Afstandsmonitoring vakantiehuis

Uitdaging: Afstandsmonitoring vakantiehuis 

Vorst, wind, brand, water en inbrekers zijn gevaren die elk gebouw en zijn bewoners treffen – of er nu iemand aanwezig is of niet. Mensen die een tweede woning hebben, maken zich vooral tijdens hun afwezigheid zorgen over hoe ze hun vakantiehuis vanaf een afstand kunnen monitoren en of alle veiligheidsmaatregelen geactiveerd zijn. Vaak is het nodig om een derde persoon in te huren die regelmatig bij de vakantiewoning controleert – maar dit idee voelt niet altijd comfortabel. En als men eerlijk is, will men toch 24 uur per dag weten wat er in het huis gebeurt en of alles in orde is. 

Oplossing: Slimme monitoring met Loxone 

Basisbescherming in het intelligente vakantiehuis 

Met de geautomatiseerde oplossingen van Loxone kan het vakantiehuis gemakkelijk van een afstand worden bewaakt. Loxone biedt voor elk type gebouw een basisbescherming, die zowel bij aanwezigheid als afwezigheid actief is. Deze omvat de volgende functies en dient ook voor de afstandsmonitoring van het vakantiehuis: 

Elk gebouw wordt bedreigd door verschillende milieu-invloeden en staat bloot aan diverse gevaren. Dreigende schade kan ontstaan door storm, vorst, brand of water. Een intelligent huis beschermt zichzelf tegen deze gevaren. Benodigde producten: 

Met behulp van het Weerstation, dat verschillende weergegevens (temperatuur, wind, neerslag, enzovoort) verzamelt, kan de Miniserver tijdig maatregelen in gang zetten voor storm- en vorstbescherming. 

Om een dreigende schade door waterlekkage tijdig te detecteren, is de Watersensor Air in combinatie met de Caller Service aan te bevelen. De Watersensor Air vereist geen bedrading en kan daardoor overal worden geplaatst waar water zou kunnen lekken. Als de sensor in contact komt met water, wordt de eigenaar onmiddellijk op afstand geïnformeerd over dreigende schade in het vakantiehuis via de Caller Service. 

De Rookmelder Air detecteert betrouwbaar rookontwikkeling, slaat alarm en meldt het gevaar aan de Miniserver. Deze reageert onmiddellijk met knipperende verlichting. Daarnaast gaat de zonwering volledig omhoog om vluchtwegen te creëren en de Audioserver geeft een alarmtoon af. Dankzij de Caller Service wordt de eigenaar ook bij afwezigheid geïnformeerd over de brand in het vakantiehuis. Het wordt ook aanbevolen om Touch of Touch Pure te installeren, aangezien de daarin ingebouwde temperatuursensor ook kan dienen voor vroegttijdige branddetectie. 

De bouwsteen “Brand- en Watermeldcentrale” vereenvoudigt de programmering in de Loxone Config, aangezien bijvoorbeeld de alarmvolgorde daarin al is geprogrammeerd.  

Om ook een inbreker in het vakantiehuis tijdig te detecteren, moeten informatie zoals beweging, status van de ramen, glasbreuk en trillingen worden vastgelegd. Hier zijn de benodigde producten: 

Het Vensterhandvat Air detecteert geopende, gesloten en gekantelde ramen en registreert glasbreuk door trillingen. Alleen al de poging tot inbraak wordt in combinatie met de Caller Service onmiddellijk aan de eigenaar van het gebouw gemeld. Zo kan hij ook vanop afstand over zijn vakantiehuis waken. Ook de AanwezigheidsmelderTree/Air dient bij actieve alarmfunctie als alarmmelder. Of een raam met geweld wordt geopend, herkent het Raam- en deurcontact Air. Om de alarmfunctie in de Loxone Config snel te kunnen inplementeren, bevat deze de bouwsteen “Alarmsysteem”. 

Vakantiehuis in diepe slaap 

Daarnaast biedt Loxone tien voorgedefinieerde bedrijfsmodi. Een bedrijfsmodus is bedoeld om het gedrag van de huisbesturing automatisch aan te passen aan bepaalde tijden (zomer/winter) en gelegenheden (vakantie, afwezigheid). De bedrijfsmodus “Huis in diepslaap” neemt de gedachten en handelingen van klanten uit handen die nodig zijn voor veiligheidsmaatregelen bij langere afwezigheid en helpt bij de afstandsmonitoring van het vakantiehuis: 

  • Vorstbescherming 
  • Automatische zonwering 
  • Verlichting uit 
  • Alarmsysteem ingeschakeld 
  • Aanwezigheidssimulatie aan 
  • Reset van de intelligente ruimteregelaars (stopt verlenging van de comforttemperatuur) 
  • Mediabesturing uit 
  • Wellnessfaciliteiten uit 
  • Standby-apparaten uit 

Download de voorbeeld configuratie:

De voordelen van afstandsmonitoring 

De genoemde functies dienen voor de monitoring van het met Loxone geautomatiseerde vakantiehuis op afstand. De eigenaar wordt in de Loxone App geïnformeerd over de verschillende statussen en ontvangt bovendien dankzij de Caller Service in het geval van alarm onmiddellijk een melding. Hierdoor hoeven er geen vreemden op de tweede woning te letten, want de eigenaar heeft alles in het oog. 

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks