Smart office automatisering met Loxone

Bertien Van Peer
februari 18, 2021 in Case Studies
Zoals je wellicht al weet, richt Loxone zich niet alleen op smarthomes, maar ook op smart buildings zoals kantoren, restaurants, kerken, enzovoort. In deze bloggen willen we je graag een voorbeeld laten zien van een prachtig smart office dat dankzij onze Gold Partner SamElek volledig geautomatiseerd is met behulp van de Loxone oplossing.

Een tijdje geleden werd Loxone Partner Sam Wellens van SamElek benaderd om een gebouwautomatiseringssysteem te implementeren in een prachtig nieuw kantoor. Het resultaat is een fantastische Loxone smart office waarin alles is geïntegreerd volgens de Loxone standaard oplossing, van verlichting en zonwering tot een multiroom audiosysteem, beveiliging en slimme toegangsoplossingen. In dit kantoor hoeven medewerkers niet langer na te denken over talloze handelingen omdat het gebouw deze automatisch uitvoert.

Feiten & cijfers

Plaats/ Land: België


Oplevering: begin 2020


Aantal medewerkers: <10


Loxone Partner: SamElek

Automatische verlichting

Dankzij het Loxone automatiseringssysteem word de verlichting in elke ruimte van de smart office aangestuurd op basis van de specifieke behoeften, van werken aan het bureau tot vergaderen of presenteren. De aanwezigheidsmelder van Loxone zorgt ervoor dat de verlichting automatisch wordt geactiveerd bij beweging en uitgeschakeld wanneer er niemand meer aanwezig is.

 

 

SamElek implementeert Loxone in smart office

Klimaatregeling

In dit intelligent kantoor zorgt een individuele ruimteregeling voor het perfecte binnenklimaat. De vloerverwarming, koeling en zonwering werken samen dankzij de Weerservice van Loxone en de geïntegreerde temperatuursensor in elke Touch Pure.

Gold Partner Sam Wellens weet als geen ander hoe belangrijk een goed samenspel tussen verwarming, koeling, ventilatie en zonwering is voor een optimale klimaatregeling.

SamElek implementeert Loxone in smart office

In dit kantoor is er een grote raampartij aanwezig van zo’n 4 tot 5 meter hoog. Oorspronkelijk wou de eigenaar hier geen zonwering voorzien aangezien het raam bestond uit zonwerend glas. Ik heb in de voorbereidingsfase toch maar een extra kabel getrokken om later toch zonwering te voorzien omdat ik wist dat dit een grote oververhittingsfactor zou zijn. Ondertussen is dit raam ook voorzien van screens om het kantoor zo op een passieve manier koel te houden.

Sam Wellens

Bedrijfsleider, SamElek

Intelligente toegangsoplossing

Met behulp van de NFC Code Touch van Loxone zijn verschillende toegangsrechten geïmplementeerd voor elke medewerker. Het kantoorgedeelte en de bedrijfshal hebben verschillende toestemmingen, waardoor de toegang tussen de kantoren en de hal geopend is wanneer er iemand aanwezig is in de smart office. Als er niemand op kantoor is en een medewerker alleen toegang heeft tot de bedrijfshal, blijft de tussendeur vergrendeld en staat het alarm scherp ingesteld.

Met behulp van de NFC Code Touch kunnen medewerkers eenvoudig binnenkomen met een NFC Tag, NFC Sleutelhanger of een persoonlijke numerieke code. Bovendien beschikt de NFC Code Touch ook over een belletje dat gekoppeld is aan de Loxone Audioserver.

SamElek implementeert Loxone in smart office

Enkele handige functies

Net als in de demowoning van Loxone Benelux, waar een gepersonaliseerde tv-ervaring het tv kijken aangenamer maakt, zijn er in dit intelligente kantoor enkele handige en leuke functies geïmplementeerd:

Activatie van beamer

Wanneer de beamer wordt geactiveerd, reageert de ruimte automatisch op de situatie: het projectiescherm komt automatisch naar beneden, de verlichting wordt ingesteld op presentatiestand, indien nodig wordt de zonwering geactiveerd en de audio wordt uitgeschakeld.

Activatie van tv-scherm in de vergaderruimte

Wanneer het tv-scherm in de grote vergaderzaal wordt ingeschakeld, transformeert de ruimte automatisch: de verlichting wordt opnieuw ingesteld op presentatiestand, indien nodig wordt de zonwering opnieuw aangepast en de bron van de Audioserver wordt automatisch omgeschakeld naar de surround tv.

 

SamElek implementeert Loxone in smart office

De eigenaar van het kantoor vond een echte gebouwautomatisering uitermate belangrijk. Wanneer ik onlangs vroeg of de medewerkers nu eigenlijk zelf nog iets bedienen was het antwoord heel kort: neen, buiten af en toe de temperatuur eens wijzigen, werkt het systeem volautomatisch. Dat is mooi om te horen, want op die manier kunnen we ook spreken over een échte gebouwautomatisering.

Sam Wellens

Bedrijfsleider, SamElek

Enkele inspiratiebeelden

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten