Pigeon Paradise in samenwerking met Loxone


oktober 28, 2021 in Case Studies
Pigeon Paradise of kortweg PIPA werd opgericht in het jaar 2000 als een hobbyproject. Ondertussen is PIPA een begrip in de wereldwijde duivensport, het is immers de grootste veiling website voor duiven ter wereld. De organisatie voorziet duivenliefhebbers bovendien ook van snel en up-to-date wereldwijd nieuws over duiven en het brengt een wereldwijde gemeenschap samen. De laatste jaren heeft Loxone Partner Intelliwatt gezorgd dat Loxone het leven van de eigenaars en de medewerkers eenvoudiger maakt.

Sinds 2000 treedt PIPA op als handelaar van duiven van de hoogste kwaliteit, dit online, offline of via openbare veilingen en bewaren en verzamelen ze in het PIPA Elite Center het best genetische materiaal. Ze brengen ook het meest actuele, heet van de naald en correcte nieuws wereldwijd en kweken duiven die voldoen aan de strengste eisen. Dit vergt veel tijd. Loxone Partner Kristof De Backer van Intelliwatt zorgde ervoor dat die tijd ook optimaal besteed kan worden omdat de Loxone oplossing tal van dagelijkse handelingen uit handen neemt. Zo hebben de eigenaars en medewerkers meer tijd om hun passie te verwezenlijken.

Feiten & cijfers

Plaats/ Land: Knesselare, België


Oprichting: 2000


Aantal medewerkers: 20 (+ 50-100 agenten wereldwijd)


Loxone Partner: Intelliwatt

Functionaliteiten geïntegreerd met Loxone

Verlichting

Automatische aansturing van de verlichting aan de hand van aanwezigheidsmelders. In de kweekhokken wordt bijverlichting mee aangestuurd en nieuwe hokken worden volledig voorzien met automatische verlichting. Bovendien gaat de verlichting automatisch aan en uit in de ontvangstruimtes en op de parking. Op die manier wordt ook geregistreerd of er zich nog iemand op de parking bevindt.

In de kweekhokken werd Loxone ook ingezet voor het kunstmatig verlengen van de dagen in het kweekseizoen. Dit is met een speciaal type lamp uitgevoerd die allemaal worden gestuurd vanuit meerdere DALI Extensions van Loxone.
De gebruiker kan in de app bepalen welke hokken wel/niet mee moeten draaien in die cycli, waarbij zonsondergang en zonsondergang worden nagebootst door een zéér trage fade-in en fade-out van die verlichting en dit via centrale klokschema’s in het Loxone systeem.
Verlichting ruimte
Verlicht parking
Verlicht parking

Beveiliging

In geval van alarm zorgt het Loxone systeem voor een stil alarm en een sturing van de verlichting op het domein. Dankzij Loxone is er ook een brandmeldcentrale geïntegreerd die onmiddellijk en adequaat reageert bij gevaar. Zo wordt het sprinkler systeem automatisch aangestuurd bij rookontwikkeling.
Ook de duiven zelf worden beschermd dankzij Loxone. Het weerstation zorgt dankzij accurate weersgegevens voor bescherming tegen wind of tocht.
Verder is er een uitgebreide monitoring op stroomvoorziening, zowel op de hele site als voor alle veiligheidssystemen.

Binnenklimaat in de hokken

In tegenstelling tot de klassieke vorm van zonwering, wordt er in de duivenhokken gebruik gemaakt van windwering zoals je kan zien op onderstaande foto’s. De windwering wordt aangestuurd aan de hand van het Loxone Weerstation en zal vanaf een windkracht van 5 Beaufort de windwering zo aansturen dat de duiven geen last ondervinden van de wind.

In de ruimte waar veel duiven samen geplaatst worden voor transport, hangt een CO2 melder. Wanneer het CO2 gehalte een vooraf bepaalde grens overschrijdt, stuurt het Loxone systeem de koepel open om de ruimte te voorzien van verse lucht.​

Toegangscontrole

Momenteel gebeurt de toegangscontrole nog via G4S, maar de interface met Loxone is onderweg. Dit zal in de toekomst gebeuren aan de hand van de NFC Code Touch. Zo kunnen alleen gerechtigde personen het domein betreden.

Automatische centrale mestband

Met zoveel duiven is een eenvoudig systeem om de ontlasting te verwijderen een pluspunt, want tja: shit happens 😉 De afgeschraapte mest kan gemakkelijk en snel op de band gegooid worden die dan automatisch wordt afgevoerd naar een bak. Zo blijft alles proper met een minimum aan manuele handelingen.

Er werd ook gewerkt met een intervalsysteem voor de verschillende mestbanden om zo te allen tijde een stroomuitval te voorkomen.

Loxone & Intelliwatt

Handelingen uit onze handen nemen was de drijfveer achter de zoektocht naar een gebouwautomatisatiesysteem. Ik ken Kristof heel goed en na een overleg bleek Loxone de meest veelzijdige oplossing te zijn voor onze wensen. We wilden altijd een slim gebouw waarbij monitoring vanop afstand een belangrijk aspect was.
Nikolaas Gyselbrecht

CEO & Oprichter, PIPA

Kristof Intelliwatt

Wat zeker het vermelden waard is, is het feit dat op deze site 3 Miniservers in concentrator modus samen spreken en samenwerken. Aangezien het project in verschillende fases intelligenter werd gemaakt stond de eerste Miniserver aan de andere kant van het terrein dan de andere Miniservers. Nu spreken ze allemaal samen en zijn alle Loxone functionaliteiten geïntegreerd in één app. Loxone maakt dit allemaal mogelijk.

Kristof De Backer

Zaakvoerder, Intelliwatt

Een blik achter de schermen

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten