Loxone zorgt voor slimme buitenverlichting

Uitdaging: Slimme buitenverlichting

Het verlichten van de tuin en het huis ‘s nachts met slimme buitenverlichting gaat niet alleen om beveiliging, maar buitenverlichting kan ook worden gebruikt om sfeervolle lichtaccenten te zetten. Om veiligheidsredenen moeten paden en trappen zonder een duidelijk licht-donker contrast gelijkmatig worden verlicht. Zelfs met slechts een paar treden naar een deur toe, bewijst verlichting bijvoorbeeld functioneel te zijn. En over het algemeen kan een goed verlichte tuin een groot verschil maken in het afschrikken van inbrekers.

Als het gaat om het aanvullen van de architectuur, zijn er verschillende manieren waarop slimme buitenverlichting een wereld van verschil kan maken. Bijvoorbeeld, dakranden en balkons zijn perfect geplaatst voor opbouwverlichting om functies te verlichten. Terrassen kunnen worden omlijst met opwaartse verlichting. En lichten met grondspieslampjes creëren “wow”-effecten in plantenbakken en aangelegde gebieden.

LED’s zijn ideaal voor buitenverlichting vanwege hun duurzaamheid en laag energieverbruik. Bovendien kunnen met de juiste LED’s ook gekleurde lichtstemmingen worden ingesteld. Je moet ervoor zorgen dat elke verlichting of lichtbehuizing die buitenshuis wordt gebruikt, de nodige IP-classificatie heeft, afhankelijk van waar ze worden geïnstalleerd.

Bij het combineren van functioneel en sfeerlicht is een mix van tijd- en aanwezigheidsafhankelijke verlichting ideaal voor slimme verlichting in de tuin.

De slimme buitenverlichting zorgt voor de juiste sfeer in de tuin, afhankelijk van de tijd maar ook van aanwezigheid. Zo wordt een deel van de gebruikte verlichting extra opgelicht wanneer iemand buiten is. De verlichting wordt dus functioneel. Als er geen beweging meer wordt gedetecteerd, wordt de hele verlichting weer gedimd.

Oplossing: Zo realiseer je slimme buitenverlichting met Loxone

Slimme buitenverlichting in de tuin hoeft niet de hele nacht actief te zijn. Het is bijvoorbeeld voldoende als het tussen schemering en 02:00 uur de juiste sfeer in de tuin biedt met 20% helderheid. Dit heeft ook positieve effecten op de energie-efficiëntie.

De “Ambient Light” sfeer in de tuin wordt geactiveerd met behulp van de tijdsfunctie “Puls Schemering” brengt alle verlichting naar 20% helderheid. Een puls om 02:00 uur kan vervolgens zorgen voor het uitschakelen van deze verlichting.

Als de lichtscène “Movement after dusk” deactiveert na een periode van geen beweging, gaat deze simpelweg uit, maar blijft de lichtscène “Ambient light” actief en blijft alle aangesloten verlichting op of keert terug naar 20% helderheid.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de optie om verlichtingssferen te mengen binnen de functiebouwsteen “Lichtsturing”. Dit werkt op basis van het bepalen of de in te mengen sfeer lichtbronnen heeft met een hogere helderheid dan wat momenteel aan is, en schakelt deze vervolgens in. Elke verlichting die niet is opgenomen in de sfeer die wordt gemengd, blijft simpelweg aan zoals ze zijn.

In ons voorbeeld voor slimme verlichting in de tuin hebben we opgenomen:
Ambient light: 10 lampen op 20%
Aanwezigheid: 8 lampen uit, 2 lampen op 100%

Zodra de bedrijfsmodus “Movement after Dusk” wordt gedeactiveerd (op basis van geen beweging gedurende de ingestelde periode), keert de verlichting terug naar de vorige bedrijfsmodus die aan was.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Outdoor Lighting

Config 14.2.6.16

De voordelen van slimme buitenverlichting

Slimme buitenverlichting helpt je klanten niet alleen om zich ‘s nachts beter in de tuin te kunnen oriënteren, maar schrikt ook op betrouwbare wijze potentiële inbrekers af.

De buitenverlichting zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor heldere accenten en is daarom een geliefd stijlelement bij het ontwerpen van tuinen.

Dankzij de tijdregeling zorg je ervoor dat de slimme buitenverlichting alleen actief is wanneer dat zinvol is. Zo werken we energie-efficiënt, wat voordelig is voor het milieu en jouw portemonnee.

De intelligente sturing van bestaande verlichting in een Loxone systeem gaat gepaard met geen – of slechts zeer weinig – extra kosten. Zo maakt Loxone van jouw verlichting een slimme buitenverlichting.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks