Wallbox laadmodi met Spot Price Optimizer

Uitdaging: Elektrische auto’s opladen op het voordeligste moment

De voordeligste manier om elektriciteit te verkrijgen is vaak via de spotprijsmarkt. Op de spotprijsmarkt wordt elektriciteit verhandeld tegen prijzen die gebaseerd zijn op vraag en aanbod in realtime en daarom onderhevig zijn aan fluctuaties. Om elektrische voertuigen zo voordelig mogelijk op te laden, moet elektriciteit worden afgenomen op precies die momenten waarop de prijs het laagst is.

Oplossing: Comfort laadmodus met de Loxone Wallbox en de Spot Price Optimizer

Dankzij de Spot Price Optimizer kan de Loxone Wallbox volledig geautomatiseerd laden tijdens de meest voordelige uren volgens de spotprijsmarkt.

De basisconfiguratie in dit voorbeeld is hetzelfde als bij het praktijkvoorbeeld Wallbox Laadmodi. Daar vind je ook informatie over de “Eco” en “Full Power” laadmodi, die ook in dit voorbeeld voorkomen.

In deze voorbeeldconfiguratie gebruiken we de “Comfort” laadmodus om met de Spot Price Optimizer en de Loxone Wallbox zo voordelig mogelijk op te laden. De gebruiker definieert hierbij het aantal uren dat opgeladen moet worden en de maximale stroomprijs die hij bereid is te betalen.

Bijvoorbeeld, het kan ingesteld worden dat binnen de volgende 10 uur na activatie voor 2 uur geladen wordt tegen een prijs van maximaal €0,4 per kWh (40ct/kWh). De Spot Price Optimizer zoekt de voordeligste prijs in deze periode uit en stuurt de Wallbox aan. Wanneer het voordeligste tijdsventer is bereikt, schakelt de Wallbox over naar vol vermogen (11 kW) om het voertuig op te laden.

Zo kan ’s avonds de auto aangesloten worden, via de Touch Pure Flex de “Comfort” laadmodus geselecteerd worden, en de volgende dag staat de auto zo voordelig mogelijk opgeladen weer klaar voor gebruik.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Wallbox Charging Spotprice

14.4.9.25

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.