Automatisering van de residentie en school van de Ampans Stichting (AAL)

Bertien Van Peer
mei 17, 2021 in Case Studies
Het nieuwe woon- en onderwijscentrum voor kinderen en jongeren die speciale aandacht nodig hebben van Ampans, gelegen in Sant Fruitós de Bages (Catalonië), is volledig geautomatiseerd met Loxone. De belangrijkste vereisten van het project waren een goed energiebeheer om de kosten te minimaliseren en automatische functies te implementeren die de levenskwaliteit van de gebruikers helpen verbeteren om een onafhankelijk en zelfstandig leven (AAL) te leiden.

Het belang van een goede planning

Met dit project kunnen wij aantonen hoe belangrijk het is om vanaf het begin na te denken over automatisering. In de planningsfase werd rekening gehouden met alles wat door het Loxone systeem kan worden bestuurd, en er werden aanzienlijke besparingen gerealiseerd op het gebied van apparatuur en in het project als geheel. En niet alleen besparingen, maar het stelt ons ook in staat een controle aan te bieden die veel beter is afgestemd op de behoeften van het verantwoordelijke personeel in elke sector.

Dankzij de Touch drukknoppen …

… met vijf aanraakpunten en ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor, maakt de Loxone Touch het mogelijk om de verschillende lichtknoppen, talrijke thermostaten en schakelaars voor rolluiken te integreren in slechts één knop tegen de muur. Hierbij wordt bespaard op de installatiekosten en de apparatuurkosten.

Bovendien vereenvoudigt de Touch Surface de bediening van verlichting, zonwering en alarmen in de ruimtes, zodat er geen beveiligingskasten met sleutels meer nodig zijn.

 

Met de Intercom en de NFC Code Touch …

… kon worden bespaard op binnenmonitors voor toegangscontrole, die gedecentraliseerd zouden zijn geweest en alleen toegankelijk via de receptie. Dankzij de integratie met Loxone is de bediening vanuit elke hoek van het gebouw via de app mogelijk, ongeacht de deur via welke toegang wordt gevraagd.

De NFC keypads maken integratie in het hele project mogelijk, met meer informatie over de bezetting (en dus optimalisatie van het verbruik in elke ruimte) en een volledige flexibiliteit van het codebeheer.

 

Het waarschuwingssysteem …

… was al geïntegreerd in hetzelfde Loxone systeem. Het was niet nodig een ander systeem voor zorgalarmering te contracteren. Dit had anders de installatie van meer specifieke apparatuur en een ander afzonderlijk platform voor waarschuwingen betekend. Binnen dezelfde Loxone configuratie en door het gebruik van een aantal van de reeds geïnstalleerde apparaten, werden meldingen en waarschuwingen voor zorgverleners gecreëerd.

Feiten & Cijfers

Oplevering gebouw
April 2021


Oppervlakte
8000m²


Land
Spanje


Loxone Partner
9 Habitat Intel·ligent


Bouwheer
Stichting Ampans


Loxone functionaliteiten
Energiebeheer:
Integratie fotovoltaïsche installatie
Klimaatregeling en luchtkwaliteit
Automatische zonwering
Verlichting
Irrigatie

Waarschuwingssysteem:
• Waarschuwingen voor hulp
• Operationele waarschuwingen

Toegangscontrole:
Loxone Intercom
NFC Code Touch

Intuïtieve en veilige bediening:
Touch drukknoppen
Touch Surface
Loxone App

Energiebeheer van het gebouw

Op het dak van het gebouw zijn fotovoltaïsche panelen geïntegreerd om energie op te wekken en in het totale verbruik van het gebouw te voorzien. De belastingen worden geregeld en het gebruik van het overschot wordt geoptimaliseerd om te helpen bij de airconditioning, het sanitair warm water en de legonellacycli, en om real-time en opgeslagen statistieken te verstrekken.

De controle van de watermeters maakt de vroegtijdige opsporing van lekken mogelijk, iets wat in een gebouw met deze kenmerken en afmetingen van essentieel belang is om onverwachte uitgaven te voorkomen.

In de keukens wordt de koudeketen van koelkasten en diepvriezers gecontroleerd, wat de visualisatie van grafieken en de communicatie van waarschuwingen in geval van incidenten of onregelmatig gedrag mogelijk maakt.

Ten slotte werkt het geautomatiseerde irrigatiesysteem volgens de weersomstandigheden: het activeert of deactiveert zichzelf naargelang de regen- en temperatuurvoorspellingen, en stuurt waarschuwingen in geval van overconsumptie.

Klimaatregeling

Klimaatregeling, automatische zonwering, luchtverversing en controle van de luchtkwaliteit gaan hand in hand.

De temperatuurregeling wordt uitgevoerd volgens het activiteitenschema in alle ruimtes, waarbij de stand van de jaloezieën zowel in de zomer als in de winter helpt bij deze regeling. De ventilatie wordt ook geregeld om in de zomer gratis koeling te genereren en het klimaatsysteem te ondersteunen.

Er zijn ook CO2-sensoren geïnstalleerd om de luchtkwaliteit te meten en de ventilatie automatisch te activeren om optimale binnencondities te handhaven.

Vermijden van risico’s voor gebruikers en waarschuwingen

Meerdere Touch Surfaces zijn in de residentie geïnstalleerd, volledig geïntegreerd in de muur, zodat er geen beschermingen op de toetsen hoeven te worden aangebracht en het risico van beschadiging voor de gebruikers wordt beperkt.

Met deze knoppen kan de zonwering worden op- en neergelaten, de verlichting worden bediend en is een noodknop ingebouwd die de verantwoordelijken onmiddellijk waarschuwt in geval van een dringend incident. De opvoeders worden gealarmeerd in geval van nood of hulp.

In de badkamers worden, dankzij de akoestische sensor geïntegreerd in onze Aanwezigheidsmelder, ook waarschuwingen verzonden wanneer geluiden zoals vallen of een luide knal worden gedetecteerd.

Evenzo zal in de serverruimte, wanneer de temperatuur aanzienlijk stijgt of een server niet werkt of niet reageert, een waarschuwing naar de IT-afdeling worden gestuurd.

Voor Ampans betekent dit centrum een streven naar innovatie. Wij hebben de markt verkend en verschillende systemen en leveranciers geëvalueerd. De andere systemen dwongen ons verschillende leveranciers en opties te kiezen en deze samen te voegen, zodat wij uiteindelijk voor Loxone hebben gekozen. Met slechts één leverancier konden wij al deze opties combineren en tegelijkertijd de kosten en componenten verbeteren en optimaliseren. Bovendien kunnen we in de toekomst nog meer oplossingen implementeren die de werking van het centrum nog eenvoudiger zullen maken.

Carles Padullés

Diensthoofd, Ampans

Toegangscontrole op afstand

Aanvankelijk waren 7 standaard bekabelde video-intercomsystemen met schermen gepland, wat betekende dat men telkens wanneer men wilde antwoorden, specifiek naar de schermen moest gaan om te antwoorden en de deur te openen, en dat men ook de fysieke ruimte en de bescherming van deze schermen moest organiseren. Met Loxone worden 7 Loxone Intercom video-intercomsystemen gebruikt, waardoor men bespaart op de fysieke schermen aan de muur. Het verantwoordelijke personeel bedient de toegangsdeuren centraal vanuit dezelfde app, ziet te allen tijde wie er aanbelt en kan zelfs op afstand openen. De video-intercom registreert ook de foto van de bezoeker en dit voor de laatste 10 oproepen, wat het systeem nog veiliger maakt.

Toegang op afstand kan alleen lokaal voor bepaalde personeelsleden gelden en zodra zij het gebouw verlaten, is toegang op afstand van buitenaf beperkt tot geautoriseerde personen.

Er zijn ook 47 NFC Code Touches geïnstalleerd om de toegang van het personeel tot hun werkterreinen te vergemakkelijken. De toegang van personeel en werknemers tot verschillende gebieden kan worden afgebakend, afhankelijk van de werkgebieden en de taken en functies die aan elk van de teamleden zijn toegewezen. Het beheer van de codes wordt uitgevoerd door het personeel dat verantwoordelijk is voor Ampans, zodat het zo flexibel mogelijk is.

Meer controle …

Lichtregeling: In de gangen en badkamers is de verlichting automatisch afhankelijk van de aanwezigheid en de helderheid, zodat ze niet onnodig blijven branden. In de gangen zijn ook LED Strips geïnstalleerd om ’s nachts voor een gedimde verlichting te zorgen. In de klaslokalen wordt de verlichting geactiveerd volgens het buitenlicht, waarbij de lichten het dichtst bij de ramen worden uitgeschakeld wanneer er voldoende natuurlijk licht is. De buitenverlichting wordt geactiveerd op basis van het tijdstip en de helderheid.

Automatische besproeiing: de besproeiing van planten buiten wordt geautomatiseerd volgens de weersomstandigheden, dankzij het Loxone Weerstation en de Weerservice, waarmee je op elk moment de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de weersvoorspelling kent. Als er regen wordt voorspeld, wordt de besproeiing automatisch uitgeschakeld.

Vanaf het begin hebben we nagedacht over een verblijf van de toekomst, om efficiënter te zijn in het werk van professionals en om de autonomie te bevorderen van kinderen en jongeren die in het centrum zullen studeren en leven. We willen hen een onafhankelijk en autonoom leven bieden en hun kwaliteit van leven (AAL) verzekeren.

Janeta Camps

Directeur residentiële diensten, Ampans

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten