Ambient Assisted Living – Hoe Loxone voor meer onafhankelijkheid zorgt in het leven van kleine Mika

Bertien Van Peer
oktober 15, 2020 in Case Studies
Mika zit in een rolstoel. Zijn dagelijks leven is daarom moeilijker dan voor de meeste andere mensen. Als Loxone Gold Partner gebruikte Mika’s vader de Loxone oplossing om zijn zoon meer onafhankelijkheid in zijn leven te geven.

Het Loxone Smart Home ondersteunt Mika intuïtief met veel praktische functionaliteiten in zijn dagelijks leven. Het feit dat Mika niet naar de lichtschakelaar hoeft te gaan, maar het licht automatisch wordt geactiveerd als hij een kamer binnenkomt en het buiten al donker is, is slechts één van de vele voorbeelden van hoe woonautomatisering mensen met een handicap op een natuurlijke manier kan helpen. Maar Papa Michael, als de spreekwoordelijke “Smart Home professional”, heeft andere nuttige Ambient Assisted Living (AAL) functies toegevoegd aan de gezinswoning.

Liftsturing met gepersonaliseerde alarmfunctie

Zelfs een paar stappen zijn een onoverkomelijk obstakel voor Mika. Om hem de grootst mogelijke bewegingsvrijheid thuis te garanderen, werd daarom een lift geïnstalleerd.

Als er problemen zijn in de lift, drukt Mika op de alarmknop en wordt er automatisch een noodoproep gestuurd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in openbare gebouwen wordt dit niet naar een externe alarmcentrale gestuurd, maar naar Mika’s familie.

Hiervoor werd de alarmknop van de lift aangesloten op een digitale ingang. In combinatie met de bouwsteen “alarmketen” is een meldketen geïmplementeerd die de familieleden van Mika in een bepaalde volgorde telefonisch informeert over het incident.

Opmerking:

Door zijn professionele ervaring is de heer Kipfstuhl een expert in het omgaan met de besturingstechniek van liften. Wij raden onervaren gebruikers ten zeerste aan om niet in te grijpen in de besturing van de lift.

Intelligentes Schlüsselbrett

Intelligent sleutelbord – met effect op de robotmaaier

Het Smart Home werd uitgerust met een intelligent sleutelbord. Door middel van een magnetische iButton weet het gebouw precies wie er op een bepaald moment thuis is. Het Smart Home start niet alleen het koffiezetapparaat en de bijbehorende favoriete speellijst als mama en papa thuiskomen – mocht Mika of zijn zusje thuiskomen, dan keert de robotmaaier terug naar het laadstation. Zo is de tuin helemaal van de twee kinderen.

Deze functie werd gerealiseerd door gebruik te maken van een virtuele uitgang die de besturing van de robotmaaier aanspreekt en terugroept.

P.S.: Niet alleen Mika’s veiligheid werd in overweging genomen. Om ervoor te zorgen dat de robotmaaier ’s nachts geen egels verwondt, wordt hij na zonsondergang teruggeroepen en wordt het laadstation vervolgens door een Smart Socket Air van de stroomtoevoer losgekoppeld. De robotmaaier blijft dus in het station.

Perfect geïndividualiseerde app dankzij gebruikers- en rechtenbeheer

Voor ondersteunde communicatie maakt Mika gebruik van een tablet, waarop ook de Loxone App is geïnstalleerd. Dankzij het eenvoudige gebruikers- en rechtenbeheer was het mogelijk om snel en eenvoudig Mika’s eigen gebruiker met specifieke toegangsrechten aan te maken. Zo kan Mika de verlichting, de zonwering, de muziek en co in zijn kamer gemakkelijk regelen met een paar tikjes. Nuttige centrale functies zoals de “goede nacht”-functie maken het dagelijks leven nog eenvoudiger.

Loxone Showhome Partner

Der SmartHome Profi – Loxone Gold Partner met gecertificeerde showhome

“De Smart Home professional” Michael Kipfstuhl concentreert zich met zijn bedrijf volledig op de uitvoering van Loxone projecten. Het maakt niet uit of het gaat om een Smart Home of een commercieel project. Het is niet meer dan logisch dat hij zelf in een echt Loxone Smart Home woont.

In zijn huis bij Neurenberg gebruikt hij het hele Loxone assortiment. Het huis dient ook als Loxone showroom voor geïnteresseerde klanten en bezoekers.

 

In ons gecertificeerde Loxone Showhome heb je de mogelijkheid om alle functies live te ervaren en zelf uit te proberen. Een bezoek aan onze showhome is dus geen bezoek aan een museum, hier moet je alles wat je interesseert aanraken en zelf uittesten.

Michael Kipfstuhl

Zaakvoerder, Der SmartHome Profi

Showhomes & showrooms in de Benelux

Momenteel kan je ook steeds een vrijblijvende Experience Tour boeken in de demowoning van Loxone Benelux in Nijlen of in één van onze Loxone Partner Showrooms.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten