Jak ušetřit za klimatizaci? Možná ji vůbec nepotřebujete!


1 září, 2022 in Know How

Velká okna dokáží proměnit domácnost ve skleník během jednoho odpoledne. Protože interiér teplo akumuluje, často je těžké se ho zbavit i večer. Nějak interiér chladit musíme, ale náklady na provoz klimatizace ročně se pohybují v tisících! Oproti tomu na stínění jen ve stovkách.

Náklady na provoz klimatizace

Pokud bychom chtěli klimatizaci využívat každý den v roce po dobu jedné hodiny, její provoz se vyšplhá cca na 3 654 korun (příkon: 1,4 kW, cena el.: 7,15 Kč / kWh). Jen hodina provozu klimatizace v horkých a slunných dnech pravděpodobně stačit nebude, někdy ji zase nevyužijeme vůbec. Například v kanceláři, kde sedí autor tohoto článku, už začátkem května běží klimatizace běžně i 6 hodin denně. Čím větší okna a čím efektivnější izolace, tím déle bude nutné používat klimatizaci.

Kolik ušetří venkovní stínění

Zatímco jízda jedné venkovní žaluzie stojí cca 0,023 Kč (Příkon: 200 W, cena el.: 7,15 Kč / kWh, jízda: 1 min). Cena celoročního provozu jedné žaluzie (ráno dolu, večer nahoru) vychází na 18 korun. Nejspíše bude nutné použít více než jednu žaluzii, ale stejně tak nebude stačit pouze jedna klimatizační jednotka. I když budeme mít 20 žaluzií, jejich celoroční provoz by v tomto případě stál pouze 350 Kč. V případě 5 klimatizačních jednotek (pro každou místnost jedna) vychází celoroční provoz na 18 270 Kč!
Ano inteligentní žaluzie se ještě naklápí. Tyto mikro pohyby už jsou těžko měřitelné, v řádu jde o desetiny vteřiny běhu motoru. Naklápění žaluzií bude zanedbatelnou částkou. Ale i v případě, že by se náklady na provoz žaluzií zdvojnásobily, stále vychází na směšných 700 Kč za provoz 20 takových žaluzií ročně.

Pořizovací náklady

Náklady na pořízení obou řešení jsou s přimhouřeným okem srovnatelné. Klimatizace však vyžaduje pravidelnou údržbu. Tyto náklady je také třeba přidat do rozpočtu. Výsledek je jasný až při několikaletém provozu. Pokud bychom se obešli bez klimatizace, ušetřili bychom za provoz nemalé peníze.

Stačí mi jenom žaluzie / rolety?

Žaluzie nebo rolety samy těžko něco zmůžou, proto je třeba stínění ovládat. Máme přitom v zásadě 3 možnosti:

ikona s číslem 01

Vše dělat manuálně. Ráno si stínění vytáhneme pro příjemné sluníčko a při odchodu do práce musíme zatáhnout, aby odpoledne nebyla doma sauna. Večer všechno opět vytáhneme abychom se necítili jako v kobce a na noc zase vše zatáhneme. Jenže to asi ani my, ani naše rostliny nebo zvířata nechceme.

Ikona s číslem 02

Automatizace na základě času nebo jasu. Ty lepší žaluzie si nastavíme podobně jako termostat (kdy zatáhnout a kdy vytáhnout). Problém je, že se časy východu a západu slunce se neustále mění. Nastavovat je každý týden se nechce nikomu, a tak vás žaluzie budí ještě za tmy, a naopak se zatahují, když to není potřeba. Automatizace na základě jasu rovněž není optimální, neboť není nic otravnějšího než neustále se pohybující žaluzie, když se po nebi honí mraky. Tuto automatiku pak často lidé přestanou používat a utratili za ni zbytečné peníze.

ikona s číslem 03

Inteligentní automatizace. Stínění samo dělá přesně to, co má, 24 hodin denně / 7 dní v týdnu efektivněji, než by to dělal člověk. Východ a západ slunce si nastavuje samo. Podle souřadnic přesně ví, kde je slunce po celý den, každý den v roce. A tak proti němu nastavuje žaluzie tak, aby se místnost neohřívala, ale přitom byl uvnitř dostatek světla. Jakmile topíte, stínění zůstane vytažené, aby nebránilo teplu ze sluníčka, které je zadarmo.

Co říkají odborné studie

Dle studie české organizace SVST (dnes SPST) manuální stínění sníží maximální teplotu o 5,8 °C (bez automatizace).

Technická univerzita v Grazu provedla studii a testování efektivity inteligentního ovládání žaluzií. Výsledkem je, že kombinace inteligentního stínění a ventilace udrží teplotu v místnosti nižší až o 9 °C a to i v srpnu!

Inteligentní ventilace? Nevyjde to nakonec nastejno? 

Podle studie z Grazu je nejlepší kombinací inteligentní stínění a větrání. Pojďme se nyní podívat na náklady provozu ventilace. Vybereme si průměrný ventilátor s příkonem 25 W. Ventilace poběží hodinu denně, to se rovná 0,178 Kč/h (cena el.: 7,15 Kč / kWh). Za rok každodenního provozu po jednu hodinu denně je to 65 Kč. Pokud ventilátorů použijeme například 5 (pro každou místnost jeden) jedná se o 326 Kč ročně.

 

5 ventilátorů, každodenní provoz po jednu hodinu 326 Kč
20 žaluzií, každodenní provoz (jízda nahoru a dolů, naklápění) 700 Kč
5 klimatizačních jednotek, každodenní provoz po jednu hodinu 18 270 Kč

 

Klimatizace se může zdát jako efektivní řešení. Ale rozdíl prostředků vynaložených na elektřinu je na pováženou. Jak TU Graz dokazuje, stínění je více než dostačující řešení pro efektivní chlazení budov.

Inteligentní stínění zachraňuje planetu

I nezisková organizace ES-SO (european solar shading organisation) lobbuje za inteligentní stínění, a to na globálním měřítku. Podala doporučení k evropské směrnici o energetické náročnosti budov. ES-SO podle výsledků studie Guidehouse uvádí, že pokud se inteligentní stínicí technika stane povinnou, bude možné do roku 2050 ušetřit až 100 Mt emisí CO2 a 50 TWh elektrické energie ročně. Ty jsou jinak potřeba na výrobu a provoz klimatizací. 50 TWh je cca polovina roční spotřeby energie celé ČR.

Jak se tedy rozhodnout?

Energeticky nejvýhodnějším řešením je využívat automatickou ventilaci a stínění. Ventilace místnost ochladí v noci a stínění teplotu udržuje přes den. Pokud byste rádi využili k udržení teploty i klimatizaci, doporučujeme ji kombinovat se stíněním, protože klimatizace by jinak musela bojovat se sluncem, které naplno svítí do oken. Tepelné zisky skrze okna jsou kritické a bez stínicí techniky zaplatíte za elektřinu majlant.

Tedy finální rozuzlení: Doporučujeme kombinovat stínění s ventilací nebo klimatizací a k tomu vsadit na inteligentní automatizaci. Díky ní se nebudete muset o nic starat, v aplikaci si jen vyberete požadované teploty a systém už je bude udržovat sám.

Zajímalo by vás, jak to vypadá v praxi přímo u vás doma? Pojďme společně probrat váš projekt! Rádi vám nezávazně pomůžeme s plánováním.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách