Sturen van fotovoltaïsche overschotten

Uitdaging: Sturen van fotovoltaïsche overschotten

In een modern gebouw zijn er tal van elektrische verbruikers. Verlichting, koelapparatuur, keukenapparatuur, computers, elektrische auto’s en meer…

Gebouwen verbruiken niet alleen energie, ze kunnen ook energie opwekken. Dit gebeurt meestal met behulp van een fotovoltaïsch systeem (PV-systeem). De zogenaamde PV-systemen wekken in een huishouden voornamelijk energie op wanneer er het minst verbruikt wordt. Overdag is de zonne-energieopbrengst het hoogst, terwijl het stroomverbruik in huis overdag juist het laagst is. Daarom moet het overschot aan fotovoltaïsche energie intelligent worden gestuurd en op de juiste manier worden gebruikt. 

De zelf opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om batterijopslagsystemen en elektrische auto’s op te laden, of om de temperatuur van verwarmingssystemen te verhogen. Deze omgezette en opgeslagen energie kan dan op een later tijdstip optimaal worden benut.

Oplossing: Intelligent gebruik van overschotten

Met de automatiseringsoplossingen van Loxone kan je het gebouw van je klanten energie-efficiënter maken. Het is belangrijk om het eigen verbruik van het gebouw zo te sturen dat de zelf opgewekte energie optimaal wordt benut.

Met behulp van de functiebouwsteen “Energie Manager” kan de op dat moment geproduceerde energie doelgericht worden ingezet. Je kan met deze module batterijopslagsystemen en tot wel 12 verbruikers met verschillende prioriteiten aansturen. Als er meer energie wordt geproduceerd dan er op dat moment wordt verbruikt, worden de verschillende verbruikers automatisch ingeschakeld. 

De Energiemanager verwerkt de lijst op basis van de hoogte van de aansluitwaarde. Als er een overschot is, wordt eerst de opslag met de hoogste prioriteit op de gewenste laadstatus gebracht. Daarna wordt geprobeerd – te beginnen bij de laagste aansluitwaarde – zoveel mogelijk apparaten in te schakelen. Om zijn werk te kunnen doen, moet de Energie Manager weten hoeveel stroom er op dat moment wordt geproduceerd of verbruikt. Om de gratis zonne-energie nog efficiënter te benutten, kunnen ook voorspellingswaarden worden opgenomen in de logica dankzij de Loxone Weather Service.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

De voordelen van intelligent energiebeheer

Efficiënt energiebeheer helpt je klanten waardevolle energie te besparen en daarmee de energiekosten van het gebouw te verlagen. Dankzij de automatiseringsoplossingen van Loxone zullen jouw klanten de zelf geproduceerde stroom van de fotovoltaïsche installatie optimaal kunnen benutten. Door de open interface structuur van de Loxone Miniserver kunnen alle verbruikers worden geïntegreerd in het energiebeheer.                                                    Of het nu gaat op batterijopslagsystemen, elektrische auto’s, wasmachines, warmtepompen of diepvriezers, alle verbruikers die zich in het gebouw bevinden, kunnen worden gestuurd op basis van de benodigde capaciteit.

Dankzij de huis- en gebouwautomatisering van Loxone help je jouw klanten het gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te exploiteren.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks