Visualisatie van intelligent energieverbruik

Uitdaging: Visualisatie van verbruik van eigen of externe elektriciteit

Als je je eigen elektriciteit produceert, rijst vaak de vraag of je eigen of externe energie op een bepaald moment wordt verbruikt. Het is goed voor de portemonnee en het milieu om te weten of er elektriciteit moet worden gekocht of dat er op dat moment zelf geproduceerde elektriciteit kan worden gebruikt.

Meestal kan deze informatie echter alleen worden afgelezen van het monitoringinstrument. Maar het zou praktisch zijn om informatie over het energieverbruik te hebben overal waar grote energievreters op het net zijn aangesloten. Bijvoorbeeld in de bijkeuken waar de wasmachine staat. Want als ik de keuze heb, zet ik de wasmachine het liefst aan op het moment dat ik mijn zelf opgewekte energie verbruik.

Het gebruik van groene of oranje lampjes kan hier de nodige informatie geven. Idealiter worden ook het huidige elektriciteitsverbruik en de huidige opwekking geregistreerd.

Oplossing: energieverbruik gevisualiseerd met gekleurd licht

Met de automatiseringsoplossing van Loxone kan intelligent energieverbruik heel eenvoudig worden gerealiseerd door middel van gekleurd licht.

In dit toepassingsvoorbeeld worden de waarden voor de energie die wordt gekocht van of geleverd aan de energieleverancier uitgelezen van de Modbus energiemeter. Op basis van deze gegevens geeft de Loxone Miniserver de nodige taken door aan de verlichting.

Om ervoor te zorgen dat de verlichting groen wordt als er eigen stroom wordt verbruikt en oranje als er externe stroom wordt verbruikt, worden de respectieve bedrijfsmodi toegewezen aan de lichtstemmingen “Automatisch” op de bouwsteen “Lichtsturing”. Wanneer er beweging wordt gedetecteerd in de technische ruimte, wordt de betreffende kleur weergegeven:

  • oranje = externe stroom
  • groen = eigen stroom

Als er elektriciteit wordt verbruikt door de energieleverancier, wordt de modus “Energieverbruik” ingeschakeld en verandert de kleur van het lampje in oranje. Als er daarentegen elektriciteit wordt opgewekt, schakelt de modus “Energieopwekking” in en wordt het lampje groen.

Beide bedrijfsmodi worden gereset als de som van de geproduceerde of verbruikte energie onder 0 komt. Dit gebeurt via het optelblok en het kleiner of gelijk blok.

We raden aan om de Lichtsturingsbouwsteen niet te visualiseren, omdat de klant deze lichtstemming onbedoeld kan wijzigen of verwijderen.

Tip: Als je je eigen elektriciteit opwekt, is het ook een goed idee om een Energiemonitor te implementeren. Dit vergemakkelijkt de registratie van productiegegevens (bv. van een fotovoltaïsch systeem).

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Intelligent Energy Use

Config 14.02.06.16

De voordelen van visualisatie van energieverbruik in kleur

De visualisatie van het verbruik van eigen of externe energie door middel van gekleurd licht is een nuttige functie die in een paar minuten kan worden gerealiseerd met behulp van Loxone automatisering. Dankzij een verschillend verlichte LED-strip (bijvoorbeeld in de technische ruimte) weet je meteen wanneer grote energievreters zoals de wasmachine het best kunnen draaien. Enerzijds helpt dit om energie en kosten te besparen en anderzijds om hulpbronnen efficiënt te gebruiken.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks