AAL – Noodknop voor senioren

Uitdaging: Realisatie van een noodknop voor senioren

De overkoepelende term AAL (Ambient Assisted Living) omvat diverse maatregelen en concepten met als doel oudere mensen te ondersteunen in hun levensfase, bij voorkeur zonder hun autonomie en onafhankelijkheid te beperken.

Een populaire en wijdverspreide methode om meer veiligheid te bieden, is een noodknop voor ouderen. Wanneer deze noodknop wordt ingedrukt, wordt meestal een vooraf ingesteld noodnummer gebeld. Vooral alleenwonende ouderen kunnen profiteren van een dergelijk noodoproepsysteem.

Noodknoppen kunnen worden gedragen in de vorm van een armband om de pols of kunnen op verschillende plaatsen in het huis of appartement worden geplaatst. In een Loxone Smart Home kan elke willekeurige schakelaar als noodknop worden gebruikt. 

Oplossing: Gebruik bestaande schakelaars als noodknop

De schakelaar blijft ook in een slim huis het belangrijkste bedieningselement. Voor gebruik in het Loxone Smart Home raden we onze drukknopstandaard, de Loxone Touch, aan. Naast enkele, dubbele en meervoudige klikken kunnen ook specifieke functies worden toegewezen aan een langdurige klik op een van de vijf drukknoppen. 

In ons toepassingsvoorbeeld is op deze manier een noodknop voor ouderen gerealiseerd. Als een van de vijf drukknoppen langer dan drie seconden wordt ingedrukt, wordt automatisch een telefonische noodoproep geactiveerd.

Hiervoor is via de functiebouwsteen “Alarmketen” een uitgebreide keten van meldingen gecreëerd. Om maximale veiligheid te garanderen, kunnen in geval van alarm tot tien deelnemers telefonisch op de hoogte worden gesteld.

Om ervoor te zorgen dat de Loxone Miniserver telefoongesprekken kan voeren, is de Caller Service vereist. Als alternatief kan ook een melding worden verzonden via e-mail of pushmelding.

Ongeacht welk type melding je kiest: in elk geval kunnen volledig automatisch variabele tekstelementen worden doorgegeven. Hierdoor kan de persoon die moet worden gealarmeerd direct op de hoogte worden gesteld van welke schakelaar de alarmmelding heeft geactiveerd.

Tip: de noodknop voor ouderen kan ook worden gerealiseerd met alle andere soorten schakelaars.

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Emergency Button

Config 14.7.3.6

De voordelen van een noodknop voor ouderen

Als je alleenstaande ouderen in de familie hebt, wil je je dierbaren zoveel mogelijk vrijheid en een zelfstandige oude dag bieden. Tegelijkertijd denk je vaak na of het goed gaat met oma, opa, moeder of vader.

De verschillende maatregelen rondom Ambient Assisted Living kunnen aan beide kanten – bij ouderen en familieleden – zorgen voor gemoedsrust en aanzienlijk meer veiligheid. 

In het Loxone Smart Home kunnen bestaande schakelaars eenvoudig en zonder extra hardware worden gebruikt als noodknop voor ouderen. Door ze in elke kamer te plaatsen, is een goede bereikbaarheid van de noodknoppen gegarandeerd. Dit zorgt ervoor dat in geval van nood snel hulp kan worden ingeroepen.

Tip: het komt vaak voor dat ouderen de noodknop niet om hun pols omdoen of dat ondanks het grote aantal noodknoppen deze niet bereikt kunnen worden. Deze voorbeelden laten zien hoe in het Loxone Smart Home zelfs in dergelijke situaties snel en betrouwbaar hulp kan worden ingeroepen.

AAL – Veiligheid van ouderen door passieve controle >>
AAL – Activiteitenmonitoring voor ouderen >>