Passief houten huis vlakblij Praag

Steffi De Graaf
oktober 26, 2020 in Case Studies
Zelfs een volledige niet-traditionele, op-maat-gemaakte houten woning kan tegenwoordig volledig passief zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de woning in het Royal Court bij Beroun. De woning werd gebouwd op een steile helling. Directeur Lukáš Černík van LUCERN, een houten bouwbedrijf, bouwde deze woning voor zichzelf en zijn gezin.

Het huis is volkomen milieuvriendelijk en voldoet aan alle standaarden van een passiefwoning. Het wordt aangestuurd door de Loxone oplossing die niet alleen voor een optimale regeling zorgt van de temperaratuur en de luchtvochtigheid, maar ook zorgt voor het perfecte licht en de beregening van het omringende grasland. Dit allemaal op een automatische en slimme manier.

Van oververhitting is hier geen sprake aangezien lamellen zorgen voor gepaste zonwering. Het iets overhellende dak vormt als het ware een kraag rondom het hele gebouw en kan een groot deel van de alom aanwezige glaspartijen mee helpen verduisteren. De rand is weliswaar zwart, maar werd dankzij het bedrijf STO van een speciale kleurlaag voorzien die zonlicht afstoot wat de oververhitting van het gebouw helpt tegengaan. De verwarming en koeling van de woning worden geregeld met behulp van een warmtepomp. 

 

Feiten & Cijfers

Locatie

Royal Court 


       Bedrijf

Lucern 


       Loxone Partner

Smart Energy Solution


       Loxone hardware:

       Alles voor zonwering, verwarming,                 verlichting, beveiliging en tuin

Het moeilijkste was het omgaan met de steile helling waarop de woning gebouwd werd. We moesten rekening houden met een hoogteverschil van maar liefst 14 meter en wilden het land zo optimaal mogelijk gebruiken. Toch is het gelukt om de woning mooi te verwerken in het landschap en een leuke tuin te creëren vooraan en achteraan het huis.

Lukáš Černík

Managing director, Lucern

Pasivní dřevostavba ve svahu u Berouna v noci

Zonwering

Loxone zorgt voor een optimaal wooncomfort met een goede verhouding natuurlijk licht dat binnenvalt en de privacy. ’s Avonds gaat de zonwering toe om de bewoners af te schermen van binnenkijkende ogen. De zonwering zorgt uiteraard ook mee voor de klimaatregeling. 

Verwarming & koeling

Alles gaat dankzij Loxone automatisch, maar in elke ruimte kan je ook een Loxone Touch terugvinden. Naast een snelle en eenvoudige bediening wordt deze ook gebruikt om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten. Deze gegevens zorgen dan dat de verwarming of koeling aangestuurd wordt op het juiste moment. De luchtkwaliteit wordt bovendien geregeld dankzij twee sensoren in de slaapkamer en leefruimte.

Verlichting

In elke ruimte kan je meerdere lichtpunten terugvinden. In de leefruimte die bestaat uit een living, eetkamer en keuken werden maar liefst 17 lichtkringen geïntegreerd om zo op elk gepast moment de juiste lichtstemming te kunnen aanbieden. Lichtstemmingen die volledig geautomatiseerd en geharmoniseerd worden dankzij Loxone. Aanwezigheidsmelders zorgen ervoor dat de verlichting nooit moet worden bediend via een druk op de knop.

Veiligheid 

Aanwezigheidsmelders zorgen bovendien ook mee voor de veiligheid in de woning. Dankzij Loxone zal de woning volledig uit zichzelf gepast reageren op een noodsituatie. Wanneer bijvoorbeeld een indringer wordt geregistreerd, zal de verlichting beginnen te flikkeren, gaat de zonwering omhoog en klinkt een luid alarmgeluid. Iedereen in de buurt is dan onmiddellijk op de hoogte van het noodgeval. 

De elektrische poort wordt ondersteund door een intercom. Deze maakt het mogelijk van waar dan ook te communiceren met de bezoeker die aan de poort staat en deze kan ook vanop afstand via de Loxone App binnengelaten worden. Moesten de bewoners op vakantie zijn of op het werk, kan de elektricien of monteur heel eenvoudig worden binnen gelaten. De toegang tot de woning zelf wordt voorzien dankzij de NFC Code Touch

De tuin

Loxone regelt ook de beregening van de tuin. In samenwerking met het weerstation en de weerservice zorgt het systeem ervoor dat de tuin steeds mooi groen blijft en dat alle planten gevoed worden. Het systeem weet wanneer er droge dagen volgen en zal dus gepast reageren. Wanneer regen voorspeld wordt, moet er uiteraard niet beregend worden.

 

 

Pasivní dřevostavba ve svahu u Berouna

Het project mocht bovendien deelnemen aan de wedstrijd Úsporný dům 2019 waar het op de vierde plaats eindigde. Maar uiteraard is de ervaring van de bewoners het allerbelangrijkst. Zij geven ons hier een zeer klaar en duidelijk antwoord: “We wonen hier ondertussen anderhalf jaar, we zijn supertevreden en we zouden niets meer veranderen.”

Meer foto’s van het project:

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

19308

Ik wil meer over LOXONE weten