Použití řadových svorek

POUŽITÍ SVOREK PŘI REALIZACI ROZVADĚČE

 

Na obrázku níže můžete vidět strukturu hlavního a podružného rozvaděče. V každém rozvaděči jsou samostatné napájecí zdroje pro Loxone komponenty. Doporučujeme separátní zdroje pro senzory a LED osvětlení kvůli zvýšení spolehlivosti systému. Všechny zdroje musejí mít propojené svorky GND ( doporučujeme průřez 2,5 mm2 ). Rozvaděč je koncipován tak, aby veškeré napájení bylo přivedeno odspodu, kde se nachází prvky jištění a napájecí zdroje. K horní části jsou přivedeny veškeré vodiče ať už jednotlivých sběrnic, tak i spínaných okruhů například světel, popřípadě vodiče od jednotlivých senzorů.

Všechny tyto vodiče se následně připojí na řadové svorky umístěné v horní části rozvaděče. Tento systém má tu výhodu, že je možné si rozvaděč v klidu připravit a vydrátovat mimo realizovanou instalaci a následně jej můžete velice rychle usadit a připojit pomocí řadových svorek v místě instalace.

 

Svorka PPV8

Svorkovnice PPV8 vhodná pro distribuci napájení 24V jednotlivých komponent, nebo pro propojení Tree sběrnice mezi Tree Extensionem a zbytkem kabeláže, kdy každá jedna svorka je určena pro jeden z vodičů sběrnice (max. průřez vodiče 1.5 mm2), tímto spojením ušetříte mnoho času a prostoru při realizaci rozvaděče. Jednotlivé svorky, lze oddělit pomocí oddělovacích segmentů, pro ukončení svorek lze použít bočnice, nebo držáky na značky.

Svorka PRV8

Pro vydrátování DI vstupů Miniserveru lze použít svorkovnici PRV8, do které na jedné straně zapojíte veškeré digitální vstupy Miniserveru, při přípravě rozvaděče a při následné realizaci vodiče již nemusíte proplétat napříč celým rozvaděčem, ale velice jednoduše a rychle je zapojíte na jednom místě (max. průřez vodiče 1.5 mm2). Stejně jako v případě svorky PPV8 lze dokoupit oddělovací segmenty a ukončovací bočnice, nebo držáky na značky.

 

Použití svorkovnice PPV8 a PRV8:

Svorka PMAK4

Svorka PMAK4 je určena především pro připojení pohonů (žaluzie, rolety, garážová vrata,…) Umožňuje kombinovat různé průřezy vodičů až do průřezu 10 mm², což značně zjednoduší montáž. Ke svorce lze pořídit bočnici pro ukončení.

 

Svorkovnice PDL

PDL svorkovnice slouží primárně pro propojení 230 V okruhů, může se jednat o standardní zásuvkové okruhy, popřípadě spínané okruhy pomocí některého z Loxone prvků, například spínaná světla pomocí relé, nebo stmívaná pomocí Loxone Dimmer (max. průřez vodiče 4 mm2). Ke svorce lze pořídit bočnici pro ukončení.

 

Jištění

Všechny 230/400V prvky spínané pomocí našich relé by měly být jištěny dle platných norem.

Na straně 24V rozvodu je určitě dobré zvolit jištění za pomoci příslušných pojistek, jištěním si zabezpečíte ochranu jednotlivých prvků instalace před případným přepětím nebo v případě přetížení soustavy.

V naší nabídce naleznete Pojistkové svorkovnice včetně pojistek různých hodnot. Svorkovnice se snadno přidělá na DIN lištu a přívod lze jednoduše sdružit za pomoci propojky.

Spínání

Pro spínání zařízení s vysokým příkonem, popřípadě vysokým náběhovým proudem (typicky LED osvětlení) doporučujeme použít spojovací relé, které díky svým parametrům umožní spínání například čerpadel, vysokonapěťových LED atp…

 

Pro snadnou montáž rozvaděče a přípravu Loxone kabeláže jsme spolu se společností Weidmüller připravili na míru ušitý set nářadí, který vám při instalaci ušetří mnoho času.

Tip: Plánujte dostatečně velký rozvaděč – nikdy nevíte, co přinese budoucnost!