DVTK voetbalstadion: geautomatiseerde schijnwerpers met Loxone

Steffi De Graaf
april 6, 2020 in Case Studies
Het thuisstadion van de Hongaarse voetbalclub DVTK werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Stadion van het Jaar’ en is tevens de thuisbasis van zeven Loxone Miniservers. Dankzij de Loxone technologie werd het stadion een heel bijzondere evenementenlocatie.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het project met een ander systeem te realiseren. Hoewel de bekabeling al in uitvoering was, besloot de opdrachtgever in deze fase van het project op zoek te gaan naar een alternatief. De eis was om de gehele verlichting in het stadion met één systeem te regelen – of het nu gaat om schijnwerpers, lampen in de kleedkamers of in de moderatorzone. Onze Hongaarse Loxone Partner, Verdom Kft., heeft de klant laten zien dat dit met Loxone mogelijk is en dat het met veel meer functies kan worden uitgebreid. De klant besloot het project te wijzigen en te kiezen voor Loxone. De doorslaggevende redenen waren:

  • het grotere scala aan functies;
  • de minder dure oplossing;
  • de duidelijkere software.

De bestaande bekabeling werd gebruikt om functies als lichtregeling, stroommeting en temperatuurbewaking in de verdelers, afvoerverwarming op het dak en nog veel meer te implementeren.

Feiten & cijfers

Land
Hongarije


Prijs
Stadion van het jaar 2018


Loxone Partner
Verdom Kft.

Het project was oorspronkelijk gepland met uplan


Loxone componenten:

7 Miniserver in Client-Gateway netwerk

Lichtsturing met DALI Interface

Stroommeting via Modbus Extension in de verdelers en het schijnwerpersysteem

Sturing van de verwarming en ventilatie met overweging van de gemeten temperatuurwaarden

En veel meer.

Loxone Partner: Verdom Kft.

András Schmidt werkt sinds 2010 samen met Loxone. Begonnen als een eenmanszaak, is hij nu een ondernemer met 16 werknemers. Verdom Kft. voert elk jaar talrijke projecten uit met Loxone – van zijn eigen huis tot restaurants en het DVTK voetbalstadion. Als langdurige Loxone Partner staat hij voortdurend in contact met ons, volgt hij regelmatig Loxone trainingen en gebruikt hij de tijd die hij op het basiskamp doorbrengt om met Loxonauten van gedachten te wisselen over technologie, verkoop en marketing.

Waarom gebruik je Loxone?

Loxone is een systeem dat eigen oplossingen en producten biedt, maar ook talrijke interfaces. Vooral in een project als het DVTK stadion is een systeem nodig dat de meest uiteenlopende zaken met elkaar kan verbinden. De meest uiteenlopende armaturen kunnen eenvoudig worden gecombineerd in één sturingssysteem – of het nu gaat om schijnwerpers of lampen in de kleedkamer.

András Schmidt

Bedrijfsleider, Verdom Kft.

Situatie-afhankelijke voetbalveldverlichting en meer

Het voetbalveld wordt gebruikt voor verschillende evenementen: training, wedstrijd in de Hongaarse Bundesliga, wedstrijden met tv-verslaggeving, UEFA-wedstrijd, enz. Al deze evenementen vereisen een andere verlichting van het veld.

“Nadat ik de verlichtingseisen kende, wist ik dat het met Loxone eenvoudig zou zijn”, zegt András Schmidt. De schijnwerpers worden via relais aangestuurd en met de lichtsturingsbouwsteen in de Loxone Config, worden de schijnwerpers via de Loxone App en voorgedefinieerde lichtstemmingen aangepast. De lichtstemmingen kunnen op elk moment worden uitgebreid of gewijzigd.

Naast het schijnwerpersysteem zijn alle armaturen in en rond het stadion geïntegreerd in de Loxone gebouwsturing. Deels direct aangestuurd via relais en deels met de Loxone DALI Extension. Via bewegingsmelders worden lichten geactiveerd in bv. toiletten, buffetruimtes, gangen … De spelers, coaches of schoonmaakpersoneel kunnen de lichtstemming met de Touch veranderen.

Via de buitenverlichting kunnen de DVTK-fans duidelijk zien of er een training of een wedstrijd plaatsvindt. Afhankelijk van het evenement zijn er verschillende lichtstemmingen voor de buitenverlichting.

Loxone im Gewerbe - Fußballstadion

Geïntegreerde afvoerverwarming op het dak van het stadion

Op het dak van het DVTK voetbalstadion worden de afvoerbuizen verwarmd om ijsvorming te voorkomen. Als zich daar ijs zou vormen, zou dat de afvoerpijpen verstoppen. Deze taak werd pas in de loop van het project duidelijk voor onze Loxone Partner, maar het was geen probleem, omdat het Loxone systeem op elk moment kan worden uitgebreid.

Dit werd geïmplementeerd door middel van een relais. De afvoerverwarming wordt automatisch geactiveerd zodra er gevaar voor ijsvorming bestaat. De beheerder van het voetbalstadion hoeft zich hier geen zorgen meer over te maken.

Temperatuurregeling in de verdelers – zelfs onder het dak

De verdelers van het voetbalstadion bevinden zich niet in één ruimte, maar zijn verdeeld over het hele gebouw. De verdelers van de schijnwerpers bevinden zich direct onder het dak. De eis van de klant was hier om de temperatuur in de verdeler te bewaken en, indien nodig, temperatuursoverschrijdingen of te lage temperaturen te corrigeren.

De voedingseenheden van het verlichtingssysteem bevinden zich in elk van deze verdelers. Deze worden warm afhankelijk van de bedrijfstijd en kunnen ook warmte produceren. Bij koude temperaturen worden de verdelers echter ook blootgesteld aan vorst. Om dit tegen te gaan, heeft onze Loxone Partner besloten om een temperatuurregeling per verdeler in te voeren. “Hier heeft de veelzijdigheid van Loxone zich weer eens bewezen. Wat de toepassing ook is, ik kan op één systeem vertrouwen en bijvoorbeeld ook de verdelers in de gaten houden”, legt András Schmidt uit.

In de verdeler zijn een temperatuursensor, een kleine ventilator en een verwarming geïnstalleerd om de temperatuur te bewaken. Als de temperatuur in een van de verdelers onder de ingestelde temperatuur komt, wordt de verwarming automatisch ingeschakeld. Als het te warm is in de verdeler, wordt de ventilatie gestart. De temperatuur wordt gemeten door analoge sensoren, de verwarming en ventilatie worden geregeld door relais.

Eenvoudige bediening van een complex gebouw

Het bedienen en sturen van een voetbalstadion brengt bepaalde uitdagingen met zich mee. Belangrijk zijn hier verschillende autorisaties, automatismen en de handmatige ingreep, mocht dit nodig zijn. Met de Loxone App, de Loxone Touch en het gebruikersbeheer wordt dit alles door Loxone gerealiseerd en kan dit te allen tijde worden aangepast.

– Special tip –

Create automation


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering bieden met de Loxone Miniserver? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten