Config tip: Loxone voor woon- en commerciële projecten

Bertien Van Peer
september 27, 2019 in Voor Partners
De technologie van Loxone zorgt niet alleen thuis voor comfort, veiligheid en energie-efficiëntie, maar wordt ook gebruikt in woningbouw, hotels, kantoren en industriële projecten van allerlei aard. Vanaf een bepaalde gebouwgrootte is het zinvol om meerdere Miniservers in het zogenaamde Gateway/Client Concentrator netwerk te integreren. Vandaag laten we je de voordelen van de Concentratorfunctie zien en leggen we je in een paar stappen uit hoe je deze eenvoudig kan implementeren.

Vrij schaalbaar van de woning tot aan het bedrijfscomplex

Afhankelijk van de grootte van het gebouw kunnen meerdere Miniservers worden gecombineerd. Dit verhoogt de capaciteit en maakt de automatisering van zelfs grote projecten mogelijk. Dit type miniservercombinatie wordt de Gateway/Cliënt Concentrator functie genoemd.

De Gateway Miniserver voegt alle deelgebieden samen en vormt een uitgebreide configuratie en visualisatie. Mocht onderhoud of uitbreiding van één deelgebied (Client) noodzakelijk zijn, dan blijven alle andere deelgebieden autonoom functioneren. Bovendien wordt het updateproces centraal afgehandeld met behulp van de Gateway/Client structuur, waardoor kostbare tijd wordt bespaard.

Vereisten voor een Gateway/Client systeem

Een gemeenschappelijk netwerk is de basisvoorwaarde voor de communicatie tussen de Miniservers. De Gateway Miniserver en de Clients moeten zich in hetzelfde fysieke netwerk (LAN) bevinden.

Uitgebreide visualisatie

Het bijzondere aan het Gateway/Client Concentrator systeem is de uitgebreide visualisatie. Als je verbinding maakt met de Gateway Miniserver via de Loxone App, kunnen alle functies van het hele netwerk worden gebruikt. Dit is bijzonder geschikt voor administratieve doeleinden. Als je wil dat een gebruiker alleen een deelgebied (Client) kan bedienen en bekijken, is dit mogelijk door de gebruiker rechtstreeks met de individuele Client te verbinden.

Miniserver Gateway-/Client
Concentrator instellen

Om een bestaand project uit te breiden met een andere Miniserver maak je eerst verbinding met de Gateway Miniserver. Selecteer de Miniserver en voeg nog een Miniserver toe via de knop “Miniserver toevoegen”.

Houd er rekening mee dat de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder van alle gekoppelde Miniservers identiek moeten zijn!

De ingevoegde Client Miniserver staat nu ook in de boomstructuur van het hoofdprogramma. Om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen de Miniservers zonder problemen verloopt, moet je ervoor zorgen dat het MAC-adres en het IP-adres correct zijn ingesteld in de eigenschappen.

De Client Miniserver wordt nu ook weergegeven in de boomstructuur. Op elke Miniserver kunnen maximaal 30 Loxone Extensions worden aangesloten. Nu kan je een uitgebreide configuratie van de Miniserver maken. Houd er rekening mee dat afhankelijk van de programmagrootte en het aantal gevisualiseerde objecten maximaal vijf Miniservers in één Concentrator kunnen worden aangesloten.

Praktijkvoorbeeld – Träumeland

De Gateway/Client Concentrator functie wordt bijvoorbeeld gebruikt in ons Smart Home Office referentieproject Träumeland. Door de omvang van het bedrijf en de verschillende afdelingen, werken meerdere Miniservers samen. Het kantoor, de productie en de verzending hebben elk hun eigen Miniserver, die via de Gateway tot een groot geheel worden samengevoegd.

Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van commerciële projecten? Of het nu gaat om een kantoor- of bedrijfsgebouw of een hotel- of cateringruimte – Loxone biedt een breed scala aan oplossingen.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten