Ambient Assisted Living – met ELMATICS

Steffi De Graaf
augustus 11, 2020 in Case Studies
Veel ouderen wonen alleen en hebben, afhankelijk van eventuele beperkingen, extra hulp nodig. Bovendien kan de situatie moeilijk zijn wanneer er geen familieleden in de buurt wonen. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost met huis- of gebouwautomatisering. Lebensretter biedt dit type oplossing in samenwerking met Loxone.

Feiten & Cijfers

Land
Italië


Project
Lebensretter


Loxone Partner
Elmatics


Loxone componenten
Miniserver Go
Aanwezigheidsmelder
Rookmelder
Verlichting

Feiten & Cijfers

Land
Italië


Project
Lebensretter


Loxone Partner
Elmatics


Loxone componenten
Miniserver Go
Aanwezigheidsmelder
Rookmelder
Verlichting

Veel ouderen wonen alleen en hebben, afhankelijk van eventuele beperkingen, extra hulp nodig. Bovendien kan de situatie moeilijk zijn wanneer er geen familieleden in de buurt wonen. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost met huis- of gebouwautomatisering. Lebensretter biedt dit type oplossing in samenwerking met Loxone.

De levensverwachting van mensen neemt toe. Daarnaast willen veel mensen thuis oud worden en voor een groot deel een zelfstandig leven leiden, hoewel er enige zorg en aandacht nodig is. Echter lopen ouderen nog steeds gevaar als er een huiselijk ongeval gebeurt. Als ze alleen wonen en er is een noodsituatie, dan is elke minuut tot de komst van hulp cruciaal, vooral als ze ziek zijn.

Daarom wordt AAL, ofwel Ambient Assisted Living, steeds vaker ingezet. AAL is een technische oplossing voor een gebouwautomatiseringssysteem dat ouderen helpt en hen in staat stelt een zelfstandig leven te leiden. Dit vermindert de druk op de schouders van familieleden en zorgt voor heel wat gemoedsrust. In deze blog wordt AAL aangeboden door “Lebensretter” dankzij Loxone componenten.

 

Naast de zorg die ouderen krijgen, biedt ook de woning hen een eenvoudiger dagelijks leven. De bewoners hoeven zich niet meer te bekommeren om allerhande dagelijkse taken en de werking ervan. Met de Loxone oplossing worden de kookplaat en andere apparatuur bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld. Wanneer de bewoner de kookplaat vergeet uit te zetten, dan gebeurt dit dankzij Loxone automatisch waardoor een mogelijke brand wordt vermeden.

Elke aangeboden oplossing is uniek omdat ze zich aanpast aan de behoeften en de verschillende vereisten van elk appartement. Tijdens de eerste weken wordt het systeem met intelligente Loxone sensortechnologie aangepast aan de gewoontes en behoeften van de bewoner en wordt zo het hoogste veiligheidsniveau gegarandeerd. Wanneer het systeem is bijgewerkt, kan de woning bovendien elk ongewoon gedrag van de persoon detecteren en, in geval van nood, familieleden of verzorgers verwittigen. Het biedt dus als het ware ook een soort van levensstijlmonitoring.

In dit project wordt bovendien de sleutelloze toegang gecontroleerd dankzij de aanwezigheidsmelder. Loxone zorgt verder ook voor de verwarming en activeert automatisch het nachtlampje, evenals vele andere functies.

Toepassingsvoorbeeld

De volgende situatie is er helaas één die vaak voorkomt bij ouderen: ’s nachts, voor het slapengaan, loopt grootmoeder van de woonkamer naar de slaapkamer en ze struikelt ongelukkig over het tapijt. Ze valt en kan niet meer alleen rechtop geraken.

De woning merkt op dat de bewoner lang in de woonkamer blijft op een moment dat ze normaal gesproken al zou slapen. Om deze reden worden familieleden automatisch op de hoogte gebracht via een telefoontje en een melding.

(c) Elmar Crepaz

Informatie over de Loxone Partner 

Elmatics is in 2020 opgericht door Elmar Crepaz. In eerdere ervaringen werkte hij enkele jaren als Country Manager en Partner Coach voor Italië, hij rekent op de ervaring van 100 Loxone projecten en is gespecialiseerd in elke vorm van automatisering. Naast het automatiseren van Smart Homes, hotels en andere toepassingen, biedt hij adviesdiensten voor diegenen die gespecialiseerd zijn in automatisering, zoals bouwers, verbouwers, elektriciens, architecten, algemene aannemers en bouwers van geprefabriceerde woningen.

“De producten en onderdelen waar ik mee werk en die ik aan mijn klanten aanbied, moeten in de TOP staan. Ik beleef Loxone elke dag en ik ben ervan overtuigd dat het nu het beste automatiseringssysteem op de markt is.

Elmar Crepaz

Oprichter en CEO, Elmatics

 

– Special Tip –

Laten we het hebben over jouw Loxone Project


Wil je meer weten over de toepassingen van Loxone voor Ambient Assisted Living? Of gewoon meer weten over Loxone in commerciële projecten? Het maakt niet uit of het nu gaat om eengezinswoningen, restaurants, appartementen of kantoren. Contacteer ons snel!

Ik wil meer over LOXONE weten