Loxone verandert DVTK voetbalstadion in multifunctionele locatie

Bertien Van Peer
april 6, 2020 in Case Studies
Het thuisstadion van de Hongaarse voetbalclub DVTK werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Stadion van het Jaar’. Het stadion is de thuisbasis van zeven Loxone Miniservers, die hebben bijgedragen aan de transformatie van het stadion tot een bijzondere evenementenlocatie.

Oorspronkelijk was het plan om het project te realiseren met een ander systeem, maar tijdens de bekabelingsfase besloot de opdrachtgever op zoek te gaan naar een alternatief dat de volledige verlichting in het stadion met één systeem kon regelen, inclusief schijnwerpers, kleedkamerlampen en moderatorzoneverlichting. Onze Hongaarse Loxone Partner, Verdom Kft., demonstreerde aan DVTK dat dit mogelijk was met Loxone en dat het systeem kon worden uitgebreid met tal van extra functies. Als gevolg daarvan besloot de klant om het project te wijzigen en voor Loxone te kiezen, vanwege de vele voordelen, waaronder:

 • Een breder scala aan functies
 • Een voordeliger oplossing
 • Een duidelijker softwareplatform

Dankzij het bestaande bekabelingsnetwerk was het mogelijk om functies zoals lichtregeling, stroommeting en temperatuurbewaking in de verdelers te integreren, evenals afvoerverwarming op het dak en nog veel meer.

Feiten & cijfers

Land
Hongarije


Prijs
Stadion van het jaar 2018


Loxone Partner
Verdom Kft.

Het project was oorspronkelijk gepland met uplan


Loxone componenten:

7 Miniserver in Client-Gateway netwerk

Lichtsturing met DALI Interface

Stroommeting via Modbus Extension in de verdelers en het schijnwerpersysteem

Sturing van de verwarming en ventilatie met overweging van de gemeten temperatuurwaarden

En veel meer.

Loxone Partner: Verdom Kft.

András Schmidt werkt sinds 2010 samen met Loxone en begon als eenmanszaak. Nu heeft hij 16 werknemers en is hij een succesvolle ondernemer. Verdom Kft. voert elk jaar verschillende Loxone projecten uit, van het automatiseren van zijn eigen huis tot restaurants en het DVTK voetbalstadion. Als langdurige Loxone Partner heeft hij nauw contact met ons en volgt hij regelmatig Loxone trainingen. Hij gebruikt de tijd die hij op het Loxone basiskamp doorbrengt om te overleggen met andere Loxonauten over technologie, verkoop en marketing.

Waarom gebruik je Loxone?

Loxone is een systeem dat eigen oplossingen en producten biedt, maar ook talrijke interfaces. Vooral in een project als het DVTK stadion is een systeem nodig dat de meest uiteenlopende zaken met elkaar kan verbinden. De meest uiteenlopende armaturen kunnen eenvoudig worden gecombineerd in één sturingssysteem – of het nu gaat om schijnwerpers of lampen in de kleedkamer.

András Schmidt

Bedrijfsleider, Verdom Kft.

Situatie-afhankelijke voetbalveldverlichting en andere functies met Loxone automatisatie

Het voetbalveld op deze locatie dient verschillende doeleinden, zoals trainingen, wedstrijden in de Hongaarse Bundesliga, UEFA-wedstrijden met tv-verslaggeving. Om de juiste verlichting te beiden voor elk evenement, maakt het stadion gebruik van Loxone technologie. Door de schijnwerpers aan te sturen via relais en de lichtbesturingsbouwsteen in de Loxone Config, kan de verlichting eenvoudig worden aangepast met behulp van de Loxone App en voorgedefineerde lichtstemmingen die op elk moment kunnen worden gewijzigd of uitgebreid.

In aanvulling op het schijnwerpersysteem zijn alle armaturen binnen en buiten het stadion geïntegreerd in het Loxone gebouwbeheersysteem. Dit gebeurt deels via directe aansturing met relais en deels met behulp van de Loxone DALI Extension. Bovendien worden lichten in bijvoorbeeld toiletten, buffetruimtes en gangen geactiveerd door middel van bewegingsmelders. Spelers, coaches en schoonmaakpersoneel kunnen de lichtstemming eenvoudig wijzigen met behulp van de Touch.

De buitenverlichting is zo ingesteld dat supporters van DVTK duidelijk kunnen zien of er een training of wedstrijd plaatsvindt. Afhankelijk van het soort evenement zijn er verschillende lichtstemmingen voor de buitenverlichting beschikbaar.

Loxone verandert DVTK voetbalstadion in multifunctionele evenementenlocatie

Slimme afvoerverwarming op het dak van DVTK voetbalstadion

Om ijsvorming op de afvoerbuizen op het dak van het DVTK voetbalstation te voorkomen, werden deze verwarmd. Als er ijs zou vormen, zou dit de afvoerpijpen blokkeren, wat pas later in het project duidelijk werd voor onze Loxone Partner. Gelukkig kon dit gemakkelijk worden opgelost door het Loxone systeem uit te breiden.

Een relais werd geïmplementeerd om de afvoerverwarming automatisch te activeren wanneer er gevaar voor ijsvorming bestaat. De beheerder van het voetbalstadion hoeft zich nu geen zorgen meer te maken over dit probleem.

Temperatuurregeling in de verdelers – zelfs onder het dak

De verdelers van het voetbalstadion zijn niet geconcentreerd in één ruimte, maar zijn verdeeld over het hele gebouw. De verdelers van de schijnwerpers zijn geïnstalleerd onder het dak. De klant had de wens geuit om de temperatuur in de verdelers te bewaken en indien nodig te corrigeren.

De voedingseenheden van het verlichtingssysteem zijn in elk van deze verdelers geplaatst. Deze genereren warmte tijdens bedrijfstijd en bij koud weer worden de verdelers blootgesteld aan vorst. Onze Loxone Partner besloot daarom om per verdeler een temperatuurregeling in te voeren. “De veelzijdigheid van Loxone heeft zich hier weer bewezen. Wat de toepassing ook is, ik kan vertrouwen op één systeem en bijvoorbeeld ook de verdelers in de gaten houden”, aldus András Schmidt

De verdelers is uitgerust met een temperatuursensor, een kleine ventilator en een verwarming om de temperatuur te regelen. Als de temperatuur in één van de verdelers onder de ingestelde waarde zakt, wordt de verwarming automatisch ingeschakeld. Als het te warm is in de verdeler, wordt de ventilatie gestart. De temperatuur wordt gemeten met analoge sensoren en de verwarming en ventilatie worden aangestuurd door de relais.

Efficiënte sturing van een multifunctioneel gebouw

Het bedienen en besturen van een voetbalstadion brengt diverse uitdagingen met zich mee, zoals het hanteren van verschillende autorisatieniveaus, het implementeren van automatiseringen en het mogelijk maken van handmatige ingrepen indien nodig. Dankzij de Loxone App, de Loxone Touch en het gebruikersbeheer worden deze aspecten effectief gerealiseerd en kunnen ze te allen tijde worden aangepast.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten