Geautomatiseerde kippenstal


april 17, 2020 in Case Studies
De Miniserver is het perfecte hulpmiddel voor de intelligente besturing en automatisering van allerlei soorten projecten. Deze kippenstal in Beieren bewijst dit. Dankzij het gebruik van slimme technologie creëert de zaakvoerder ideale omstandigheden voor zijn kippen.

Op het terrein van de kippenstal is plaats voor maximaal 2.600 kippen. Het Beierse familiebedrijf maakt zich zorgen over het welzijn van de dieren. En omdat niet alleen mensen kunnen profiteren van het unieke Loxone comfort, hebben de operators besloten om de Miniserver te gebruiken voor het regelen van de verlichting, de temperatuur, enz voor de kippen.

De geautomatiseerde processen creëren ook een grote meerwaarde voor de eigenaars zelf. En natuurlijk hebben de op deze manier gecreëerde omstandigheden een positief effect op de productiviteit van de dieren.

Feiten & cijfers

Land
Duitsland


Dieren
Tot 2.600 legkippen

Productie
> 600.000 eieren per jaar


Loxone Partner
Märzluft Oeckl GmbH


Loxone componenten:

Miniserver

AO Extension voor de sturing van de ventilatie

Relay Extension voor de sturing van de loopstal

Dimmer Extension voor de sturing van de verlichting

Rookmelder en bewegingsmelder voor veiligheidsmaatregelen

Weerstation als onderdeel van de klimaatregeling

Bijzonder belangrijk: het perfecte klimaat

De “thermoneutrale zone” is het temperatuurbereik waarin de maximale biologische prestaties worden bereikt met het laagste voerverbruik. Dit optimale temperatuurbereik moet zo betrouwbaar mogelijk worden gehandhaafd. 

De exacte temperatuur is – afgezien van enkele andere aspecten – vooral afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Hoe droger de stallucht, hoe hoger de temperatuur in de stal moet zijn. Of andersom: hoe vochtiger de stallucht, hoe koeler de stal moet zijn. 

Daarnaast heeft de relatieve luchtvochtigheid invloed op vele andere belangrijke aspecten zoals mestdroging, strooiselkwaliteit en het ammoniak- en stofgehalte in de stallucht. 

Voor een optimale temperatuurregeling is daarom naast een temperatuursensor ook een sensor voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid nodig.

Beide meetwaarden worden door de sensoren geregistreerd via de analoge ingangen van de Miniserver. Het ventilatiesysteem wordt geregeld via een AO Extension. Deze is verantwoordelijk voor zowel de controle van de relatieve vochtigheid als de controle van de temperatuur. Een actieve verwarming van de volières is niet nodig – dit gebeurt door de lichaamswarmte van de dieren.

Geautomatiseerde sturing van de loopstal

De kippen kunnen de twee volières verlaten en tijd doorbrengen in een buitenverblijf. De tijdsafhankelijke regeling van de in totaal zes loopstallen is gerealiseerd door gebruik te maken van een Relay Extension. Een netconstructie, ook gecontroleerd door de Relay Extension, leidt de kippen indien nodig terug naar de hoofdstal.

“Dankzij Loxone konden we alle belangrijke functies realiseren met slechts één systeem. Hoewel er systemen zijn die speciaal zijn ontwikkeld voor het houden van kippen, zijn deze meestal alleen geschikt voor zeer grote projecten.

Dankzij Loxone zijn we ook in staat om het scala aan functies individueel aan te passen aan de wensen van de betreffende klant en deze eenvoudig uit te breiden wanneer dat nodig is”.

Gerhard Oeckl

Zaakvoerder, Märzluft Oeckl GmbH

En veel meer

  • Door gebruik te maken van een Rookmelder Air in combinatie met de bestaande temperatuursensoren is een brandmeldcentrale gerealiseerd.
  • Als onderdeel van een alarmsysteem bieden bewegingsmelders ook veiligheid voor mens en dier.
  • Een Dimmer Extension neemt de tijdsgestuurde verlichting van de volières over. Inclusief ochtend fade-in en avond fade-out.

– Special Tip –

Create Automation


De Loxone Miniserver is de perfecte tool voor een eenvoudige controle en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten. Het maakt niet uit of het gaat om een Smart Home, een commercieel project of een speciale toepassing.

Word Loxone Partner en gebruik Loxone in al uw projecten. 

Ik wil meer over LOXONE weten