Samenwerking tussen Pigeon Paradise en Loxone

Bertien Van Peer
oktober 28, 2021 in Case Studies
In het jaar 2000 werd Pigeon Paradise, ook wel bekend als PIPA, opgericht als hobbyproject. Inmiddels is PIPA uitgegroeid tot een begrip in de wereldwijde duivensport en is het ’s werelds grootste veilingwebsite voor duiven. Naast het aanbieden van duivenveilingen voorziet de organisatie duivenliefhebbers ook van snel en actueel wereldnieuws over duiven en brengt het wereldwijd een gemeenschap van duivenliefhebbers samen. De afgelopen jaren heeft Loxone Partner Intelliwat ervoor gezorgd dat Loxone het leven van de eigenaars en medewerkers van PIPA eenvoudiger maakt.

Sinds 2000 is PIPA actief als handelaar van duiven van de hoogste kwaliteit, zowel online als offline via openbare veilingen. In het PIPA Elite Center bewaren en verzamelen ze het beste genetische materiaal en kweken ze duiven die voldoen aan de strengste eisen. Daarnaast brengen ze ook het meest actuele en correcte nieuws wereldwijd. Deze activiteiten vergen veel tijd en inspanning. Dankzij Loxone Partner Kristof De Backer van Intelliwatt kan PIPA deze tijd echter optimaal benutten, omdat de Loxone oplossing tal van dagelijkse taken uit handen neemt. Dit stelt eigenaars en medewerkers in staat om meer tijd te besteden aan het verwezenlijken van hun passie.

Feiten & cijfers

Plaats/ Land: Knesselare, België


Oprichting: 2000


Aantal medewerkers: 20 (+ 50-100 agenten wereldwijd)


Loxone Partner: Intelliwatt

Tijdlijn van Pigeon Paradise<br />
PIPA

Functies geïntegreerd met Loxone

Verlichting

De verlichting wordt automatisch aangestuurd aan de hand van aanwezigheidsmelders, zowel in de ontvangstruimtes als op de parking. Hierdoor kan ook worden geregistreerd of er nog iemand op de parking aanwezig is. De kweekhokken zijn voorzien van bijverlichting die samen met de hoofdverlichting wordt aangestuurd, terwijl nieuwe hokken volledig zijn uitgerust met automatische verlichting.

Daarnaast is Loxone gebruikt in de kweekhokken om het kweekseizoen te verlengen met behulp van een speciaal type lamp dat wordt aangestuurd door meerdere DALI Extensions van Loxone. De gebruiker kan in de app selecteren welke hokken wel/niet moeten deelnemen aan deze cycli, waarbij de verlichting langzaam aan en uit gaat om zonsopgang en zonsondergang na te bootsen. Dit gebeurt via centrale klokschema’s in het Loxone systeem.

Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone
Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone
Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone

Beveiliging

Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone

Bij alarm zorgt het Loxone systeem voor een stil alarm en stuurt het de verlichting op het domein aan. Bovendien is er een geïntegreerde brandmeldcentrale in het systeem die onmiddellijk en adequaat reageert bij gevaar. Zo wordt het sprinklersysteem automatisch geactiveerd bij rookontwikkeling.

Het Loxone systeem beschermt niet alleen tegen brand, maar ook de duiven zelf worden beschermd. Het weerstation levert nauwkeurige weergegevens waardoor de duiven worden beschermd tegen wind of tocht. Daarnaast wordt de stroomvoorziening op de hele site en voor alle veiligheidssystemen uitgebreid gemonitord.

Binnenklimaat in de hokken

In de duivenhokken wordt in plaats van de traditionele zonwering gebruik gemaakt van windwering, zoals te zien is op de onderstaande foto’s. Het Loxone Weerstation stuurt de windwering aan en zorgt ervoor dat de duiven bij windkracht 5 Beaufort geen hinder ondervinden van de wind.

Daarnaast is er in de ruimte waar veel duiven worden geplaatst voor transport een CO2-meter geïnstalleerd. Wanneer het CO2-gehalte een vooraf bepaalde grens overschrijdt, opent het systeem automatisch de koepel om de ruimte te ventileren met verse lucht.

Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone
Geautomatiseerd duivenhok<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone

Toegangscontrole

Op dit moment wordt de toegangscontrole nog uitgevoerd via G4S, maar er is een interface in ontwikkeling tussen G4S en Loxone. In de toekomst zal de toegangscontrole worden gerealiseerd met behulp van de NFC Code Touch. Hierdoor kunnen alleen geautoriseerde personen het domein betreden.

Toegangspoort duivenhok<br />
NFC Code Touch<br />
Pigeon Paradise<br />
PIPA<br />
Loxone

Automatische centrale mestband​

Met zoveel duiven is een efficiënt systeem voor het verwijderen van ontlasting van groot belang. Het afgeschraapte mest kan eenvoudig en snel op de band worden gegooid die vervolgens automatisch wordt afgevoerd naar een bak. Dit zorgt voor een minimum aan manuele handeling en houdt alles schoon.

Bovendien is er een intervalsysteem geïmplementeerd voor de verschillende mestbanden om te allen tijde te voorkomen dat er een stroomuitval plaatsvindt.

Loxone & Intelliwatt

Handelingen uit onze handen nemen was de drijfveer achter de zoektocht naar een gebouwautomatisatiesysteem. Ik ken Kristof heel goed en na een overleg bleek Loxone de meest veelzijdige oplossing te zijn voor onze wensen. We wilden altijd een slim gebouw waarbij monitoring vanop afstand een belangrijk aspect was.
Nikolaas Gyselbrecht

CEO & Oprichter, PIPA

Kristof Intelliwatt

Wat zeker het vermelden waard is, is het feit dat op deze site 3 Miniservers in concentrator modus samen spreken en samenwerken. Aangezien het project in verschillende fases intelligenter werd gemaakt stond de eerste Miniserver aan de andere kant van het terrein dan de andere Miniservers. Nu spreken ze allemaal samen en zijn alle Loxone functionaliteiten geïntegreerd in één app. Loxone maakt dit allemaal mogelijk.

Kristof De Backer

Zaakvoerder, Intelliwatt

Een blik achter de schermen

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten