Automatische beregening


mei 10, 2022 in Know How
Als het gazon in de zomer te kampen heeft met een gebrek aan water, dan weerspiegelt dit zich in onaantrekkelijke bruine vlekken, onkruid en een gebrek aan groei. Om jouw tuin hiervoor te beschermen, laten we je zien hoe je een automatische tuinirrigatie met Loxone kan implementeren. 

Regenwater voor de automatische bewatering

Een waterreservoir in de tuin vangt het regenwater op dat naar de verbruikers wordt gepompt. Het regenwater kan worden gebruikt voor het wassen van auto’s of voor het automatisch besproeien van de tuin.

Voortdurende controle van het waterreservoir

De continue controle van het waterpeil is bijzonder belangrijk om te voorkomen dat de pomp droogloopt. Het waterniveau wordt gemeten door een ultrasone sensor. De sensor heeft een geïntegreerde zender en levert 0-10V. De sensor kan exact worden ingesteld op de gewenste toepassing (bijv. 0-400 cm).

Zo weet je bv. altijd hoeveel water er in het reservoir zit en kan je zelf bepalen of je water moet besparen of je de tuin kan bewateren.

Activeren van de aanzuigpomp

Het water uit het reservoir kan worden gepompt met een dompel- of aanzuigpomp. In ons referentieproject van onze collega’s Andreas en Sabrina, werd een zuigpomp geïnstalleerd.

Via de Loxone App of afhankelijk van de tijd kan de pomp worden geactiveerd en wordt er water uit het regenwaterreservoir gepompt.

Als er te weinig water in het regenwaterreservoir zit, dan wordt de pomp automatisch uitgeschakeld. De pomp wordt eenvoudigweg aangesloten op een schakelbaar stopcontact.

Geautomatiseerd ventielverdeelstuk

Naast de waterpomp zijn er vier waterleidingen die naar de sproeiers in de tuin leiden. Het openen en sluiten van deze waterleidingen wordt automatisch geregeld door de ventielen.

Omdat er te weinig druk zou zijn om alle vier de kleppen te openen, wordt het ene ventiel na het andere geopend. Het eerste ventiel wordt gedurende de vooraf ingestelde tijd geopend. Zodra deze gesloten is, wordt het tweede ventiel geopend.

Sproeiers

De vier sproeiers gaan automatisch omhoog zodra er water uit het reservoir wordt gepompt en het betreffende waterventiel open is. Het regenwater wordt gelijkmatig over het gazon verdeeld. Zodra de waterkraan weer gesloten is, verdwijnt de sproeier in de grond.

Loxone Explained:
Automatische beregening

In onze Loxone Explained video leer je alles over de eenvoudige realisatie van een automatische besproeiing met Loxone – van de functiebouwsteen tot de configuratie.

Tuinbewatering automatisch geactiveerd

Tuinirrigatie kan worden geactiveerd afhankelijk van verschillende factoren. Je kan jouw besproeiing tijdafhankelijk of handmatig op elk moment activeren via de Loxone App of vochtsensoren in jouw tuin installeren. Er zijn geen grenzen aan de automatisering.

In ons voorbeeld is de irrigatie afhankelijk van de tijd. Het wordt elke dag na zonsondergang geactiveerd. Dit kan eenvoudig worden geconfigureerd via de Automatic Designer in de Loxone App.

Als het die dag regent of al geregend heeft, zal de irrigatie niet plaatsvinden. De Loxone Miniserver herkent dit aan de hand van de gegevens van het weerstation dat op het dak is gemonteerd.

Configuratie van de automatische tuinbewatering

Tuinirrigatie is slechts één onderdeel van de Loxone Smart Home installatie. De volgende componenten zijn specifiek gebruikt voor irrigatie:

Het automatische tuinirrigatiesysteem werd gecreëerd in de Loxone Config. Deze screenshot toont de bouwstenen en de gekoppelde in- en uitgangen. Alle vier de ventielen zijn verbonden met een Radioknoppen bouwsteen. Bovendien worden voor de windrichtingen extra tijden gedefinieerd, die met vertraging via de Radioknoppen bouwsteen worden geactiveerd. De irrigatie wordt alleen geactiveerd zolang het waterniveau in het regenwaterreservoir volgens de ultrasone sensor hoog genoeg is.

 

Wist je dat?

Voetbalclubs zoals Sportunion Kollerschlag hebben ook de irrigatie van hun gazons geautomatiseerd met Loxone. Ook hier wordt het niveau van de waterbron in de gaten gehouden. De besproeiing van het hoofd- of trainingsveld kan via de modus in de app worden geactiveerd.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten