Slimme huisvriend tijdens donkere wintermaanden

Bertien Van Peer
oktober 18, 2021 in Know How
Later licht, sneller donker. De ideale ingrediënten voor indringers om hun slag te slaan. Waarom? Het is voor hen heel eenvoudig te zien wanneer iemand thuis is en wanneer niet. Zonwering omhoog en binnen pikdonker? Dit klinkt voor inbrekers als muziek in de oren. Maar daar steekt Loxone een slim stokje voor!

Eén groot positief punt aan de Covid-19 pandemie: het aantal inbraken is met tienduizenden gezakt. We werkten thuis en zo zagen indringers minder kans om hun slag te slaan.
Godzijdank komt het normale leven terug op gang, maar dit betekent helaas ook terug een stijging van het aantal gemelde inbraken.

Met de kortere en donkere dagen erbij, zorgt dit voor dieven voor een waar inbraakparadijs. Althans een paradijs wanneer we spreken over domme woningen. Slimme woningen hebben immers een huisvriend die ervoor zorgt dat het lijkt dat er wel iemand thuis is. Een Loxone Smart Home heeft een heel eenvoudige en effectieve aanwezigheidssimulatie.

De aanwezigheidssimulatie van Loxone

Verlichting

Het is zo vanzelfsprekend dat we het licht aandoen wanneer het donker is. Dat weten dieven ook. Als er ergens licht brandt, gaat iedereen ervan uit dat er iemand thuis is. De aanwezigheidssimulatie van Loxone kan ervoor zorgen dat jouw verlichting op bepaalde momenten aangaat, net alsof er iemand thuis zou zijn. Dit hoeft niet altijd dezelfde staanlamp te zijn in de leefruimte, dat zouden indringers die jouw woning in de gaten hebben ook snel merken. Nee, met Loxone kan je ervoor zorgen dat eender welke lamp of eender welk spotje op een willekeurig moment aangaat. Of laat de woning jouw thuiskomst nabootsen: eerst de verlichting aan in de hal, nadien de keuken en nadien in de slaapkamer.

Zonwering

Rolluiken omhoog en alles donker binnen. Die situatie is heel uitnodigend voor dieven. Stel dat je het toch liever donker houdt binnen, zorg er dan voor dat Loxone jouw zonwering naar beneden doet op het tijdstip wanneer dit normaal ook het geval zou zijn. Als je een weekendje weg bent, stuurt Loxone de zonwering zo aan net alsof je ’s ochtends wakker wordt en ’s avonds terug meer privacy wil.

Audio

De muziek opzetten wanneer je niet thuis bent, klinkt misschien wat stom, maar zorgt er wel voor dat de dief geluid detecteert en aanneemt dat iemand in huis is. Of wat dacht je van het geluid van een blaffende hond wanneer er buiten beweging gedetecteerd wordt op momenten dat je er niet bent? De indringer zal dan tweemaal nadenken vooraleer de woning binnen te dringen.

En meer …

In principe kan je jouw verbeelding de vrije gang laten gaan. Alles wat voor een aanwezigheidssimulatie kan zorgen en kan aangestuurd worden door Loxone, kan geïntegreerd worden.

Toch ingebroken?

Zelfs wanneer de indringer toch zijn kans waagt, zal jouw woning hem verrassen met een driefasig inbraakalarm:

 

  • Stil alarm met klikgeluiden van bepaalde apparaten in huis. Jij krijgt onmiddellijk push meldingen en indien gewenst een oproep;
  • Optisch alarm: alle verlichting begint te flikkeren en de zonwering gaat omhoog. Heel de buurt ziet dat jouw woning reageert op de inbraak;
  • Akoestisch alarm: oorverdovend geluid door jouw audiosysteem: een sirene, Rammstein door de boxen of zelf ingesproken tekst. Alles is mogelijk!

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten