Ullevaalstadion in Oslo: volledige verlichting geautomatiseerd met Loxone

Bertien Van Peer
augustus 4, 2022 in Case Studies
Het Ullevaal Stadion is het nationale stadion van Noorwegen en de thuishaven van het Noorse nationale voetbalelftal. Omdat het stadion bijna 100 jaar bestond, besloot de Noorse voetbalbond dat het tijd was voor een renovatie. Een belangrijk onderdeel van deze renovatie was gebouwautomatisering, en natuurlijk kozen ze voor Loxone.

Ondersteuning voor alle verlichting

Het stadion heeft veel verschillende soorten verlichting, maar ze worden nu allemaal aangestuurd met Loxone. De openheid van het Loxone systeem betekent dat de integratie van verschillende soorten verlichting zoals DALI, heel eenvoudig is. Aangezien dit het nationale stadion is, worden er in het Ullevaal stadion bovendien veel tv-producties gedaan en daarvoor hebben ze specifieke lichtomstandigheden nodig.

“Met Loxone hebben we een betere controle over het energieverbruik en een functioneel verlichtingssysteem dat de verschillende behoeften van de faciliteit dekt”, verklaart Øyvind Sakshaug, technisch directeur van het stadion. “Bij tv-producties stellen we de verschillende omgevingen samen met de cameraploeg in. Het is geweldig om dit als een preset op te slaan voor de volgende keer en snel terug te kunnen gaan naar de vorige instellingen. Dat is van onschatbare waarde.”

Feiten & cijfers

Locatie:
Noorwegen


Loxone Partner:
Autobolig AS


Voornaamste componenten:
Miniserver in een client-gateway verbinding
DALI Extensions om verlichting van derden te integreren
Aanwezigheidsmelders voor automatische verlichting
RGBW Dimmers voor perfecte lichtstemmingen

Het eerste waar ik aan denk: professionaliteit!

 

Wij werken in een vrij gesloten omgeving wat betreft impulsen voor nieuwe oplossingen – vooral technische oplossingen. Daarom vertrouwden we op de input van verschillende partijen die Autobolig AS en Loxone hebben voorgesteld. Tijdens de planning, de installatie en daarna zijn we met een uitstekende professionaliteit behandeld. Voor het Loxone systeem zien we nu een breed scala aan gebruiksmogelijkheden. We overwegen nu al om het systeem uit te breiden met extra functionaliteiten zoals stadionschijnwerpers, veldverwarming, enz.

Øyvind Sakshaug

Technical Director, Ullevaal Stadion

Gerealiseerd door Autobolig AS

 

Henning Herfjord en Erik Braatnes zijn al jarenlang partners van Loxone en één van de toonaangevende spelers in Noorwegen op het gebied van smart homes en residentiële & commerciële gebouwautomatisering. Ze nemen regelmatig deel aan Loxone trainingen en houden nauw contact met Loxonauten van de technische, sales en marketing afdelingen. Als systeemintegrator werken ze nauw samen met lokale elektriciens om verbluffende projecten te realiseren – zoals het Ullevaal stadion.

We leerden het project kennen door één van onze installatiepartners. Het was duidelijk dat het project gebouwautomatisering nodig had, met name lichtregeling en de mogelijkheid om het systeem op een eenvoudige manier vanaf smartphones te bedienen. We deden graag de planning, inbedrijfstelling en programmering, inclusief DALI en elektrische werkzaamheden in de schakelpanelen.

Henning Herfjord & Erik Braatnes

Loxone Partners, Autobolig AS

De highlight: de spelerstunnel

 

Touch Tree im KSE-Firmensitz

Mijn favoriet bij het Ullevaal project is de epische voorgeprogrammeerde bliksemsequentie in de spelerstunnel die toegang geeft tot het veld! RGBW LED Strips en Loxone RGBW Dimmers zijn hier op hun best te zien en maken een unieke indruk. Maar wat ook geweldig is, is de extreme flexibiliteit binnen de lichtregeling. Dit is één van de meest waardevolle kenmerken, gezien het hogere niveau van tv-productie tegenwoordig.

Henning Herfjord

Loxone Partner, Autobolig AS

Lagerräume im KSE-Firmensitz

Mijn favoriete deel van het project ligt in de toekomst. Met deze renovatie beschikt het stadion nu over een geweldig technisch platform met Loxone om in de toekomst uit te breiden en kan het worden aangepast voor nieuwe functionaliteiten als de behoeften in de komende jaren veranderen. Wij weten dit uit ervaring omdat wij het in een groot aantal toepassingen gebruiken – alles van kleine appartementen tot voetbalstadions en grote kantoorgebouwen. Keer op keer blijkt Loxone in alle gevallen betrouwbaar en flexibel en staat het voor duurzame en functionele oplossingen voor projecten. Wij kijken uit naar de volgende aanvragen van de heer Øyvind Sakshaug voor het Ullevaal Stadion.

Erik Braatnes

Loxone Partner, Autobolig AS

Een blik in het Ullevaal stadion:

 

Der von Loxone ausgestattete KSE-Firmensitz
Der von Loxone ausgestattete KSE-Firmensitz
Der von Loxone ausgestattete KSE-Firmensitz
Beleuchtung von Loxone im KSE-Firmensitz
Beleuchtung von Loxone im KSE-Firmensitz
Beleuchtung von Loxone im KSE-Firmensitz

© Afbeeldingen: KSE Energietechnik GmbH

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten