Efficiënt energiebeheer met de Energie Manager en Energie Monitor

Bertien Van Peer
februari 22, 2021 in Voor Partners
Het is tegenwoordig van groot belang om energie efficiënt te beheren. Door de koppeling tussen de Loxone Energie Manager en de Loxone Energie Monitor kunnen we (groot)verbruikers op een optimale manier aansturen, zowel voor installaties met of zonder zonnepanelen en installaties met of zonder een thuisbatterij. In deze korte blog wordt uitgelegd hoe deze samenwerking werkt.

Hoe gebruik je de Energie manager en Energie Monitor in de praktijk?

Om te beginnen moeten de nodige ingangen aan de Energie Monitor worden verbonden. De actuele energieverbruiksgegevens van het net (positief bij afname, negatief bij injectie) moeten worden verbonden met de Pv-ingang, en de energiestromen van en naar de batterij moeten worden verbonden met de Ps-ingang.

Verbind vervolgens de AQv-uitgang van de Energie Monitor met de AIp-ingang van de Energie Manager, zodat deze weet of er sprake is van energieopwekking of -verbruik. Als er een batterijsysteem wordt gebruikt, moet de AQPs-uitgang van de Energie Monitor worden verbonden met de geïnterveerde AIb-ingang van de Energie Manager, zoals te zien is in de formule bouwsteen hieronder, zodat deze weet of de batterij wordt opgeladen of ontladen.

Verbind ten slotte de verbruikers die je wilt aansturen op de uitgangen Q1-Q12 en de batterij met de AQr-uitgang.

Nu zal de Energie Manager eerst de verbruikers aansturen. Als er dan nog overtollige energie wordt opgewekt, zal deze energie worden gebruikt om de batterij op te laden in plaats van deze terug te sturen naar het net.

Samenwerking tussen de Loxone Energie Manager en Energie Monitor
Samenwerking tussen de Loxone Energie Manager en Energie Monitor
Instellen van de Energie Manager:
Instellen van de Loxone Energie Manager

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten