Automatisch router herstarten

Uitdaging: Automatische herstart van de WLAN-router bij een verbroken internetverbinding

Helaas gebeurt het steeds weer: smartphones, laptops, tv’s en andere apparaten hebben regelmatig geen internetverbinding meer via WLAN. De oorzaak van WLAN-problemen ligt vaak niet bij het eindapparaat, maar bij de WLAN-router. De redenen hiervoor kunnen divers zijn.

De aanbeveling van de meeste providers om het probleem op te lossen is vaak hetzelfde: de router opnieuw opstarten bij WLAN-problemen. Vaak werkt dit alleen door het apparaat uit en weer aan te zetten. En inderdaad, een herstart van de router brengt vaak de gewenste oplossing.

Een automatische herstart van de router bij een verbroken internetverbinding zou het probleem kunnen oplossen voordat het überhaupt wordt opgemerkt.

Oplossing: Automatische herstart van de WLAN-router met behulp van de Smart Socket Air

Om een geautomatiseerde router herstart bij een verbroken verbinding te realiseren, heb je in een bestaande Loxone installatie alleen een Smart Socket Air nodig, waarmee de router op het elektriciteitsnet wordt aangesloten.

Omdat de Loxone Miniserver over een pingfunctie beschikt (functiebouwsteen “Ping”), kun je eenvoudig een logica creëren waarbij bijvoorbeeld de Google-servers op regelmatige tijdstippen worden gepinged.

Als de Miniserver hierbij drie opeenvolgende mislukte pingpogingen registreert, wordt de WLAN-router kort losgekoppeld van het elektriciteitsnet via de Smart Socket Air en daarna weer verbonden. Op deze manier wordt de router automatisch opnieuw opgestart.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Internet Connection Monitoring

Config 14.02.06.16

De voordelen van een automatische herstart van de WLAN-router bij een verbroken internetverbinding

Na een lange dag wil je eindelijk op de sofa zitten, het nieuws van de dag lezen op je tablet of je favoriete series streamen via Netflix – en dan merk je dat de apparaten geen verbinding met internet hebben. Er is weinig dat frustrerender is in deze situatie.

Door een automatische herstart van de router bij een verbroken internetverbinding kunnen 80% van deze WLAN-problemen worden opgelost voordat ze überhaupt worden opgemerkt. Met slechts een zeer kleine financiële investering kan het comfort aanzienlijk worden verbeterd.

Tip: Door het gebruik van een eenvoudige Smart Socket Air bij de WLAN-router kunnen naast de automatische router herstart vele andere handige functies worden gerealiseerd. 

  • Via de app of het webinterface kan de router eenvoudig handmatig opnieuw worden opgestart. De gang naar de kelder wordt zo overbodig.
  • Om onnodige straling door het WLAN-netwerk te voorkomen, kan de router ‘s nachts automatisch worden uitgeschakeld (bijvoorbeeld van 1:00 tot 6:00 uur).
  • Ook een dagelijkse herstart van de router op een vastgesteld tijdstip (bijvoorbeeld om 3:00 uur) is eenvoudig te realiseren.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks