Slimme wasmachine

Uitdaging: Automatische melding bij een klaarstaande wasmachine

Iedereen kent het: je zet je wasmachine aan, doet ondertussen andere dingen en vergeet volledig de klaarstaande was. Oudere machines hebben vaak nog geen ingebouwd signaal dat je eraan herinnert wanneer de was klaar is. En als deze ook nog in de kelder staat, hoor je het signaal al helemaal niet.

In dit voorbeeld laten we je zien hoe je in een paar stappen van een gewone wasmachine een slimme wasmachine maakt. Met de automatische melding vergeet je nooit meer je klaarstaande was. Bovendien kun je via de Loxone App instellen wanneer het wasprogramma moet beginnen (ervan uitgaande dat de machine deze functie nog niet heeft ingebouwd).

Oplossing: Automatisering van de wasmachine met de Smart Socket Air

Met de Smart Socket Air kun je het daadwerkelijke stroomverbruik van een apparaat monitoren – in ons voorbeeld die van de wasmachine. Wanneer de machine het wasprogramma start, detecteert het slimme stopcontact het huidige stroomverbruik van de machine. Zodra de wasmachine het programma heeft voltooid, daalt het stroomverbruik bijna tot 0. Op dat moment stuurt de Miniserver een bericht naar je mobiele telefoon of tablet om het einde van het programma aan te geven. Let erop dat je een voldoende lange vertraging instelt voordat de melding wordt verzonden, omdat een wasprogramma ook pauzes bevat waarin het verbruikte vermogen ook bij tot 0 daalt.

Om je slimme wasmachine automatisch te starten, kun je via de kalender of via de Loxone App het gewenste tijdstip instellen.

Let op: de meeste wasmachines zijn uitgerust met een beveiligingsfunctie tegen stroomuitval. Dit betekent dat het programma wordt hervat waar het werd onderbroken tijdens de stroomuitval. In dit geval moet je de Smart Socket Air deactiveren en opnieuw activeren volgens een programma of via de app.

Hardware:

Configuratie:

Voorbeeld: Stroomverbruik wasmachine

Voorbeeld: Start-Stop wasmachine

Voorbeeld: Tijdvertraging wasmachine

Voorbeeld: LED-status Smart Socket Air

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Washing Machine

Config 14.02.06.16

De voordelen van een slimme wasmachine

Als de was voor een lange tijd in de machine blijft, kan het zijn dat deze gaat stinken en je de was opnieuw moet doen. Dankzij je slimme wasmachine met Loxone vergeet je geen klaarstaande was meer. Zodra het programma is voltooid, ontvang je eenvoudig een bericht. Op deze manier hoef je de machine niet opnieuw te starten en bespaar je tijd en geld.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks