Slimme wijnbouwer


februari 7, 2022 in Case Studies
We moeten nog steeds een omgeving vinden waarin Loxone niet kan worden gebruikt om het dagelijks leven te automatiseren en te verbeteren – deze slimme wijnmakerij met gastenverblijf is daar nog maar eens een voorbeeld van. De eigenaar heeft praktisch het hele wijnproductieproces met Loxone geïntegreerd, waardoor meer stappen automatisch kunnen worden afgehandeld. Zo bestuurt Loxone nu bijvoorbeeld hun koelmachine om te helpen bij het gistingsproces.

Geautomatiseerde check-in

Een NFC Code Touch bevindt zich net buiten de hoofdingang van het gastenverblijf. Zodra een gast de hem toegewezen code intoetst, krijgt de eigenaar een melding dat hij veilig heeft ingecheckt – hij hoeft dus niet meer telkens naar het gastenverblijf te reizen als iemand incheckt.

Maar dit is nog maar het begin als het gaat om gemak. Het hele gebouw is uitgerust met het Loxone systeem, van de accommodatie tot aan de wijnkelder.

Feiten & cijfers

Locatie:
Hustopeče, Tsjechië


Sector:
Hospitality & production


Organisatie:
Penzion a vinařství U Harmáčků


Loxone Partner:
Jiří Harmáček

Kamers gaan terug naar basisinstellingen

In de gastenkamers helpen slimme verlichting, audio, temperatuurregeling en verstelbare gemotoriseerde jaloezieën om het verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Dit biedt de gast niet alleen een verhoogd niveau van comfort en gemak, maar zorgt er ook voor dat elke kamer zeer energie-efficiënt is. Het licht wordt automatisch uitgeschakeld als het niet meer nodig is en de vloerverwarming wordt lager gezet als er een raam openstaat. Als er geen gasten in de kamer zijn, wordt de warmtepomp automatisch uitgeschakeld. Al deze stappen zorgen ervoor dat er geen energie wordt verspild.

De jaloezieën in de kamers werken automatisch, maar gasten kunnen ze met een tikje op een Touch aanpassen wanneer ze maar willen. Na hun verblijf keren de kamers terug naar de ‘basisinstellingen’ – de lichten worden uitgeschakeld, de airconditioning wordt uitgeschakeld, de kamertemperatuur wordt op een lagere waarde ingesteld en de jaloezieën gaan terug naar automatisch. Dit betekent dat het personeel zich niet langer zorgen hoeft te maken over de handmatige voorbereiding van dit alles in de kamers.

Fermentatieproces

De eigenaar, de heer Harmáček, is een Loxone Partner en biedt intelligente automatisering aan veel klanten. Hij kwam echter in eerste instantie bij Loxone terecht toen hij op zoek was naar verbetering van zijn wijnproductieproces en, meer specifiek, het fermentatieproces.

De heer Harmáček en zijn koelleverancier bedachten de fermentatiebesturingsmethode die hem naar Loxone leidde. “Het was toen al innovatief. Het bestaat uit het automatisch regelen van de koeling van de tanks waarin de gisting plaatsvindt. De druivenmost produceert warmte tijdens de gisting en moet worden geregeld om het proces continu en langzaam te laten verlopen. Loxone controleert de temperatuur van de most voortdurend met sensoren en regelt de koeling in de dubbelwandige tanks automatisch dienovereenkomstig. Een reeks kleppen en de aandrijving van de kleine pompen die water sturen om te koelen, werken automatisch,” legt Jiří Harmáček uit.

Pokoj s postelí
Degustační místnost

3 voordelen van deze oplossing

Jiří vindt deze oplossing zo goed dat hij ze nu wil aanbieden aan andere wijnmakers in de regio. Wat zijn volgens hem de belangrijkste voordelen van dit systeem?

1. Een overzicht van het gistingsproces

Ongeacht waar hij is, kan Jiří de temperatuur in de gistingstank controleren – hij heeft op afstand toegang tot het systeem en hoeft niet meerdere keren per dag naar de wijnmakerij te komen om de status en veranderingen te controleren. Bovendien kan hij de status van de kleppen en het gistingsproces rechtstreeks vanuit de app controleren – wat betekent dat hij het vanuit huis of waar dan ook kan controleren. Hij kan ook de temperatuur van het koelwater aanpassen op basis van de temperatuur van de druivenmost – hierdoor kan de most zachtjes worden gekoeld zonder plotselinge veranderingen omdat dit schadelijk is voor de gist.

2. Concurrerende prijs

Er zijn andere oplossingen op de markt die bewaking op afstand bieden. Deze zijn echter onbetaalbaar voor de meeste kleinere wijnboeren. Natuurlijk hangt de prijs af van het specifieke systeem en de productieopzet. Toch is een oplossing op basis van Loxone in de meeste gevallen aanzienlijk goedkoper en biedt ze extra functies.

3. Onmiddellijke meldingen

Als er problemen zijn met het koelsysteem, krijgt Jiří onmiddellijk een melding via de app – zodat hij onmiddellijk kan reageren en schade aan de apparatuur of de wijn kan voorkomen.

Regeling lift en airconditioning

Loxone automatiseert in dit project veel meer dan alleen de regeling van de gisting. De kamertemperatuur in de koelruimte waar de wijnvaten worden opgeslagen, is ook geautomatiseerd en kan op afstand worden geregeld. De lift die de wijn van de productieruimte naar de kelder vervoert, wordt ook met Loxone geregeld.

Bovendien wordt de afzuigventilator in de keuken ook automatisch geregeld en gekoppeld aan het airconditioningsysteem. Deze gaat aan wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder een bepaalde waarde daalt. Het airconditioningsysteem helpt ook de luchtvochtigheid in de wijnkelder te verminderen.

Het is de gasten niet toegestaan de wijnkelder zonder toezicht te betreden voor de proeverij. Daarom kan het slot op de glazen deur alleen worden geopend in aanwezigheid van een personeelslid. Naast de airconditioning regelt Loxone ook de verlichtingscircuits rechtstreeks in de kelder.

Jiří Harmáček

Loxone Partner en eigenaar, Vinařství a penzion U Harmáčků

Vinařství a penzion
Kuchyňka
Postel upravená
Terasa
Hrozny
Láhev vína
Láhev vína a sklenice
Láhev vína na nočním stolku

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten