Visualisatie van de weersvoorspelling

Uitdaging: Visualisatie van de weersvoorspelling

Vaak rijst direct na het ontwaken de vraag naar de huidige weersituatie. Niet altijd biedt een blik uit het raam duidelijkheid over de dagelijkse prognose. Ook het grijpen naar een smartphone is niet per se de beste en meest betrouwbare optie. Vooral in de kleedkamer kan een indicatie van het weer nuttig zijn en de beslissing over de juiste outfit vergemakkelijken. 

Oplossing: Weersvoorspelling gevisualiseerd met kleurenlicht

Met de automatiseringsoplossing van Loxone kan een weersvoorspelling heel eenvoudig worden gevisualiseerd met behulp van kleurenlicht. Op basis van nauwkeurige weergegevens en prognoses van de Weather Service geeft de Loxone Miniserver de vereiste taken door aan de verlichting.

In de Weather Service zijn 29 verschillende weertypes opgeslagen. Voor de visualisatie van de weersvoorspelling wordt gewerkt met weertype nummer 1 = helder, 4 = zwaar bewolkt en 11 = regen (kan naar wens worden aangepast). Afhankelijk van of het de komende twaalf uur gaat regenen, helder of zwaar bewolkt zal zijn, licht de LED strip op in blauw, oranje of magenta: 

  • Helder = oranje lichtsfeer
  • Zwaar bewolkt = magenta lichtsfeer
  • Regen = blauwe lichtsfeer

Het kleurenlicht wordt in het genoemde voorbeeld gerealiseerd door verschillende lichtsferen. De LED strips worden geactiveerd vanaf de eerste beweging in de kamer. Om onnodig energieverbruik te voorkomen, is een tijdvenster ingesteld (6:30 – 7:30 uur) waarin de LED strip mag oplichten. Deze periode kan uiteraard individueel worden aangepast in de Loxone App.

Highlight: als er regen wordt voorspeld voor de komende twaalf uur, speelt de Audioserver bovendien de text-to-speech-boodschap “Vergeet je paraplu niet!” af. Deze tekst kan worden aangepast in het statusblok.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Weather Forecast

Config 14.02.06.16

De voordelen van de weersvoorspelling gevisualiseerd met kleurenlicht

De visualisatie van de weersvoorspelling met kleurenlicht is een handige functie die in enkele minuten kan worden gerealiseerd met behulp van Loxone automatisering. Dankzij de verschillend gekleurde LED strips (bijvoorbeeld in de kleedkamer) weet men ‘s ochtends al hoe het weer zal zijn, welke kleding men moet kiezen en of een paraplu nodig is.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks