Onze 6 tips voor Smart Home technologie in de tuin


mei 9, 2022 in Know How
Maak dankzij Loxone van jouw tuin een slim pareltje. De Miniserver neemt immers allerhande taken uit handen zodat jij meer tijd hebt om te genieten van al dat groen. Wij geven je zes tips voor een slimme tuin. 

Tip #1: Intelligente besproeiing

In veel tuinen is een irrigatiesysteem al standaard. Denk terug aan afgelopen hete zomers: wie niet over een beregeningssysteem beschikte stond vaak urenlang zelf met de tuinslang in de hand. Bovendien kan er best niet geïrrigeerd worden wanneer de zon schijnt, dat betekent dus vroeg opstaan om de klus te klaren. Dit wordt allemaal verleden tijd dankzij Loxone.

Pro-tip: Lees in ons toepassingsvoorbeeld “Automatische tuinbesproeiing” alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

Tip #2: Controle van de watertank

Onze collega Manuel gebruikt het regenwater uit de regenput voor de milieuvriendelijke en kostenefficiënte irrigatie van de tuin. Om te weten hoeveel water er in de watertank zit, moest hij vroeger het deksel verwijderen en controleren. De gebruikte pomp mocht niet worden geactiveerd als het vulniveau te laag was. Dit betekende dat het monitoren van de regenput nogal moeizaam verliep. Maar die tijden zijn al lang voorbij. De regenput werd geïntegreerd in zijn Loxone systeem. Hiervoor was alleen een Ultrasone Sensor nodig.

Tip #3: Sfeervolle verlichting

Lichtsturing is niet alleen binnenshuis een thema. Door de tuin ’s avonds of ’s nachts te verlichten, worden veiligheid en sfeervolle lichtaccenten gecreëerd. Als het donker wordt, berekent de Miniserver zichzelf op basis van de geo-coördinaten. De slimme buitenverlichting is dus pas echt actief als het zinvol is.

Hoe jouw tuin er ook uitziet, intelligente verlichting kan bijna overal worden geïntegreerd: verlichting van tuinpaden of gevels, opbouwlampen op dakranden, grondspots op terrassen, zwembadverlichting …

Pro-Tip: In ons toepassingsvoorbeeld “Slimme buitenverlichting” vind je alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden. Hier vind je een beetje inspiratie:

 

Tip #4: Perfect geluid in de tuin

Vooral in de zomer wordt de tuin gebruikt voor barbecues, feesten, gezellig samenzijn … Wat niet mag ontbreken, is de juiste muziek. Plan gewoon een zone voor het terras naast de muziekzones in het huis. De Audioserver en luidsprekers zorgen voor het perfecte geluid in jouw tuin. De geluidsinstallatie op het terras dient ook het thema veiligheid! Als iemand ongewenst toegang krijgt tot het huis, wordt er een alarmtoon afgespeeld via alle luidsprekers. Zo worden ook de buren gewaarschuwd. Als er iemand voor de voordeur staat, merk je dat vaak niet in de tuin. Oplossing: laat de deurbel ook via de luidsprekers op het terras weerklinken.

Tip #5: Automatische zonwering

In tuinen zonder een natuurlijke bron van schaduw mag bescherming tegen de zon niet ontbreken. Intelligent geïntegreerd in het Loxone systeem, kan het schaduwgebied worden vergroot met een luifel. Hiervoor is alleen een Rolluikmotor nodig. Afhankelijk van parameters zoals de stand van de zon of de kamertemperatuur neemt de Miniserver de besturing van de draadloze Rolluikmotor over. Indien gewenst kan je de luifel ook handmatig bedienen via de Loxone App of Remote Air.

Tip #6: Verwarming van de serre

De familie Hufsky heeft speciaal voor het kweken van cactussen een kas gebouwd. Om ervoor te zorgen dat de klimaatregeling optimaal overeenkomt met de omstandigheden van de vetplanten, hebben ze vloerverwarming geïnstalleerd. De energiestroom in de serre wordt via Loxone geregeld door middel van een Stelventiel inclusief temperatuursensor. Dit beschermt de cactussen tegen zowel hitte als vorst – het hele jaar door.

Heb jij ook groene vingers? Dan is een verwarmde serre misschien iets voor jou?

Stuur ons jouw ideeën

Welke nuttige functies voor de tuin heb jij al gerealiseerd? Stuur jouw voorbeeldbestanden naar [email protected]. We zullen de blogpost voortdurend uitbreiden en jouw aanbevelingen opnemen.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten