Loxone transformeert hoofdkantoor Goede Doelen Loterijen tot meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland

Bertien Van Peer
maart 30, 2020 in Case Studies
In Amsterdam, ook bekend als ‘Het Venetië van het Noorden’, bevindt zich een opmerkelijk architectonisch en duurzaam pareltje – het hoofdkantoor van de Nationale Holding Goede Doelen Loterijen. Dit kantoor is het resultaat van een tweejarige renovatie van een leegstaand en vervallen gebouw. Met behulp van Loxone Partner Signum Meet- & Regeltechniek is het gebouw getransformeerd tot het meest duurzame pand van Nederland. Ontdek hoe deze renovatie heeft bijgedragen aan een betere energie-efficiëntie voor Goede Doelen Loterijen.

Facts

Locatie: Zuidas in Amsterdam, Nederland


Start & oplevering van de renovatie: oktober 2016 – oktober 2018


Ruimtes: kantoorgebouw, auditorium, restaurant en opnamestudio


Werknemers: 600


Loxone Partner: Signum Meet- & Regeltechniek


Van lelijk eendje naar prachtige zwaan: Duurzame renovatie van het ‘De Goede Doelen’-kantoor

Het hoofdkantoor van de Nationale Holding Goede Doelen Loterijen in Amsterdam is getransformeerd van een leegstaand en vervallen gebouw tot het meest duurzame gebouw van het land. Dit indrukkwekkende renovatieproject werd uitgevoerd door bouwbedrijf J.P. van Eesteren en Bethem Crouwel Architecten, die al eerder hun vakmanschap hebben bewezen met projecten zoals Schiphol Airport, de Ziggo Dome in Amsterdam en de bibliotheek van de Freiburg Universiteit.

Bij de renovatie van het ‘De Goede Doelen’-kantoor stond het creëren van een aangenaam binnenklimaat en goede akoestiek voor de 600 werknemers centraal. Hierbij heeft Loxone Partner Signum Meet- & Regeltechniek een belangrijke rol gespeeld. Dankzij slimme regeling van verlichting, zonwering, verwarming, koeling en ventilatie hebben zij bijgedragen aan het realiseren van een comfortabele en energie-efficiënte werkomgeving.

 

Gestuurde verlichting voor optimale efficiëntie

De verlichting in het gebouw is volledig geautomatiseerd en intelligent aangestuurd. In de ochtend zorgt de automatische schakeling ervoor dat werknemers direct aan de slag kunnen, zonder dat ze overal handmatig de lichten moeten aanzetten. ’s Avonds worden onnodige energiekosten vermeden doordat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld. In vergaderzalen kunnen medewerkers de verlichting dimmen op presentaties gemakkelijker te maken. Bovendien zijn er privégespreksruimtes waarin de verlichting na 4 minuten automatisch wordt uitgeschakeld, waardoor de werktijd gewaarborgd blijft.

 

Optimaal binnenklimaat voor welzijn en productiviteit

Een gezond binnenklimaat is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Daarom is een goed binnenklimaat belangrijk op de werkvloer.

 

(c)Olivier Rawonly

Zonwering

Het gebouw maakt gebruik van geautomatiseerde zonwering die rekening houdt met de positie van geautomatiseerde zonwering die rekening houdt met de positie van de ruimte ten opzichte van de zon en de natuurlijke lichtinval. Dit voorkomt verblinding door zonnestralen op de ogen of computerschermen van werknemers. Bovendien kan met één druk op de knop de zonwering aan een specifieke zijde van het gebouw worden geactiveerd, bijvoorbeeld voor de “glazenwassermodus”.

©BenthemCrouwelArchitects-GoedeDoelen-Amsterdam-Zonwering

Verwarming en koeling

Het verwarmings- en koelsysteem is eveneens geautomatiseerd en zorgt voor een optimaal comfort. De verwarming houdt rekening met de kantooruren en de gemiddelde temperatuur van de afgelopen dagen. Werknemers kunnen indien nodig handmatig ingrijpen, maar de binnentemperatuur kan nooit hoger zijn dan de buitentemperatuur. Het gebouw is uitgerust met een 6-weg-afsluiter die ervoor zorgt dat verwarming en koeling niet gelijktijdig worden geactiveerd, om oververhitting en onnodige energiekosten te voorkomen.

Ventilatie

Het belang van frisse lucht wordt erkend in het kantoor van de Goede Doelen Loterijen. CO2-sensoren zijn verspreid voer het hele gebouw en meten het CO2-gehalde in de lucht. Wanneer de CO2-concentratie een bepaalde grenswaarde overschrijdt, treedt het ventilatiesysteem in werking. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het systeem gebruikmaken van zowel mechanische als natuurlijke ventilatie. Natuurlijke ventilatie wordt gebruikt wanneer de buitenomstandigheden gunstig zijn, zoals een buitentemperatuur tussen 15°C en 22°C, een windsnelheid lager dan 4m/s en een lagere relatieve vochtigheidsgraad buiten dan binnen. Op deze manier wordt energie bespaard en wordt gezorgd voor een gezonde werkomgeving.

BREEAM-NL Outstanding duurzaamheidskeurmerk

Het gerenoveerde kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterijen heeft een buitengewone prestatie geleverd op het gebied van duurzaamheid en is bekroond met het BREEAM-NL Outstanding certificaat, het hoogst haalbare resultaat. Met een score van 92,61% voldoet het gebouw aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Dit succesvolle renovatieproject is het resultaat van de samenwerking tussen Benthem Crouwel Architecten, J.P. van Eesteren en Loxone Partner Signum Meet- en Regeltechniek.

 

Over BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een duurzaamheidsbeoordelingsmethode ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE) in het Verenigd Koninkrijk. De Dutch Green Building Council heeft deze methode geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. BREEAM wordt ook toegepast in andere landen, waaronder Noorwegen, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Oostenrijk.

 

Logo BREEAM NL

Loxone Partner Signum Meet- en Regeltechniek

Signum Meet- en Regeltechniek, een Loxone Platinum Partner, heeft een cruciale rol gespeeld bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen. Als specialist op het gebied van regeltechniek en woon- en gebouwautomatisering in commerciële projecten heeft Signum Meet- en Regeltechniek bijgedragen aan het realiseren van een optimaal binnenklimaat en energiebesparingen. Met hun expertise en betrokkenheid hebben ze zich onderscheiden in de branche. Enkele van hun andere succesvolle projecten zijn onder andere het Hoofdgebouw van Mercedes Benz en AzkoNobel Deventer.

 

 

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten