Beheer van lockers met elektronisch slot

Uitdaging: Beheer van lockersystemen 

Elektronische lockers of kluisjes zijn vaak duur en ingewikkeld om te beheren. De aangeboden oplossingen zijn meestal standalone oplossingen. Dit betekent dat met de betreffende sleutel alleen de locker geopend kan worden. Verlies of wijziging van autorisatie is meestal een omslachtig proces. 

Effectief voor een bedrijf of vereniging is het hebben van een systeem dat toegang tot deuren en poorten regelt en tegelijkertijd het openen van de betreffende locker of kluisje mogelijk maakt. Wanneer nieuwe medewerkers of clubleden starten, moet de administratieve inspanning zo laag mogelijk zijn om de nieuwe collega de kluis toe te wijzen. 

In dit toepassingsvoorbeeld laten we je zien hoe je met de NFC Code Touch al deze vereisten in de praktijk kunt brengen.  

Oplossing: Beheer van lockers via NFC technologie 

We laten je zien hoe je lockers met elektronische sloten kunt implementeren met behulp van Near Field Communicatien (NFC) technologie en de Loxone Miniserver. De NFC Code Touch wordt gebruikt, deze is verkrijgbaar als Tree (bedraad) of Air (draadloos) variant. 

Als sleutels dienen de NFC Tag Sleutelhanger of de NFC Smart Tags. De NFC Tag is praktisch als sleutelhanger, terwijl de Smart Tags bijvoorbeeld in de portemonnee geplaatst of op de smartphone geplakt kunnen worden. Zo heeft men altijd de sleutel bij zich. 

Als men de Key Fob of Smart Tag tegen de NFC Code Touch houdt, wordt het betreffende kluisje of de betreffende locker geopend. Om de locker elektronisch te openen, is voor elke locker een elektronisch slot en een digitale uitgang nodig. De Relay Extension is hiervoor geschikt. 

In de Loxone Config wordt voor elke persoon een gebruiker aangemaakt en een NFC Key Fob of Smart Tag aangeleerd. Daarnaast krijgt elke gebruiker een gebruikers-ID. Deze ID wordt gebruikt voor autorisaties in de functiebouwsteen “Autorisatie NFC Code Touch” en doorgegeven aan het bouwsteen “Impuls bij”. Dit activeert de bijbehorende digitale uitgang.  

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Locker Management with NFC Code Touch

Config 14.7.3.6

De voordelen van het beheren van lockers met de NFC Code Touch 

Een elektronisch lockersysteem met toegang via NFC-tag is een eenvoudige en uitbreidbare oplossing. Het aanmaken, verwijderen of wijzigen van gebruikers kan direct in de Loxone App worden gedaan. Ook het inleren en toewijzen van nieuwe NFC-tags kan door jouw klant direct in de Loxone App worden uitgevoerd. Er is geen wijziging van de configuratie nodig. 

Door de verschillende varianten van de NFC Code Touch krijgen jouw klanten nog meer flexibiliteit in de implementatie van het lockersysteem. Daarnaast kan de NFC Tag Sleutelhanger of Smart Tag ook gebruikt worden voor toegang tot het gebouw of andere gebieden.  

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks