LUV8: buitengewone architectuur, intelligente automatisering.

Bertien Van Peer
februari 20, 2020 in Case Studies
Voor de architect en opdrachtgever Torsten Michelmann was het vanaf het begin duidelijk: zijn nieuwste project, de LUV8, wordt volledig geautomatiseerd – met Loxone technologie. De universele toepasbaarheid van onze Loxone gebouwautomatisering werd hier opnieuw bewezen.

De LUV8 is een blikvanger met zijn opvallende architectuur en vele rondingen. Het is een van de modernste kantoorgebouwen in Duitsland. We zijn daarom des te meer verheugd dat Loxone Duitsland Noord haar intrek genomen heeft in dit indrukwekkende gebouw. Op een oppervlakte van 3.350 m² nemen zeven Miniservers de gebouwautomatisering over.

Feiten & Cijfers

Land
Duitsland


Oppervlakte
3.350m²


Loxone Partner
prodoing GmbH


Loxone componenten:

3 Miniservers in Client-Gateway verbinding, 4 Miniservers voor huurders

Temperatuurregeling met aansturing van de warmtepomp en Stelventielen Tree.

Aansturing van het centrale ventilatiesysteem door Loxone Damper Tree en onderdrukbewaking.

Opritverwarming via 1-Wire Temperatuursensor

Energiemanagement incl. productiebewaking

Lichtsturing met Loxone LED Spot RGBW Tree, LED Pendulum Slim Tree, LED Plafondlamp, LED Opbouwspot WW Tree, DALI Extension, RGBW 24V Dimmer Tree, Relay Extension

Gebouwbewaking via Reedcontacten en Nano DI Tree, Bewegingsmelders

En veel meer.

Loxone im Gewerbe - LUV8

(c) Michelmann-Architekt GmbH

Met Loxone hebben we een partner gevonden die onze visie heeft begrepen en ervoor heeft gezorgd dat alles werkt zoals we het ons hadden voorgesteld.

Torsten Michelmann

Zaakvoerder, Michelmann-Architekt GmbH

Miniserver in een Client-Gateway netwerk

LUV8 heeft een ondergrondse parkeergarage, bistro en vijf kantoren verdeeld over vier verdiepingen. Voor de aansturing en bewaking van het gehele gebouw vertrouwde de Loxone Partner Wolfgang Schnepel van prodoing GmbH op het Client-Gateway netwerk. Terwijl de eigenaar van het gebouw er zeker van kan zijn dat zijn investering veilig is, kan het controlesysteem voor elk kantoor afzonderlijk worden ingesteld en geïmplementeerd.

Miniserver Client-Gateway

Als langdurige Loxone Partner heb ik al tal van projecten uitgevoerd – ook in de commerciële sector. Hoe groter een project, hoe complexer de eisen zijn. Hier vertrouw ik volledig op Loxone omdat ik de structuur flexibel kan houden. Als de klant een speciaal verzoek heeft, kan ik gebruik maken van de openheid van het systeem. Voor LUV8 hebben we bijvoorbeeld een opritverwarmingssysteem geautomatiseerd. Met andere systemen bereik je hier de grenzen.

Wolfgang Schnepel

Loxone Partner , prodoing GmbH

Duurzaam concept: van gebouw tot technologie

Naast het visuele aspect waren ook duurzaamheid en klimaatbescherming belangrijk voor de gemeente en de eigenaar van het gebouw. Daarom worden in LUV8 de volgende componenten gebruikt:

 • Warmtepomp, inclusief bodemwisselaar
 • Centraal ventilatiesysteem
 • Fotovoltaïsche installatie en batterijopslag

De Loxone Partner realiseerde een interactie van de warmtepomp met het ventilatiesysteem, het fotovoltaïsche systeem en de zonwering.

Hiervoor gebruikte hij de Loxone Config bouwsteen Klimaatcontroller, die gebruikt wordt om de warmtepomp aan te sturen. Het gebouw kan automatisch schakelen tussen verwarming en koeling en de temperatuur efficiënt regelen. Twee processen werken perfect samen: de basiswarmte/basiskoelbelasting door de betonkernactivering en de extra warmte/nevenkoelbelasting door de vloerverwarming.

De toevoer van verse lucht verloopt volledig automatisch via het ventilatiesysteem en de mechanische openingen in het kozijn. Voor de afvoerlucht van het centrale ventilatiesysteem met volumestroomregeling koos onze Loxone Partner voor de Loxone Damper Tree en een onderdrukbewaking. De Loxone Damper is een product van onze Amerikaanse dochteronderneming voor het regelen van de ventilatiestromen door middel van een demper. Voor de koeling in de zomer heeft prodoing het probleem op een energiezuinige manier opgelost door middel van nachtventilatie. Dit wordt gerealiseerd door de lichtkoepels aan te sturen met behulp van de Nano 2 Relay Tree. De warmte in het gebouw wordt gerecupereerd via warmtewisselaars.

Bepaalde delen van het gebouw worden voorzien van speciaal geproduceerde elektriciteit. Door middel van een PV-systeem en batterijopslag is hier de perfecte basis voor energiebeheer gecreëerd, gestuurd door de Loxone Miniserver.

Andere Loxone toepassingen in LUV8

In deze blog willen we de aandacht vestigen op de belangrijkste functies in het gebouw. De Loxone Partner, prodoing, heeft tal van andere functies geïmplementeerd.

Opritverwarming van de ondergrondse parkeergarage

Om te voorkomen dat de ingang van de ondergrondse parkeergarage bevriest, heeft de Loxone Partner een monitoringsysteem met 1-Wire temperatuursensoren geïmplementeerd. Als de temperatuur onder een vooraf gedefinieerde waarde zakt, worden de opritverwarming via een warmtewisselaar en een water-glycolmengsel geactiveerd via Loxone.

Toegangsoplossing met NFC

De toegang tot het gebouw is een veiligheidskwestie. Elke huurder zou alleen toegang moeten hebben tot de betreffende gebieden. Met elektronische deursloten of de bediening van de ondergrondse garagedeur en de NFC Code Touch en de NFC Smart Tags is dit eenvoudig te realiseren. De toegang tot de hoofdingang, de ondergrondse parkeergarage, de verhuureenheid en specifieke ruimtes kunnen op deze manier worden gedefinieerd. Gasten kunnen de betreffende verhuureenheden bellen via de Intercom.

Veiligheid voor het gebouw

Met de Alarmsirene, de Reedcontacten in de ramen en de Bewegingsmelders wordt het gebouw bewaakt op onbevoegde gasten in geval van afwezigheid. Rookmelders, maar ook Watersensoren bieden bescherming tijdens de aanwezigheid in het gebouw voor de onmiddellijke melding van alarmgevallen.

Meer foto’s van LUV8 en het Loxone kantoor:

(c) Michelmann-Architekt GmbH

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten