6 redenen voor een prefabwoning

Steffi De Graaf
september 27, 2019 in Know How
Wanneer je beslist om te gaan bouwen, is dat steeds een spannende fase in je leven. Zo ook voor onze collega Marc. Net getrouwd en klaar om een woning te bouwen voor zijn gezin. Toen de beslissing om te bouwen genomen werd, kwam een hele stortvloed aan vragen op hem af die beantwoord moesten worden. Een van de eerste: een conventionele woning of een prefabwoning?

Marc koos voor een prefabwoning. Waarom? Dit artikel zal een aantal van de voordelen van een sleutel-op-de-deur woning belichten en is bedoeld om iedereen te helpen die nu of in de toekomst met dezelfde vraag wordt geconfronteerd.

We willen meteen wel één ding zeggen: dit artikel geeft slechts Marcs persoonlijke mening weer. Beide ontwerpen hebben ongetwijfeld hun voor- en nadelen. Afhankelijk van de persoonlijke behoeften zal de weegschaal kantelen ten gunste van het ene of het andere ontwerp.

01
Lagere kosten

Voor de overgrote meerderheid van de klanten staan de kosten waarschijnlijk centraal. Marc vond dit alleszins erg belangrijk. Hij is er zeker van dat het vrij moedig gezegd kan worden: een prefabwoning is goedkoper dan een conventionele woning.

Een van de redenen hiervoor is dat men – althans voor de grote prefabwoningfabrikanten – kan terugvallen op een brede portefeuille van reeds geplande woningen. De kosten voor planning gaan hierdoor sterk naar beneden.

Precies deze planningskosten verslinden een groot deel van het budget van een “conventioneel” bouwproject. De kosten alleen al voor de architect

 

bedragen ca. 12-15% van de bouwkosten. Deze kosten zijn niet willekeurig en slechts in beperkte mate bespreekbaar. Architecten werken volgens de zogenaamde “erelonen voor architecten en ingenieurs”. Deze zijn bindend voor alle architecten en laten weinig speelruimte over. Daarnaast zijn er de kosten voor de bouwkundig ingenieur, de energieconsulent …

Maar SOD-woningen zijn niet goedkoop. Volgens het Bundesverband Deutscher Fertigbau e.V. kost de gemiddelde prefabwoning gemiddeld 180.000 euro. Elke vierde klant reikt echter duidelijk dieper in de zak en laat zijn prefabwoning 300.000 euro en meer kosten.

P.S.: Ja, ze bestaan – sleutel-op-de-deur woningen voor 100.000 euro. Of het mogelijk is om in deze prijsklasse een kwalitatief redelijke woning te krijgen, moet iedereen voor zichzelf beslissen.

02
Bindende vaste prijs

Niet alleen de lagere kosten zelf waren voor Marc doorslaggevend. De relatieve betrouwbaarheid van de kosten was een ander pluspunt.

Men hoort ze keer op keer: de gruwelverhalen over de bijna exploderende bouwkosten. In jouw kennissenkring zal je ongetwijfeld ook al het een en ander gehoord hebben. Herfinanciering met zes cijfers? Dat wil je alvast niet meemaken!

In het geval van een prefabwoning kan je jezelf hiertegen beschermen dankzij een vaste prijs. Tenminste een beetje. Bij veel aanbieders is de prijs die overeengekomen wordt in de offerte, bindend voor 12 maanden. Indien er problemen ontstaan tijdens de bouw, dan worden de daaruit voortvloeiende kosten niet doorgerekend aan de klant. Slechte verrassingen door planningsfouten komen nauwelijks voor.

 

Belangrijk: het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de offerteprijs (die de basis vormt van het contract) en de uiteindelijke prijs (die na de uiteindelijke installatie vastgelegd wordt).

Sommige individuele artikelen kunnen zelfs na het plaatsen van de bestelling nog veel duurder worden. Als bijvoorbeeld uit een bodemonderzoek – dat pas na het plaatsen van de bestelling wordt uitgevoerd – blijkt dat jouw kelder een speciale verzegeling nodig heeft, dan kan dit wel nog van grote invloed zijn op de uiteindelijke prijs.

Tenzij anders overeengekomen, omvat de opgegeven prijs ook alleen de standaarduitrusting. Als je kiest voor een beetje meer luxe, zal dit hoogstwaarschijnlijk een effect hebben op de uiteindelijke, bindende prijs.

Een voldoende buffer “voor mooie dingen” moet zeker ingepland worden.

03
Centraal contact

Bij een sleutel-op-de-deur woning is er maar één contactpersoon voor het hele bouwproject. De moeilijke en soms vervelende coördinatie van de afzonderlijke vakgebieden is niet langer noodzakelijk. En dat is precies wat Marc zeker wilde vermijden.

Sommige fabrikanten helpen zelfs bij het zoeken naar een bouwplaats, bij het aanvragen van een bouwvergunning, bij het zoeken naar een kredietverstrekker …

En zelfs na de bouw is er precies één aanspreekpunt waar je terecht kan in geval van defecten.

04
Korte bouwtijd

Sinds Marc papa werd van een flinke zoon, werd zijn vorige gehuurde appartement gewoon te klein. Er was geen kinderkamer en dus werden de slaapkamer en de woonkamer de afgelopen maanden geleidelijk veranderd in één kamer.

De factor tijd was daarom erg belangrijk voor Marc. Ze hadden meer ruimte, meer vrijheid nodig. Na ondertekening van het contract zou het slechts ongeveer zeven maanden duren voordat hun woning er stond.

In een tijd waarin elke ambachtsman volgeboekt lijkt te zijn, was dit natuurlijk een indicatie.

 

Nuchter klinkt het aannemelijk: de woning wordt grotendeels geprefabriceerd in grote hallen. Uitgerust met moderne, krachtige machines zijn er geen weersomstandigheden die een “conventionele” bouwplaats tot stilstand zouden brengen. De geprefabriceerde schil wordt dan binnen enkele dagen op de toekomstige locatie geassembleerd. Daarna volgt het interieurwerk in een gesloten schil.

Omdat precies één bedrijf verantwoordelijk is voor de complete constructie, waarbij vrijwel alle diensten onder één dak worden gecombineerd, kunnen bestaande schema’s beter op elkaar worden afgestemd en gemakkelijker worden gevolgd. Lange wachttijden voor individuele werken worden vermeden en andere uitdagingen kunnen ook beter worden opgevangen.

05
Meer individualiteit 
dan gedacht

Een prefabwoning hoeft niet meer “een vierkante blok” te zijn. Bungalows, stadsvilla’s, zadeldaken, platte daken … De fabrikanten bieden nu een uitgebreid portfolio van verschillende woningtypes. Daarnaast kunnen de bestaande plattegronden worden aangepast aan individuele eisen.

Ook op het gebied van uitrusting heb je keuze te over. Parket, badkuip, tegels … Veel van de grote leveranciers zijn te vinden in de showrooms. En mocht een fabrikant niet in staat zijn om de wensen te vervullen, dan kan bijna alles worden uitbesteed.

 

 

Er is dus genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkelingen.

Zelfs volledig vrij geplande woningen – zoals in het geval van Marc – zijn mogelijk. Aangezien zij een heel bijzonder pand hebben gekocht (zeer smal, maar zeer lang) was er “geen” geschikte “cataloguswoning” voor hen. Daarom hebben zij hun woning laten plannen door een freelance architect. De ombouw neemt nu een gerenommeerde prefabwoningbouwer over.

Hoewel er op een bepaald moment een compromis moest worden gesloten, kon de oorspronkelijke planning zo veel mogelijk worden overgenomen.

Maar het is zoals zo vaak in het leven: speciale verzoeken kosten geld. Door de tewerkstelling van een eigen architect en de grote individualiteit, ging een groot stuk prijsvoordeel verloren.

06
Hoge kwaliteitsnormen

Er is veel gebeurd, niet alleen op het gebied van individualiteit. Ook de sleutel-op-de-deur woningen hebben zich kwalitatief ontwikkeld. Een professioneel gebouwde en goed onderhouden prefabwoning heeft een levensduur van ongeveer 90 jaar. Het is dus niet langer in veel opzichten inferieur aan een conventionele constructie. De levensduur is ontworpen voor ca. 120 jaar – maar wordt gemiddeld al na 100 jaar afgebroken.

Het materiaal hout is bovendien CO2-neutraal en draagt positief bij aan de ecobalans.

De prefabwoning als Real Smart Home

Minder een reden dan een voorwaarde: als medewerker van Loxone was het voor Marc natuurlijk heel belangrijk dat zijn nieuwe woning een Real Smart Home zou worden. Verlichting, zonwering, verwarming, toegang en nog veel meer worden met ons systeem geautomatiseerd.

Dankzij de vele samenwerkingsverbanden met verschillende fabrikanten is dit geen enkel probleem. Of het nu gaat om voorgedefinieerde pakketten of individuele planning – de prefabwoningen van onze samenwerkingspartners kunnen net zo eenvoudig worden omgebouwd tot echte Smart Homes als conventionele gebouwen.

Over Marc

Marc is in 2013 toegetreden tot het marketingteam van Loxone. In zijn vrije tijd is de nieuwe gezinsman momenteel bezig met het plannen van zijn eigen woning. Op onze blog begeleiden we hem tijdens de bouwfase en delen we zijn ervaringen met jullie.

Voor de volledigheid

De grenzen tussen de twee ontwerpen vervagen momenteel steeds meer. Natuurlijk kan een houten huis ook volledig individueel worden gepland en door lokale ambachtslieden worden gerealiseerd. Ook massieve woningen kunnen uit de catalogus worden geselecteerd en door een hoofdaannemer worden geproduceerd. Het artikel verwijst daarom naar de twee soorten constructies in hun oorspronkelijke ontwerp.

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten