Heeft een Smart Home de cloud nodig?

Bertien Van Peer
augustus 8, 2016 in Know How

Een recent ZDNet artikel sneed een gevoelig onderwerp aan: de levensduur van technologische producten. Neem een kijkje naar uw mobiele telefoon; hoe lang heeft u dit toestel? Heel wat consumenten kopen om de twee jaar een nieuwe smartphone.

Los van de enorme hoeveelheid e-waste dat deze trend produceert, laten we ingaan op een ander aandachtspunt: wanneer wordt de levensduur van tech te kort?

Denk aan the Internet of Things. Het IoT is een verzameling van moderne gadgets die ons leven makkelijker moeten maken. Toegegeven, sommige van deze producten slagen hierin. Maar wat gebeurt er indien we ervan afhankelijk worden en ze stuk gaan? Of erger: wanneer de producent stopt, het toestel niet meer ondersteunt en dus nutteloos wordt? Dat is het grote probleem van cloud-gebasseerde toepassingen.

De cloud

Cloudtechnologie bestaat al sinds de jaren 70, maar werd pas rond 2008 echt populair. Op die korte tijdspanne hebben miljoenen toestellen gebruik gemaakt van deze technologie. Ze spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Internet of Things, of IoT.

In zo’n korte tijd zijn er ook al heel wat negatieve ervaringen over de cloud opgedoken. Enkele maanden geleden werd besloten om de web service van de smart home hub Revolv op te doeken. Het resultaat: heel wat ontevreden en gefrustreerde klanten. Een van die klanten was Arlo Gilbert. Hij vraagt zich luidop af of het concept ‘eigendom’ bij techproducten veranderd is.

In 2014 kocht Google Nest, de producent van slimme thermostaten. Later dat jaar kocht Google ook de startup Revolv, die gespecialiseerd zijn in smart home hubs. Amper twee maanden later werd aangekondigd dat Revolv wordt opgedoekt. Men wilde namelijk de ingenieurs en developers van Revolv gebruiken om de producten van Nest te verbeteren.

Een gelijkaardig verhaal komt van Alan Zeichick. Als eigenaar van een reeks NETGEAR VueZone camera’s kreeg hij een email die zei dat “de VueZone services zullen stopgezet worden op 31 december 2017“. Het zilveren randje van deze wolk (cloud pun intended) is dat hij nog anderhalf jaar de tijd heeft om te sparen voor vervangtoestellen. Maar hoe lang zullen deze meegaan? Dit kan een oneindige cyclus worden van kopen – stopzetten – vervangen.

Het is geen verrassing dat dit voor frustraties zorgt. Consumenten spenderen hun zuurverdiende centen aan iets wat van de ene dag op de andere nutteloos wordt. Het is niet eerlijk dat grote bedrijven hun klanten zo in de steek laten.

Waar ligt de lijn tussen consumenten die beslissen wanneer een product aan het einde van haar levensduur is gekomen (zelfs wanneer het nog functioneert) en bedrijven die dit voor ons bepalen?

De oplossing

Indien de aankoop van IoT toestellen zoveel onzekerheid biedt (ze kunnen na enkele maanden niet meer ondersteund worden), hoe kan u dan uw woning in een Smart Home omtoveren en genieten van leven op autopiloot?

Wel, u heeft verschillende opties. Er zijn allerlei ecosystemen (heeft u al van Loxone gehoord?) die geen cloud services nodig hebben. Hierdoor is de levensduur van deze systemen niet langer iets om zorgen over te maken. Bovendien is het ook veiliger, omdat geen gegevens worden opgeslagen in de cloud.

Ja, een internetverbinding voegt enkele interessante functies toe aan uw Loxone Smart Home, zoals het ophalen van weergegevens, notifications verzenden en remote access wanneer u niet thuis bent. Maar u bent hier niet afhankelijk van. Het overgrote deel van de smart home functies zijn beschikbaar zonder de cloud.

Bij Loxone staat gebruiksgemak centraal. Wij nemen honderden dagelijkse taken voor onze rekening, van de verlichting en verwarming tot zonwering en beveiliging, zonder dat er cloudtechnologie aan te pas komt.

Ik wil meer over LOXONE weten