Passief houten huis vlakbij Praag

Bertien Van Peer
oktober 26, 2020 in Case Studies
​Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een volledig op maat gemaakte houten huis volledig passief te maken. Een prachtig voorbeeld hiervan is te vinden in het Royal Court bij Beroun, waar een woning is gebouwd op een steile helling. De directeur van LUCERN,  Lukáš Černík, heeft deze woning persoonlijk voor zichzelf en zijn gezin gebouwd.

​Dit houten huis is volledig milieuvriendelijk en voldoet aan alle standaarden van een passiefwoning. Het wordt beheerd door de Loxone oplossing, die niet alleen voor een optimale regeling van de temperatuur en luchtvochtigheid zorgt, maar ook voor perfecte verlichting en irrigatie van de omringende graslanden. Dit alles wordt automatisch en slim gedaan.

Om oververhitting te voorkomen, heeft het huis lamellen die voor passende zonwering zorgen. Het licht hellende dak fungeert als een kraag rondom het gebouw en kan een groot deel van de glaspartijen verduisteren. De rand van het dak is zwart, maar is behandeld met een speciale kleurlaag van het bedrijf STO, die zonlicht afstoot en oververhitting van het gebouw voorkomt. De verwarming en koeling van het huis worden geregeld door een warmtepomp, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

 

Feiten & Cijfers

Locatie

Royal Court 


       Bedrijf

Lucern 


       Loxone Partner

Smart Energy Solution


       Loxone hardware:

       Alles voor zonwering, verwarming,                 verlichting, beveiliging en tuin

Het moeilijkste was het omgaan met de steile helling waarop de woning gebouwd werd. We moesten rekening houden met een hoogteverschil van maar liefst 14 meter en wilden het land zo optimaal mogelijk gebruiken. Toch is het gelukt om de woning mooi te verwerken in het landschap en een leuke tuin te creëren vooraan en achteraan het huis.

Lukáš Černík

Managing director, Lucern

Passief houten huis met Loxone

Zonwering

Natuurlijk licht en privacy zijn beiden belangrijk voor het wooncomfort, en het Loxone systeem zorgt voor een optimale balans tussen deze twee factoren. De zonwering gaat ’s avonds dicht om de bewoners te beschermen tegen nieuwsgierige blikken, maar draagt ook bij aan de klimaatregeling. Dankzij slimme technologie en duurzaamheid creëert het Loxone systeem een comfortabele en gezonde leefomgeving voor de bewoners.

Verwarming & koeling

Met het Loxone systeem verloop alles automatisch, maar er is ook een Loxone Touch aanwezig in elke ruimte. Deze biedt niet alleen een snelle en eenvoudige bediening, maar meet ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Deze gegevens zijn cruciaal om het verwarmings- of koelsysteem op het juiste moment aan te sturen. Bovendien wordt de luchtkwaliteit geregeld door middel van twee sensoren die geplaatst zijn in de slaapkamer en de leefruimte. Zo wordt er gezorgd voor een gezonde en comfortabele leefomgeving voor de bewoners.

Passief hout huis met Loxone
Passief houten huis met Loxone

Verlichting

In elke ruimte van het huis zijn er meerdere lichtpunten geïnstalleerd. De leefruimte, bestaande uit een woonkamer, eetkamer en keuken, beschikt over maar liefst 17 verschillende lichtkringen, zodat de perfecte lichtsfeer op elk moment van de dag kan worden gecreëerd. Met behulp van de Loxone technologie worden de lichtinstellingen volledig geautomatiseerd en op elkaar afgestemd. Dankzij aanwezigheidsmelders hoeft de verlichting nooit handmatig te worden bediend.

Veiligheid 

De aanwezigheidsmelders van Loxone zorgen niet alleen voor comfort en gezondheid, maar ook voor veiligheid in huis. In geval van nood zal de woning automatisch reageren door bijvoorbeeld de verlichting te laten flikkeren, de zonwering omhoog te laten gaan en een luid alarmgeluid te laten klinken. Dit zal de omgeving onmiddellijk op de hoogte brengen van de noodsituatie.

Bovendien wordt de elektrische poort ondersteund door een intercom die communicatie met bezoekers mogelijk maakt vanaf elke locatie en die ook op afstand kan worden bediend via de Loxone App. De NFC Code Touch zorgt voor toegang tot de woning zelf.

Passief houten huis met Loxone

De tuin

Naast het reguleren van de lichtinval, temperatuur, luchtkwaliteit, intercom of veilige toegang tot de woning, heeft het Loxone systeem nog een andere handige functie. Het systeem kan namelijk de beregening van de tuin regelen in samenwerking met het weerstation en de weerservice. Hierdoor blijft de tuin mooi groen en worden alle planten goed gevoed. Het systeem houdt zelfs rekening met de voorspellingen van droge dagen en past de automatische beregening hierop aan, zodat er geen kostbaar water verspild wordt. En als er regen voorspeld wordt, zal het systeem niet beregenen. Zo blijft je tuin in topconditie zonder dat je er zelf naar hoeft te kijken! Lees meer over automatische beregening met Loxone in ons blogartikel.

 

Het project nam deel aan de wedstrijd Úsporný dům 2019 en eindigde op de vierde plaats. Maar de ervaring van de bewoners is het allerbelangrijkste en zij zijn zeer tevreden.

 

 

Meer foto’s van het project

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten