Automatische beregening met Loxone

Bertien Van Peer
mei 10, 2022 in Know How
Tijdens de warme zomerdagen is het nodig om dagelijks je tuin te beregenen. Een tekort aan water kan resulteren in onaantrekkelijke bruine vlekken en onkruid in je mooie gazon. Helaas is het beregenen van je tuin een intensieve klus. Het kost tijd en je sleept continu en tuinslang achter je aan. Een automatisch tuinirrigatiesysteem met Loxone kan hier een oplossing bieden.

Regenwater voor automatische beregening

Regenwater is enorm geschikt om in de tuin te gebruiken en/of je planten water te geven. Een regenton in je tuin of ander reservoir vangt het regenwater op en pompt dit vervolgens naar de verbruikers.

Ultrasone sensor meet waterpeil voor automatische beregening

Continue controle van het waterreservoir

Een ultrasone sensor meet continu het waterniveau. De controle van het waterpeil is enorm belangrijk om te voorkomen dat de pomp droogloopt. De sensor heeft een geïntegreerde zender en levert 0-10V. De sensor kan exact worden ingesteld op de gewenste toepassing (bv. 0-400 cm).

Zo weet je altijd hoeveel water er in het reservoir zit en kan je zelf bepalen of je meer of minder water kan gebruiken bij de volgende irrigatie van je tuin.

Activatie van de aanzuigpomp

Met een dompel- of aanzuigpomp kan het water uit het reservoir gepompt worden. In het project van onze collega’s Andreas en Sabrina werd een zuigpomp geïnstalleerd.

Via de Loxone App, of afhankelijk van het ingestelde tijdstip, kan de pomp worden geactiveerd en wordt er water uit het waterreservoir gepompt. Indien het waterpeil in het waterreservoir te laag is, wordt de pomp automatisch uitgeschakeld. De pomp wordt dan eenvoudigweg aangesloten op een schakelbaar stopcontact.

Activatie aanzuigpomp waterreservoir voor automatische beregening
Ventielverdeelstuk voor automatische beregening

Geautomatiseerd ventielverdeelstuk

Naast de waterpomp zijn er meerdere waterleidingen die naar de sproeiers in de tuin leiden. Het openen en sluiten van deze waterleidingen wordt automatisch geregeld door de ventielen.

Om te vermijden dat er te weinig druk zou zijn om de kleppen te openen is er een beurtrol waar het ene ventiel na het andere opent. Het eerste ventiel gaat openen op het tijdstip dat ingesteld is. Zodra deze gesloten is, gaat het tweede ventiel open.

Sproeiers

De sproeiers gaan automatisch omhoog en bewateren de tuin zodra er voldoende water uit het reservoir is gepompt en het desbetreffende waterventiel open is. Het regenwater wordt gelijkmatig over het gazon verdeeld. Zodra de waterkraan is gesloten, verdwijnt de sproeier terug in de grond.

Loxone Explained:
Automatische beregening

In deze Loxone Explained video leer je alles over de eenvoudige realisatie van een automatisch tuinbewateringssysteem met Loxone – van de functiebouwstenen tot de configuratie.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten