Smart Garden: 3 tips voor jouw intelligente tuin

Charlotte Siemons
april 12, 2018 in Know How

Je eigen tuin kan zo veel meer zijn dan een avontuurlijke plaats voor de kleinsten of een idyllisch recreatieoord voor volwassenen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een eigen groente- en kruidentuin. Verse, natuurlijke en duurzame producten zonder chemicaliën, maar met een hoge kwaliteit en een intense smaak.

De verzorging van de kleine groene oase is tijdrovend, soms vermoeiend en vergeeft vaak geen fouten. Een Smart Garden begint hier. Slimme oplossingen maken het leven niet alleen eenvoudiger in je woning, ze ondersteunen en vergemakkelijken ook het beheer van jouw eigen tuin.

Hieronder vind je 3 nuttige tips waarmee je je Smart Garden tot leven wekt.

Smart Garden Tipp 1

Optimale omstandigheden dankzij intelligente beregening

“De ideale vochtigheidsgraad bevordert de beworteling, kieming, bloei en vruchtvorming van planten en is dus cruciaal voor de ideale groei.”

Lukas Hader

Zaakvoerder, Multikraft

Voor krachtige planten en een rijke oogst spelen vooral de tijd en hoeveelheid irrigatie een grote rol.

Onze tip:

Een intelligent irrigatiesysteem.

“Een intelligent systeem zorgt voor irrigatie aangepast aan het vocht van de bodem. Er wordt alleen water gegoten als het nodig is. Dit garandeert een optimale vochtigheid voor de planten en voorkomt tegelijkertijd waterverspilling.”

Martin Öller

CEO & oprichter, Loxone

Een bijkomend voordeel t.o.v. klassieke beregeningssystemen is dat dankzij de aansluiting op de slimme woning, het irrigatiegedrag ook kan worden aangepast aan de weersvoorspelling. Als er regen valt, blijft de irrigatieklep gesloten en wordt het water opgeslagen. Dit beschermt de inheemse planten en het milieu.

Smart Garden Tipp 2

Waterbesparende irrigatie dankzij waterbakken en -vaten

Het veranderende klimaat veroorzaakt steeds extremer weer dat soms tot lange periodes van droogte kan leiden. Sommige regio’s lijden al aan waterschaarste. Om toch een mooie verzorgde tuin te hebben, worden regenbakken en -tonnen dan ook steeds populairder.

Onze tip:

Dankzij moderne technologieën zijn deze systemen niet alleen kostenbesparend en milieuvriendelijk, maar kunnen ze ook intelligent werken.

Een koppeling met het Smart Home zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van het huidige waterniveau. Als dat onder een kritisch punt komt, schakelt de pomp in de waterbak automatisch uit. Schade veroorzaakt door luchttoevoer wordt vermeden.

Dit vermindert het aantal handelingen voor jou terwijl je jouw apparatuur beschermt.

Smart Garden Tipp 3

Natuurlijke plantensterkte door goede bacteriën

“Smart’ in relatie tot de tuin is niet noodzakelijk alleen maar gerelateerd aan technologie. Degenen die een optimale oogst willen, moeten aan hun groene beschermelingen ook speciale zorg besteden. Daarom worden kunstmest en pesticiden vaak gebruikt om planten te versterken en ongedierte af te weren.

Onze tip:

Gebruik alleen natuurlijke hulpmiddelen zoals effectieve micro-organismen. Ze bestaan uit een mengeling van natuurlijke en heilzame voedings- en bodembacteriën alsook schimmels. Het voordeel: de natuurlijke helpers maken het gebruik van kunstmest en pesticiden, die op lange termijn meer kwaad dan goed doen, overbodig.

Dankzij de toevoeging van effectieve micro-organismen in het water en een directe besproeiing, wordt het afweersysteem van de plant versterkt. Het creëert ook een milieu dat nuttige insecten aantrekt, de natuurlijke vijanden van insecten die schade berokkenen.

„Dankzij de toevoeging van effectieve micro-organismen in het water en een directe besproeiing, wordt het afweersysteem van de plant versterkt. Het creëert ook een milieu dat nuttige insecten aantrekt, de natuurlijke vijanden van insecten die schade berokkenen“

Lukas Hader

Zaakvoerder, Multikraft

Deze drie genoemde tips tonen aan dat het gebruik van moderne techniek en een natuurlijk management niet in tegenspraak zijn met elkaar. Integendeel. Net hier ligt de toekomst. En voor jou blijft er meer tijd over om van je eigen tuin en zelfgekweekte, hoogwaardige producten te genieten.

Breng jouw Smart Garden tot leven!

Meer weten over de mogelijkheid in een Loxone Real Smart Home? Boek dan één van onze gratis infosessies of dien vrijblijvend een projectaanvraag in. Wij helpen je graag om je smart garden tot leven te wekken!

Ik wil meer over LOXONE weten