Rookmelders vanaf 1 juli verplicht in Nederland

Bertien Van Peer
juni 16, 2022 in Know How
Vanaf 1 juli 2022 zal in Nederland in elke woning, dus ook bestaande, een rookmelder per verdieping verplicht zijn. In België zijn rookmelders al een tijdje verplicht, want rookmelders redden immers levens! En al zeker een rookmelder die geïntegreerd is in een Loxone Smart Home.

Wetgeving Nederland

De regering heeft het Bouwbesluit aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen verplicht vanaf 1 juli 2022. Dit doen ze naar aanleiding van adviezen van de brandweer en verschillende gemeentes. Sinds 2003 bestaat deze verplichting al voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande bouw op iedere verdieping een rookmelder geplaatst worden. Dit geldt zowel voor verblijfsruimtes en besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Bron: Interpolis.nl.

Kies voor een slimme rookmelder

Slimme rookmelders zorgen voor meer veiligheid in huis. In Nederland alleen kwamen er de laatste periode jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door een woningbrand. Dat zijn er 31 teveel. Rookmelders redden levens!

De draadloze Rookmelder Air van Loxone detecteert rook op een veilige en betrouwbare manier dankzij zijn professionele rookmeetsysteem en zal in geval van nood alarm slaan. De intelligente rookmeting heeft temperatuurcompensatie. Bewoners worden in geval van nood geïnformeerd via een luid akoestisch alarm. De rode LED op de rookmelder zal ook beginnen te flikkeren. Bovendien werkt de Loxone Rookmelder Air onafhankelijk waardoor een alarm wordt gegarandeerd, zelfs bij een stroomstoring.
 
Belangrijk: de draadloze Rookmelder Air van Loxone is in Nederland alleen geschikt voor bestaande gebouwen, nieuwbouwwoningen dienen over een bekabelde variant te beschikken.
Koppel de rookmelder aan een slimme oplossing
Wanneer je de rookmelder koppelt aan een slimme oplossing zoals Loxone, kan een rookmelder ervoor zorgen dat de veiligheid nog verder geoptimaliseerd wordt. Stel je voor dat het plots ’s nachts begint te branden op het gelijkvloers en je rustig in dromenland ligt, dan zal een Loxone Smart Home er alles aan doen om jou wakker te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knipperende verlichting of een luid akoestisch alarm doorheen de hele woning. De veiligheid wordt verhoogd door bijvoorbeeld de deuren automatisch uit slot te draaien, de zonwering omhoog te sturen, bepaalde vluchtwegen te verlichten, enzovoort. Wanneer je beschikt over een Caller Service, zal je naast push meldingen en notificaties ook een telefonische oproep krijgen. We doen er alles aan om jouw veiligheid te verhogen.

Loxone beschikt ook over een zogenaamde systeemstatus. Wanneer in de Loxone App het hartje rood kleurt, betekent dat dat het systeem iets te melden heeft. Dit kan gaan over apparaten die offline zijn of batterijen die vervangen dienen te worden. Voor rookmelders is dit een zeer veilige toevoeging.

Veiligheid in een Loxone Smart Home

Niet alleen rookmelders zorgen in een Smart Home voor meer beveiliging. Een Smart Home zal er alles aan doen om jou en jouw gebouw voortdurend te beschermen. Dit kan gaan om een inbraakalarm met een stille, optische en akoestische fase, een bescherming van jouw zonwering tegen vorst en felle wind, een privacybescherming van jouw gegevens en zoveel meer!

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten