Intelligente hotelkamers in hotel Mas de la Sala


juli 9, 2020 in Case Studies
Mas de la Sala, gelegen in het Geopark van Centraal Catalonië, is een viersterrenhotel met een restaurant dat traditionele gerechten serveert. Een complex omgeven door droog land en de wijngaarden van de Denomination of Origin Pla de Bages, waar een belangrijk automatiseringsproject is gestart.

Omgeving, gastronomie en wijn gaan hand in hand … samen met technologie!

In deze rustieke omgeving, die rust en kalmte uitstraalt, vind je een hotel met de nieuwste technologische innovaties van Loxone in enkele van de kamers. Een project om hotelgasten de beste ervaring te bieden, waarbij ze het plezier van het slapen in een slimme en geautomatiseerde kamer zelf kunnen beleven. Een dynamisch project dat het mogelijk maakt om zich aan te passen aan de beoordelingen en eisen van het hotel.

Loxone im Gewerbe - LUV8

Slimme kamers

In de eerste fase van het project werden twee hotelkamers volledig gerenoveerd: een van de mastersuites en een standaard tweepersoonskamer.

De slimme technologie van Loxone is immers niet exclusief voor luxe kamers. Het biedt tal van voordelen die perfect aan te passen zijn aan de functionele kamers waar comfort en welzijn worden nagestreefd voor de hotelgasten. Naast deze twee thema’s zijn vooral voor de hoteleigenaars een optimale energie-efficiëntie en -besparing belangrijk. 

Een gemeenschappelijk doel voor de hotelgasten, hoteleigenaars en voor ons als fabrikant:

Eenvoudige sturing

De intelligente kamers van de Mas de la Sala volgen allemaal eenzelfde basisprincipe:

Automatisatie

Een unieke ervaring waarbij je als gast beseft dat je eigenlijk niets hoeft aan te raken omdat de sensoren voor alles zorgen en alles wat je nodig hebt zullen activeren/deactiveren.

De jaloezieën werken automatisch. Zodra de zon binnenkomt en in de zomer de kamer dus snel kan overhitten, worden ze automatisch gesloten. Van zodra de zon niet meer schijnt, worden ze automatisch ook terug omhoog gestuurd. Het vertegenwoordigt een aanzienlijke daling van het energieverbruik van de ruimte aangezien de airco of de verwarming vaak niet nodig zijn.

De verlichting gaat aan als je binnenkomt en gaat uit bij afwezigheid (zonder uit te schakelen als je nog in de kamer bent, wat een veelvoorkomende fout van veel bewegings- en aanwezigheidsmelders is).

Temperatuurregeling. Wanneer de kamer is geboekt, wordt de airconditioning automatisch geactiveerd om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Als er fysiek niemand in de ruimte aanwezig is, maar de ruimte wel gereserveerd is, wordt deze niet volledig uitgeschakeld maar op spaarzame temperatuur gebracht. Als de kamer niet is geboekt, wordt de airconditioning uitgeschakeld, waardoor onnodig energieverbruik en kosten worden vermeden.

Geïntegreerde audio in de kamer. Welkomstfunctie voor gasten, activering van de muziek in de badkamer en keuze van de muziek door middel van knoppen volgens de verschillende lichtstemmingen.

Ze stelden ons voor om een hotelkamer te maken als een pilot test, waarbij we verschillende elementen zouden implementeren die we eerst niet hadden om te weten waar we in de toekomst naartoe moesten (automatisering, jaloezieën, verlichting …)

We wisten van het bestaan van het Loxone systeem, hebben elkaar ontmoet en de Loxone medewerkers hebben ons alles uitgelegd wat mogelijk was. Het duurde niet lang vooraleer we wisten dat dit een meerwaarde zou zijn.

Daarna zijn we begonnen met ons project, gecoördineerd door de uitstekende interieurontwerpster Marta Castellano, dat bestond uit de volledige renovatie van een suite en een standaard tweepersoonskamer. Het resultaat was voor ons … spectaculair! Niet alleen is het optimaal in termen van energiebesparing, maar dankzij de controle krijg je ook veranderende atmosferen en verhogen we het comfort en het welzijn van onze klanten.

We kunnen je verzekeren dat, hoewel we eerder wisten wat de Loxone kamers zouden doen en hoe ze zouden werken, het een grote verrassing was toen we het eindresultaat mochten bewonderen. 

Onze aanbeveling aan iedereen: “Als je nieuwe installaties of integrale hervormingen moet uitvoeren, houd dan rekening met de Loxone totaaloplossing”.

Tot slot willen we het hele team van interieurontwerpster Marta Castellano, Loxone en onze gebruikelijke installateurs bedanken voor hun werk.

Valentí Sala

Eigenaar, Mas de la Sala

Loxone Touch drukknoppen

Als je de verlichting wenst te veranderen, de jaloezieën handmatig omhoog of omlaag wilt doen of de audio luider wil zetten, staat de Loxone Touch altijd klaar.

Bijzonder opmerkelijk is de Loxone Touch Surface, die bijna ongemerkt onder houten, glazen, keramische of stenen oppervlakken kan worden geïntegreerd, en de Touch Nightlight die ook fungeert als sfeerverlichting en wekker..

Wanneer we nadenken over automatisering in een hotel, denken we aan volgende thema’s:

Ervaring: Als gast beleef je een andere ervaring dan thuis. De ervaring van het leven in een slimme kamer, die op zichzelf werkt en waar je niets hoeft te doen.
Besparingen: Hotels zo duurzaam mogelijk maken.
Controle: Het hebben van een overzicht van alle elementen en het ontvangen van automatische waarschuwingen in geval van een incident, zorgen ervoor dat de eigenaars maximale gemoedsrust hebben.
Toegang: Dankzij het video intercomsysteem kunnen we 24 uur per dag toegang geven als er niemand aanwezig is aan de receptie. Er kan ook snel gereageerd worden voor klanten die later aankomen.

Francesc Soler

Bedrijfsleider, Loxone Spanje

Energie-efficiëntie

De implementatie van de Loxone automatisering is ook heel goed voor de energie-efficiëntie in een hotel.

Het regelen van de airconditioning (een van de posten die hoge energiekosten met zich meebrengt), het automatiseren van de zonwering, evenals de verlichting en de toegang, dragen allemaal bij tot de optimalisatie van energiebesparingen.

Weten of de kamer gereserveerd of bezet is
Zoals hierboven reeds aangehaald, kan de klimaatregeling uitgebreid worden uitgevoerd op basis van een boeking. Bovendien wordt, als er niemand in de kamer is, de temperatuur automatisch geregeld. De verlichting wordt automatisch uitgeschakeld in ruimtes waar niemand aanwezig is. Ook al zouden de gasten hun kaart vergeten zijn in de kaarthouder waardoor hun aanwezigheid wordt gesimuleerd.

De openingstoestand van de ramen
De temperatuur wordt automatisch geregeld wanneer de verwarming aanstaat en een raam geopend wordt. Zo gaat geen energie verloren.

Automatische zonwering
In de zomer worden de jaloezieën zo aangestuurd dat wanneer de zon voor een opwarming van de kamer zorgt, ze automatisch sluiten. Zo wordt vermeden dat de energievretende airco geactiveerd dient te worden. In de winter zorgt de automatische zonwering voor een ondersteuning van het verwarmingssysteem.

Het hoogste comfort

De renovatie van de kamers ging gepaard met een verhoging van het comfort voor de klanten. De automatisering verbetert de beleving in de kamer. Dit door bijvoorbeeld in de suite lichtstemmingen in de leefruimte te combineren met lichtstemmingen in het bubbelbad. Dit garandeert unieke momenten.

Nachtmodus

Een bijzonder kenmerk van de slimme kamers van Mas de la Sala is de nachtmodus. Als de klant gaat slapen, hoeft hij alleen maar op een knop te drukken en de jaloezieën gaan automatisch naar beneden, alle lichten gaan uit en de temperatuur wordt geregeld.

Als je ’s nachts opstaat, wordt er een zwak blauw licht geactiveerd, zodat je de weg perfect kan zien zonder volledig wakker te schrikken.

Ik zou mijn verblijf in de Mas de la Sala Suite omschrijven als “zorgeloos”, in de beste zin van het woord. De verlichting gaat aan en uit zonder ik zelf iets moet doen, ik herinner me niets van de rolluiken omdat ik hier gewoon niet aan moest denken, het bubbelbad is een echte luxe en je kunt ook de verlichting veranderen tijdens het baden via de knop aan de zijkant. De service is onberispelijk, van de receptie tot de restaurantdiensten van het hotel.

Eric Alsina

Klant, juni 2020

Samenwerkingen

Loxone Partner
9 Habitat Intel·ligent


Interieurontwerp
Marta Castellano


Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking!

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten