Daltarief optimaal gebruiken met Loxone

In het kort: daltarief optimaal benutten met het Loxone systeem

Veel huishoudens en zelfs bedrijven hebben twee elektriciteitstarieven – een normaal tarief en een daltarief. Verschillende toestellen verbruiken elektriciteit. De verwarming voor warm water of vloerverwarming kennen een hoog stroomverbruik. Het is nuttig dat die apparaten op tijd weten wanneer het daltarief actief is zodat eigenaren minder geld voor elektriciteit uitgeven. De meeste toestellen weten dit meestal niet. Met een beetje hulp van het Loxone systeem kan iedereen apparaten zoals de wasmachine gebruiken wanneer het daltarief voor stroom geldig is. Zo kan er veel bespaard worden op elektriciteitskosten.

Met behulp van de Loxone Miniserver kunt u informatie krijgen en zelfs automatisch de gekozen apparaten in- en uitschakelen. U kunt zelfs uw elektrische auto in daltarief opladen zonder erover na te denken.

Oplossing & Configuratie: apparaten schakelen wanneer daltarief voor stroom actief is

Daltarief wordt meestal gesignaleerd door een digitale uitgang (relais) op de energiemeter van de energieleveranciers. Deze informatie kan eenvoudig worden uitgelezen door Loxone met behulp van de digitale ingang van een Loxone Miniserver.

Deze informatie kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften in het huishouden:

  • Elektrische verwarming alleen activeren tijdens daltarief – de relais van de Loxone Miniserver of Relay Extension worden aangesloten op de vloerverwarmingscircuits (we raden aan een secundaire relais te gebruiken om de belasting van de Loxone apparaten te beperken). Elektrische boilers kunnen ook worden geactiveerd met een enkele relais om het opgeslagen water te verwarmen.
  • Alle apparaten die via stopcontacten stroom krijgen, kunnen automatisch worden ingeschakeld wanneer het daltarief geldt. Dit kan met behulp van relais uitgangen van de Miniserver of met de Relay Extension of Smart Socket Air. Apparaten kunnen zijn: wasmachines, ventilatie, batterij/telefoonladers, enz. In het geval van apparaten die hun werk moeten afmaken voordat hun stroom wordt uitgeschakeld (bijv. wasmachine), is het gebruik van de bouwsteen ‘Energiemanager’ vereist. Ook bij projecten met fotovoltaïsche energie kan een verdere optimalisatie worden gerealiseerd wanneer het daltarief gekend is.
  • De verwarming van het zwembad kan worden geregeld met de Loxone Aquastar Air, of met standaard relais. Dit kan ook door het gebruik te beperken tot het daltarief, waardoor het zwembad warm blijft en tegelijkertijd geld wordt bespaard.
  • Laden van elektrische auto’s – de meeste laders ondersteunen een soort communicatie met apparaten van derden. Bijvoorbeeld Keba Wallbox en BMW wallboxen gebruiken Modbus TCP. Hiervoor is geen extra hardware van Loxone nodig en ze kunnen worden geïntegreerd door alleen de Miniserver te gebruiken. Het enige dat in dit geval nodig is, is het versturen van de oplaadinformatie of deze wel of niet kan opladen.

Hardware:

Configuratie:

Voorbeeld 1:


Daltarief voorbeeld 1

Voorbeeld 2:


Daltarief voorbeeld 2

Voorbeeld 3:


Daltarief voorbeeld 3

Voorbeeld 4: 


Daltarief voorbeeld 4

Voorbeeld 5: 


Daltarief voorbeeld 5

 

 

Download de voorbeeld configuratie:

Low Electricity Tariff

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant de optimalisatie van het daltarief moeten overwegen?

Deze functie kan een grote som geld en zorgen sparen. Niemand hoeft elke keer de daltarief  tijden te controleren om te zien of de vaatwasser, de wasmachine nu best opgezet wordt of niet.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks