Smart Office

Steffi De Graaf
februari 18, 2021 in Case Studies
Zoals je al weet staat Loxone niet alleen voor Smart Homes, maar ook voor Smart Buildings waaronder kantoren, restaurants, kerken … In deze blog tonen we jullie graag een pareltje van een Smart Office volledig geautomatiseerd met de Loxone oplossing dankzij onze Gold Partner SamElek

 

Loxone Partner Sam Wellens van SamElek werd een tijdje geleden gecontacteerd voor de implementatie van een gebouwautomatiseringssysteem in een prachtig nieuwbouw kantoor. Het resultaat is een pareltje van een Loxone project waarin alles voorzien is volgens de Loxone standaard oplossing: van verlichting, tot zonwering, tot een multiroom audiosysteem, tot beveiliging en een slimme toegangsoplossing. In dit kantoor hoeven de medewerkers niet langer na te denken over talrijke handelingen, maar voert het gebouw deze volledig uit zichzelf uit.

Feiten & cijfers

Plaats/ Land: België


Oplevering: begin 2020


Aantal medewerkers: <10


Loxone Partner: SamElek

Automatische verlichting

Overal in het gebouw wordt de verlichting automatisch aangestuurd. Hier wordt ook rekening gehouden met de behoeften per ruimte: aangepaste verlichting om te werken aan de bureau, tijdens vergaderingen, presentaties … De verlichting activeert dankzij de Loxone Aanwezigheidsmelder automatisch bij aanwezigheid en beweging en schakelt zich vanzelf terug uit wanneer er niemand meer aanwezig is in de ruimte.

Klimaatregeling

Het binnenklimaat bestaat uit een individuele ruimteregeling. De vloerverwarming, koeling en zonwering werken bovendien perfect samen om het perfecte binnenklimaat te kunnen garanderen. Dit gebeurt ook mede dankzij de Weerservice van Loxone. De temperatuur in de afzonderlijke ruimtes wordt geregistreerd dankzij de geïntegreerde temperatuursensor in elke Touch Pure.

Een goed samenspel tussen verwarming, koeling, ventilatie en zonwering is noodzakelijk om de klimaatregeling te optimaliseren. Iets waar Gold Partner Sam Wellens zich maar al te goed bewust van is.

In dit kantoor is er een grote raampartij aanwezig van zo’n 4 tot 5 meter hoog. Oorspronkelijk wou de eigenaar hier geen zonwering voorzien aangezien het raam bestond uit zonwerend glas. Ik heb in de voorbereidingsfase toch maar een extra kabel getrokken om later toch zonwering te voorzien omdat ik wist dat dit een grote oververhittingsfactor zou zijn. Ondertussen is dit raam ook voorzien van screens om het kantoor zo op een passieve manier koel te houden.

Sam Wellens

Bedrijfsleider, SamElek

Intelligente toegangsoplossing

Er werden verschillende toegangsrechten geïmplementeerd per medewerker. Dit kon heel eenvoudig dankzij de NFC Code Touch van Loxone. Het kantoorgedeelte en de bedrijfshal hebben verschillende toestemmingen. Bij aanwezigheid in de kantoren is de toegang tussen de kantoren en de hal geopend. Indien er niemand aanwezig is op kantoor en iemand alleen maar toegang heeft tot de bedrijfshal, dan blijft de tussendeur vergrendeld. Het alarm staat dan ook scherp gesteld.

Dankzij de NFC Code Touch kan je heel eenvoudig binnenkomen met een NFC Tag, een NFC Sleutelhanger of een persoonlijke numerieke code. Bovendien beschikt de NFC Code Touch ook over een belletje dat gekoppeld is aan de Loxone Audioserver.

Handige functies

Net zoals in de demowoning van Loxone Benelux waar een heuse tv-stemming het tv kijken aangenamer maakt, zijn ook in dit intelligente kantoor enkele handige en leuke functionaliteiten geïmplementeerd:

Activatie beamer:

Wanneer de beamer geactiveerd wordt, reageert de ruimte automatisch toepasselijk: het projectiescherm komt naar beneden, de verlichting zet zich in presentatiestemming, indien nodig activeert de zonwering en de audio wordt uitgeschakeld.

Activatie tv-scherm vergaderruimte:

Wanneer het tv-scherm in de grote vergaderzaal wordt aangezet, transformeert de ruimte uit zichzelf: de verlichting zet zich opnieuw in de presentatiestemming, de zonwering wordt indien nodig opnieuw gestuurd en hier schakelt de bron van de Audioserver automatisch naar de surround tv.

 

De eigenaar van het kantoor vond een echte gebouwautomatisering uitermate belangrijk. Wanneer ik onlangs vroeg of de medewerkers nu eigenlijk zelf nog iets bedienen was het antwoord heel kort: neen, buiten af en toe de temperatuur eens wijzigen, werkt het systeem volautomatisch. Dat is mooi om te horen, want op die manier kunnen we ook spreken over een échte gebouwautomatisering.

Sam Wellens

Bedrijfsleider, SamElek

Enkele inspiratiebeelden:

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner worden


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering bieden met de Loxone Miniserver? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten