Slimme brouwerij: de oudste brouwerij van Oostenrijk vertrouwt op automatisering

Steffi De Graaf
augustus 3, 2023 in Case Studies

Traditioneel maar slim

In de brouwerij Hofstetten in de Oostenrijkse regio Mühlviertel wordt al sinds 1449 bier gebrouwen. Daarmee is de privébrouwerij de oudste brouwerij van Oostenrijk en dankzij Loxone ook de eerste slimme brouwerij. Vandaag de dag wordt er jaarlijks meer dan 700.000 liter bier geproduceerd.

Naast de verlichtingsregeling zorgt de Loxone Miniserver, als het brein van de slimme brouwerij, ook voor de temperatuurbewaking en -regeling. Maar bovenal zorgt hij voor belangrijke veiligheidsfuncties.

 

Feiten & cijfers

Land: Oostenrijk


Locatie: St. Martin in Mühlkreis, Opper-Oostenrijk


Bouwjaar: 1229; 2016 gerenoveerd


Loxone Partner: Elektro Gahleitner GmbH & Co. KG

Slimme functies in de brouwerij

Probleemloos tot op de druppel

Tijdens de bouw van de nieuwe brouwerij werd duidelijk dat het besturingssysteem van de brouwerij zijn taken in het brouwproces vervulde, maar dat er een extra kostenintensieve module nodig was in het geval van een storing. Op zoek naar een alternatief kwam de Miniserver in beeld, die sindsdien betrouwbaar een alarmketen activeert met oproepen naar de directie, brouwmeester en brouwers in geval van storingen.

Temperatuurbewaking

De juiste temperatuur is essentieel voor het succes van het hele bierproductieproces. Gebouwautomatisering is gemaakt voor deze taak. In de silo’s wordt de gerst bijvoorbeeld zachtjes gekoeld tot 10° tot de winter. In de kelder rijpt het bier in aluminium tanks bij een constante temperatuur van 2,5 °C. Als er plotselinge temperatuurschommelingen zijn, wordt de meldketen geactiveerd.

Beveiligingsfuncties

De slimme brouwerij werd ook uitgerust met een rookdetectiesysteem van Loxone. Alle ruimtes in de slimme brouwerij zijn uitgerust met rookmelders. Zelfs de ruimte met de silotanks waar de stoffige gerst wordt opgeslagen, wordt bewaakt zonder vals alarm. In geval van nood wordt eerst een interne alarmketen geactiveerd en wordt als laatste redmiddel de brandweer gealarmeerd.

smarte brauerei produktion

Lichtregeling

De nieuwe brouwerij werd plechtig geopend op 4 september 2016. Sindsdien zorgt de beste LED-verlichting voor de ideale werkverlichting en de mooiste effectverlichting voor rondleidingen. Een NFC Smart Tag zorgt ervoor dat er ongemerkt snel wordt overgeschakeld naar de “showscène”, wat een prachtige flair creëert.

Vanaf de schemering zet de buitenverlichting de stemming voor de traditionele slimme brouwerij tijdens de avonduren. Om energie te besparen, wordt de weg later alleen selectief verlicht.

Licht-
regeling

De nieuwe brouwerij werd plechtig geopend op 4 september 2016. Sindsdien zorgt de beste LED-verlichting voor de ideale werkverlichting en de mooiste effectverlichting voor rondleidingen. Een NFC Smart Tag zorgt ervoor dat er ongemerkt snel wordt overgeschakeld naar de “showscène”, wat een prachtige flair creëert.

Vanaf de schemering zet de buitenverlichting de stemming voor de traditionele slimme brouwerij tijdens de avonduren. Om energie te besparen, wordt de weg later alleen selectief verlicht.

smarte brauerei hofstetten außen

Energiebesparing inbegrepen

Naast de prachtige lichtstemmingen is Managing Director Peter Krammer ook tevreden over het holistische energiebeheer. Alleen al door de gebruikte LED-technologie worden er besparingen gerealiseerd. Het grootste besparingspotentieel komt echter van de aanwezigheidsgestuurde verlichting. De dagen van ’s nachts en in het weekend door het gebied dwalen om lichtschakelaars in de achtervleugel te zoeken, zijn voorbij.

Andere slimme kenmerken van de brouwerij

Warmteterugwinning

De stoom die tijdens het brouwproces wordt geproduceerd, wordt omgezet in 90° heet water. Dit wordt gebruikt om specifiek de zones van de slimme brouwerij te temperen waar warmte nodig is. In de winter wordt bijvoorbeeld de hellingbaan ijsvrij gehouden zonder dat er extra energie nodig is om te verwarmen.

Perfecte bier-temperatuur

Of het nu zomer of winter is, het bier in de koelkelder in Hofstetten rijpt vijf weken bij 2,5 graden. De Miniserver zorgt ervoor dat de ruimtetemperatuur constant blijft. Temperatuurstijgingen als gevolg van storingen worden onmiddellijk gemeld. Kwaliteitsgarantie door intelligente technologie.

Besturing silosysteem

De slimme brouwerij Hofstetten produceert zelf de ingrediënten voor haar ambachtelijke bier, die worden opgeslagen in grote silo’s. Vroeger schepten ze het zelf op, maar nu neemt een door Loxone gestuurde transportketting het over. Als de graanschroef te vol is, stopt hij automatisch. Vaste overlooptijden voorkomen dat er gerst op de transportbanden blijft liggen.

Automatische ramen

Afhankelijk van temperatuur, wind en regen worden de dakramen in het magazijn geregeld. Als de temperatuur in het magazijn te hoog is, wordt het raam automatisch geopend. Bij regen en wind sluiten de ramen automatisch.

Vermogen piekmeting

In de slimme brouwerij kent de Loxone Miniserver op elk moment het huidige stroomverbruik. Bij stroompieken worden verbruikers (zoals koelmachines, vaten vullen, luchtblazers) korte tijd uitgeschakeld om overbelasting te voorkomen.

Poortbewaking

Als de poort in de bezorgzone na 18u00 nog open is, stuurt de slimme brouwerij een bericht naar de mobiele telefoon van directeur Peter Krammer.

Altijd op de hoogte

Elke brouwer in Hofstetten heeft een smartphone met de Loxone App. Dit betekent dat temperatuurcurves, verlichting etc. op elk moment kunnen worden gecontroleerd, zelfs onderweg, en dat in het geval van een storing de brouwer snel kan reageren.

smarte brauerei automatisiert

Uitbreidbaar en flexibel

Het mooie van het Loxone-systeem is dat het flexibel is. We hebben nog veel plannen die we de komende jaren willen realiseren. Met Loxone zijn we ook voorbereid op de toekomst, bijvoorbeeld om een intelligente rioolwaterzuiveringsinstallatie te implementeren die de hoeveelheid afvalwater precies regelt, of om een PV-systeem te implementeren dat de meeste elektriciteit produceert precies wanneer we ook in onze brouwerij piekmomenten hebben.

Peter Krammer

Brouwmeester en eigenaar, Brouwerij Hofstetten

Mitarbeiterin in der Bar im Glorious Bastards in Kollerschlag.

Genieten van slim bier in de Loxone Campus

Tot slot de belangrijkste vraag: hoe smaakt het slim gebrouwen bier? Het antwoord vind je in onze Loxone Campus in Oostenrijk. Om precies te zijn bij Glorious Bastards, waar je naast knapperige pizza’s, stevige burgers en sappige steaks kunt genieten van geselecteerde bieren van Brouwerij Hofstetten.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten