Automatisering van 107 openbare gebouwen in Osona

Bertien Van Peer
oktober 19, 2021 in Case Studies
In de regio Osona in Catalonië zijn 107 openbare gebouwen geautomatiseerd, waardoor een gecentraliseerde controle door de ALEO (Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona) mogelijk is geworden. De nadruk lag vooral op de regeling van klimaat, ventilatie, verlichting en fotovoltaïsche systemen. Daartoe behoren scholen, gemeentehuizen, dagcentra voor ouderen, theaters en bibliotheken.

Openbare gebouwen met een slim systeem

Het doel van de automatisering was de verschillende gemeentelijke gebouwen vanuit één plaats te kunnen beheren en een meer optimale controle te hebben over het energieverbruik, de temperatuur van elke ruimte en de verlichting. Dit project biedt meer gebruiksgemak en comfort aan zowel het agentschap dat belast is met de controle van de centra, als aan de werknemers en de gebruikers ervan.

Klimaatregeling

De regeling van de verschillende klimaatsystemen, of het nu gaat om verwarmingsketels, koelsystemen, stadsverwarming of ventilatiesystemen, is geautomatiseerd zodat deze alleen worden ingeschakeld op geprogrammeerde tijden die rekening houden met de dienstregelingen van elk centrum.

Omdat het een intelligent systeem is, herkent het de behoeften van elke ruimte en handelt het naar gelang de tijd en de buitentemperatuur om de ideale omgeving te garanderen.

Anderzijds kunnen deze systemen buiten de geplande uren worden ingeschakeld in geval van speciale gebeurtenissen, zoals vergaderingen, verkiezingen, enz.

Feiten & cijfers

Voltooiing van de bouw
2013 – 2021​


Land
Spanje


Loxone Partner
9habitat Intel·ligent


Klant
Agència local de l’energía del Consell Comarcal d’Osona

• Energiebeheer

• Airconditioning en luchtkwaliteit

• Fotovoltaïsch systeem

• Verlichting

Verlichting

Op dezelfde manier als de klimaatsystemen wordt ook de verlichting geïntegreerd, zodat deze alleen wordt ingeschakeld wanneer er mensen in de gebouwen zijn.

Om onnodig gebruik en verbruik van licht verder te voorkomen, zijn in de meest recente installaties Aanwezigheidsmelders ingebouwd. Op die manier schakelt het verlichtingssysteem in wanneer het merkt dat er iemand aanwezig is en schakelt het automatisch uit wanneer het geen beweging waarneemt. Dit bespaart kosten en verhoogt de efficiëntie.

Energiebesparing

Intelligente automatisering kiest altijd de meest kosteneffectieve optie om de gewenste temperatuur of verlichting te bereiken. In de meeste installaties zijn fotovoltaïsche systemen geïntegreerd. Dit maakt het mogelijk efficiënter energie op te wekken en te verbruiken, het milieu te helpen en kosten te besparen.

Bovendien bevindt zich bij de ingang van elk gebouw een scherm waarop de productie en het verbruik van het gebouw kunnen worden afgelezen, zodat men zich bewust is van de besparingen die het systeem oplevert.

Sinds zij Loxone hebben geïmplementeerd, hebben zij reeds resultaten kunnen zien, met besparingen op gas-, diesel- en elektriciteitsrekeningen van naar schatting 20% tot 35%.

automatización escuela
Compleet project

Voor dit project is het nodig de controle van meer dan één door Loxone geautomatiseerd gebouw te verenigen. Hiervoor heeft onze partner 9habitat, die verantwoordelijk is voor deze installaties, gebruik gemaakt van het Enmotic-platform, dat door hen speciaal voor dit soort projecten is ontwikkeld.

Dit platform heeft het mogelijk gemaakt de 107 door ALEO gecontroleerde installaties te koppelen met één enkel bedieningspaneel, het beheer op afstand van zijn uitrusting te centraliseren, gecentraliseerde waarschuwingen en alarmen te beheren, massa-opdrachten te versturen naar verschillende installaties; bijvoorbeeld de klimaatmodus van winter naar zomer te veranderen naar alle installaties tegelijk.

Het systeem is modulair, met open protocollen, en maakt altijd de integratie van nieuwe apparatuur mogelijk, tegen een betaalbare prijs voor zowel grote als kleine gemeenten. Bovendien is de webinterface een 100% aanpasbaar en personaliseerbaar platform.

Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona

Wil je graag meer weten over Loxone?

Elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Architect, bouwkundige?

Met Loxone zijn de mogelijkheden oneindig. Technologie in gebouwen is nu flexibeler en aanpasbaarder dan ooit, hierover kan je meer informatie vinden via onderstaande link of neem contact met ons op.

Particulier?

Als je wilt genieten van een intelligent systeem in jouw huis of kantoor, en je denkt dat Loxone jouw oplossing is, neem dan contact op met een Loxone Partner bedrijf, zodat zij je kunnen adviseren over jouw project en het kunnen verwezenlijken.

Ik wil meer over LOXONE weten