Slimme tuinhulp: 7 aanbevelingen voor een intelligente tuin

Bertien Van Peer
april 11, 2023 in Know How
Gezonde groenvoorzieningen of sfeervolle lichtstemmingen – de Loxone Miniserver kan tal van taken in tuinen van allerlei aard aan. Zo blijft er meer tijd over om te genieten van tijd in het groen. Vandaag geven we onze aanbevelingen voor een slimme tuin.

Waardevolle tips voor jouw tuin

01 Intelligente beregening

Zoals elke (hobby)tuinier weet, moet er niet bewaterd worden als de zon fel schijnt. Dankzij Loxone kan jouw beregening volledig individueel en intelligent worden geautomatiseerd, ook afhankelijk van het tijdstip en het weer. Bovendien heb je met de gratis Loxone App alles in beeld en kan je bijvoorbeeld extra besproeiing starten of de besproeiingsduur wijzigen – zelfs op afstand.

Slimme beregening is echter niet alleen gunstig voor de tuin. Dankzij de talloze mogelijkheden is Loxone ook de perfecte automatiseringsoplossing als het gaat om beregening in de landbouw, sport of groenvoorziening en meer.

Intelligente Bewässerung

Pro-tip: lees in ons toepassingsvoorbeeld “Automatische tuinbesproeiing” alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

02 Controle van de watertank

Regenwater uit een regenput kan worden gebruikt voor het milieuvriendelijk en kosteneffectief besproeien van de tuin. Met Loxone kun je in de Loxone App het vulniveau van de tank aflezen. Daarnaast ontvang je een melding wanneer het waterniveau laag is en kan je een minimum waterniveau instellen waarbij de pomp automatisch uitschakelt.

Pro-tip: ontdek alle details over het monitoren van de watertank inclusief de Loxone Config voorbeeldconfiguratie in ons “Niveaumeter in een regenput” toepassingsvoorbeeld.

 

 

03 Sfeervolle verlichting

Niet alleen binnenshuis is de juiste lichtstemming van groot belang. Het verlichten van de tuin ’s avonds of zelfs ’s nachts zorgt voor veiligheid en sfeervolle lichtaccenten. De Miniserver weet wanneer het donker wordt. Zo is de slimme buitenverlichting eigenlijk alleen actief wanneer dat zinvol is. Aan de gevel, langs tuinpaden, op het terras of in het zwembad – slimme verlichting kan bijna overal worden geïntegreerd.

Stimmungsvolle Beleuchtung

© Federer

Pro-tip: in ons toepassingsvoorbeeld “Slimme buitenverlichting” vind je alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

04 Perfect geluid in de tuin

Of je nu liever geniet van ontspannende uurtjes in jouw tuin of grote feesten geeft – de Loxone Audioserver zorgt altijd voor de juiste muziek. In combinatie met onze Satellite Speaker is geweldig geluid in elke tuin gegarandeerd. De buitenspeaker is niet alleen spatwaterdicht, dankzij de flexibele arm kan hij altijd in de perfecte hoek worden gemonteerd.

Als het tuinfeest eenmaal begonnen is, merk je vaak niet meer wanneer er nieuwe gasten aan de voordeur staan. De oplossing: met Loxone kan je de deurbel ook eenvoudig via de speakers in de tuin laten horen.

Perfekter Sound im Garten

De geluidsinstallatie op het terras dient ook als beveiliging. Als iemand zich ongevraagd toegang tot het huis verschaft, klinkt via alle luidsprekers een alarmtoon. Dit waarschuwt ook de buren en de inbreker zal op de vlucht slaan.

05 Verwarming van de serre

Beheizung Gewächshaus

© Hufsky Photography

Wie heeft het nog niet meegemaakt: het is koud, koud, koud en je vreest voor jouw planten in de serre. Met Loxone kan je dit probleem eenvoudig tegengaan. Als de serre is uitgerust met vloerverwarming, regelt Loxone het ruimteklimaat optimaal in functie van de planten.

06 Automatische zonwering

In een tuin zonder natuurlijke schaduwbron mag zonwering niet ontbreken. Met een zonnescherm kan het schaduwoppervlak eenvoudig worden vergroot. De Loxone Miniserver neemt de besturing van jouw zonnescherm over, afhankelijk van de stand van de zon. Eventueel kan je het zonnescherm ook handmatig bedienen, bijvoorbeeld via de Remote Air of in de gratis Loxone App.

Automatischer Sonnenschutz

In een tuin zonder natuurlijke schaduwbron mag zonwering niet ontbreken. Met een zonnescherm kan het schaduwoppervlak eenvoudig worden vergroot. De Loxone Miniserver neemt de besturing van jouw zonnescherm over, afhankelijk van de stand van de zon. Eventueel kan je het zonnescherm ook handmatig bedienen, bijvoorbeeld via de Remote Air of in de gratis Loxone App.

07 Slimme zwembadsturing

Veel mensen dromen van een eigen zwembad in de tuin. Maar het schoonhouden van het zwembad, het onderhoud ervan, het in de gaten houden van het niveau van de chemicaliën enz. kan een grote inspanning zijn. Met Loxone wordt deze inspanning echter vele malen verminderd.

Samen met Peraqua hebben wij de AquaStar Air ontwikkeld. De moderne 6-weg terugspoelklep zorgt voor een volledig automatische en intelligente besturing van het zwembad. Daarnaast beschikt de Aquastar Air over tal van interfaces. Zo kan je eenvoudig de verlichting en de zwembadafdekking regelen of het zwembad op elk gewenst moment verwarmen of koelen tot de gewenste temperatuur en nog veel meer.

Smarte Poolsteuerung

© Woodtli Schwimmbadtechnik GmbH

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten