulaci relativní vlhkosti vzduchu, tak o optimální teplotu. Aktivní výhřev kurníku není nutný – k tomu dochází prostřednictvím tělesného tepla zvířat.

Slepice z Inteligentního kurníku

Automatické ovládání dvířek

Slepice mohou kurník snadno opustit a trávit čas venku. Ovládání celkem šesti dvířek bylo implementováno pomocí Relay Extensionu. Speciální síťová konstrukce je rovněž řízena pomocí Loxone a umožňuje navést slepice zpět do kurníku.

„S Loxone dokážeme ovládat a automatizovat všechny důležité funkce pomocí jediného systému. Existují systémy speciálně vyvinuté za účelem chovu slepic, ale ty jsou vhodné pouze pro gigantické slepičárny. 

Díky Loxone jsme také schopni individuálně přizpůsobit funkce konkrétním požadavkům zákazníka a snadno je podle potřeby rozšiřovat.“

Gerhard Oeckl

Generální ředitel, Märzluft Oeckl GmbH

Další funkce

Detektoru kouře v kombinaci s teplotními senzory zajišťují požární ochranu a dokáží včas signalizovat možné nebezpečí. Pohybové senzory navíc zabraňují vandalství nebo krádeži. 

Dimmer Extension se stará o časové řízené osvětlení.

– Specialní Tip –

Chcete také realizovat podobné projekty?


Ať už jako investor nebo instalační firma díky Loxone máte k dispozici potenciál pro ovládání a automatizace všeho druhu. Využijte bezplatné konzultace s námi jako výrobcem systému nebo se podívejte na možnosti spolupráce.

Chci být informován o novinkách