Slimme brandweerkazerne voor slimme helden

Bertien Van Peer
november 22, 2021 in Case Studies

Als de sirene gaat, moeten ze vertrekken: de helden van de vrijwillige brandweer. Elke seconde telt! De Loxone Miniserver verricht reeds belangrijke diensten in tal van alarmcentrales en zorgt ervoor dat bij een alarm geen tijd verloren gaat. Zelfs een paar eenvoudige functies helpen om in geval van nood tijd te besparen in jouw brandweerkazerne..

Wat gebeurt er in geval van een alarm?

De systemen van de brandweer zijn perfect verfijnd, maar kunnen verder worden geoptimaliseerd met een paar functies van Loxone. De vrijwillige brandweer van Kollerschlag bijvoorbeeld heeft naast de standaardfuncties voor verlichting, zonwering, energiebeheer, toegang, beveiliging en co, tijdbesparende extra functies geïmplementeerd.

Zodra de provinciale alarmcentrale een oproep ontvangt, worden de gegevens geregistreerd en via het waarschuwings- en alarmsysteem (WAS) doorgegeven aan de betrokken brandweer. In elke brandweerkazerne staat een ontvanger voor dit doel. Vanuit deze ontvanger wordt een signaal gestuurd naar de sirene en via de RS232 interface naar de Miniserver. Bovendien wordt de informatie doorgegeven aan de noodmonitors.

De Miniserver activeert de volgende functies in geval van een alarm: 

 • Alle deuren van de voertuighal openen
 • Toegangsdeur en stationsgebouw Florian worden ontgrendeld.
 • LED strip op de gang en het licht in de trainingsruimte wordt rood
 • Het buitenlicht op het voorplein schijnt fel
 • Brandweermannen ontvangen een pushbericht in de Loxone App (naast de automatische oproep naar het provinciaal waarschuwingscentrum)

Functies die binnenkort zullen worden toegevoegd:

 • Afspelen van de belangrijkste melding via de Audioserver en de luidsprekers
 • Installatie van een PV-systeem voor intelligent energiebeheer

Opdat de nationale alarmcentrale weet dat het alarm is aangekomen, is er een knop en een LED strip in de ingang. Deze licht rood op wanneer het alarm afgaat. Wanneer de eerste brandweerman het gebouw binnenkomt en op de knop drukt, springt het licht op groen – de centralist van de provinciale alarmcentrale ontvangt de informatie van het WAS: “Er is nu iemand hier! 

Efficiëntie en tijdsbesparing zijn topprioriteiten voor de brandweer. Controle onderweg of thuis is ook uiterst handig. Met de Loxone technologie is dit gewaarborgd en dit heeft zich al in talloze operaties bewezen. Wij zijn echt trots op onze nieuwe brandweerkazerne en zouden niet zonder de functies willen.

Helmut Lauss

Brandweercommandant, Kollerschlag

Standaardfuncties

Of het nu gaat om verlichting, zonwering, toegang of beveiliging. De nieuwe brandweerkazerne in Kollerschlag doet het hart van elke brandweerman sneller slaan. Bovenal is de eenvoudige bediening via de app en de mogelijkheid om de situatie in de brandweerkazerne vanuit thuis te bekijken een van de favoriete functies. 

Terwijl vroeger altijd moest worden gecontroleerd of alle lichten uit waren, de ramen/deuren op slot en de poorten gesloten na een zware opdracht, volstaat het tegenwoordig om op de functie “huis verlaten” te drukken.

De individuele kamerregeling zorgt ook altijd voor de perfecte temperatuur in de verschillende kamers door middel van actuatoren en ventilatorkachels:

In het verleden was het altijd te koud of te warm op de bijeenkomsten in de brandweerkazerne. Bovendien had de apparatuur te lijden onder de schommelende temperaturen. Aangezien de verwarming ook met Loxone wordt geregeld, is dit verleden tijd.

Helmut Lauss

Feuerwehrkommandant, FF Kollerschlag

Nog meer functies

De toepassingsmogelijkheden van Loxone in brandweerkazernes zijn enorm. Er zijn bijna geen grenzen aan je ideeën! 

Zo kunnen bijvoorbeeld bewoners van een Loxone Smart Home nog meer functionaliteiten toevoegen aan de alarmketen: 

 • Uitvoer van tekst-naar-spraak via de Audioserver
 • Visueel alarm via de verlichting
 • Automatische opening van de garage en deactivering van de wallbox (indien de auto wordt opgeladen)
 • en nog veel meer…

Als industrieel elektricien in een groot industrieel bedrijf, had ik een jaar geleden absoluut geen idee van wat Loxone was. Vanaf het moment dat we Thomas Moser voor het eerst ontmoetten in de oude wapenkamer, begon ik betrokken te geraken bij Loxone. Thuis in mijn werkplaats heb ik een instructiemuur opgezet – urenlang bekeek ik YouTube-video’s. Een jaar later ben ik totaal gefascineerd door het systeem. Bovenal was ik onder de indruk van de eenvoudige programmering. Ik ben er zeker van dat gebouwautomatisering de toekomst van de elektrische installatie is.

Dieter Peinbauer

Treinbegeleider & Loxone expert, FF Kollerschlag

Brandweerkorpsen die al vertrouwen op Loxone:

Welke functies werden in jouw slimme brandweerkazerne met Loxone geïmplementeerd? Wij zouden graag onze bijdrage aanvullen. Schrijf ons gewoon een e-mail naar [email protected].

 

Ik ben blij te zien dat de Loxone technologie in steeds meer non-profitorganisaties wordt gebruikt, zoals het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Barcelona of, zoals hier, in de plaatselijke brandweerkazerne. Naast meer comfort voor de vrijwilligers, helpt het om kostbare tijd te besparen in vitale situaties.

Thomas Moser

Oprichter, Loxone Electronics GmbH

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten