Intelligent energieverbruik

In het kort: welke stroom wordt gebruikt om uw energieverbruik te voeden?

Wilt u uw energieverbruik in kaart brengen? Wij kunnen u een zicht geven op niet enkel hoe u dit verbruikt, maar ook van waar deze komt. Verbruikt u eigen opgewekte groene stroom van zonnepanelen, of komt deze van het stroomnet? Met Loxone kunt u dit in in kaart brengen en tegelijkertijd energie besparen. En wie wil er niet iets goeds doen voor het milieu en de eigen portemonnee?

Wanneer er energieverbruik wordt vastgesteld, zal een ledstrip in kleur aangeven van welke bron deze energie komt. Is uw ledstrip groen, dan wordt de eigen groene energie op dat moment gebruikt. Als de Ledstrip oranje is, dan wordt deze van het stroomnet gehaald. Gebruik deze kennis om te beslissen of u bijvoorbeeld ’s middags de wasmachine laat draaien met de zelf geproduceerde energie in plaats van ’s ochtends wanneer u moet betalen voor de energie.

Verder wordt ook het huidige energieverbruik en de elektriciteitsproductie geregistreerd. Deze gegevens kunnen op elk gewenst moment in de app worden bekeken.

Bent u geïnteresseerd in een oplossing voor het intelligente energiegebruik, lees dan verder om te zien hoe we dit zouden bereiken met behulp van Loxone Hardware en Loxone Config software.

Oplossing & Configuratie: Visualiseer het gebruik van uw groene energie

In dit voorbeeld lezen we de waarden voor de bij de energieleverancier ingekochte energie en de aan de energieleverancier geleverde energie door de Modbus-energiemeter. De statusmodule bepaalt of de energie wordt ingekocht of geleverd. Als uw groene energie wordt geleverd, is de uitgang van de statusmodule 1. Als er energie wordt gekocht, is de uitgang van de statusmodule 2.

Opdat de ledstrip niet constant zou branden, gebruiken wij de bewegingsmelder die in deze ruimte beschikbaar is. Op de monoflop bouwsteen wordt de duur van de nalooptijd van de bewegingssensor ingesteld op de parameter T, in dit voorbeeld 1800 seconden, 30 minuten. De analoge multiplexer schakelt tussen stemming 1 (groen licht) of stemming 2 (oranje licht).

Deze twee lichtstemmingen zijn toegewezen aan ID1 en ID2. Wij raden aan deze stemmingen niet te visualiseren, omdat de klant anders deze zou kunnen wijzigen of wissen.

Hardware:

Configuratie:


Groene stroom verbruik


Energie besparen

Download de voorbeeld configuratie:

Intelligent Energy Use

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant intelligent energieverbruik moeten overwegen?

Welke stroombron voedt het energieverbruik doorheen heel uw woning? Weten of dit uw eigen groene energie is of deze komt van het stroomnet, is een duidelijk voordeel. Zo kunt u energie besparen.

U kunt aan de kleur van een Led-strip zien of het energieverbruik van dat moment gevoed wordt door de eigen groene energie (groen licht) of de aangekochte energie (oranje licht) is. Met deze informatie kunt u zelf bepalen wanneer u apparaten met een hoog verbruik wilt gebruiken.

Creëer bovendien statistieken van het energieverbruik en de energieproductie. Deze statistieken helpen u weer om uw energiebesparingspotentieel te vergroten.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks