Lopende band blokkeert: automatische verwittiging

In het kort: automatisch verwittigd bij een blokkade van de lopende band

Een lopende band wordt vaak gebruikt in fabrieken. Het is een proces waarbij per werkplek onderdelen worden toegevoegd om uiteindelijk tot het volledige eindproduct te komen. Via een lopende band kan het product sneller klaar zijn dan wanneer elk product handmatig wordt aangevoerd. Wanneer de transportband blokkeert, is het belangrijk om snel een technieker te informeren zodat de productie op de assemblagelijn zo snel mogelijk kan worden hervat.  

Dit kan automatisch worden geïntegreerd via het Loxone systeem. Lees verder om er zeker van te zijn dat de melding van een blokkade van een lopende band direct en automatisch aan de juiste persoon, in dit geval de technieker, wordt gemeld.

Oplossing & Configuratie: technieker via pushmelding op de hoogte van geblokkeerde lopende band

Het Loxone systeem is een open systeem. Dit betekent dat de Loxone Miniserver niet alleen spreekt met zelf geproduceerde Loxone componenten, maar ook met producten van andere fabrikanten. We zouden de werking van de lopende band kunnen controleren met onze Bewegingsmelder of voor bepaalde assemblagelijnen met de Druksensor, maar het is eenvoudiger om een sensor met een optische lens te integreren. Deze sensor houdt de werking van de lopende band nauwlettend in de gaten en waarschuwt in geval van storingen. Wanneer de lopende band blokkeert, zal de optische lens dit onmiddellijk registreren en een signaal sturen naar de Miniserver, die op zijn beurt een pushmelding stuurt naar de verantwoordelijke persoon, in dit geval de technieker. 

In bovenstaande situatie wordt telkens één technieker op de hoogte gebracht. Loxone zorgt er echter voor dat meer dan één persoon kan worden gewaarschuwd. Een extra optie die nuttig kan zijn, is de integratie van de Loxone Caller Service, naast pushmeldingen krijgt de technieker ook een telefoontje. Ook hier kunnen meerdere telefoonnummers aan gekoppeld worden.

In geval van blokkades op de lopende band kan het erg handig zijn dat er intern een alarm wordt geactiveerd op de werkplek, dit is zeer eenvoudig te integreren met de Alarmsirene van Loxone. Vanaf het moment dat de optische lens een blokkade detecteert, wordt er een signaal naar de Miniserver gestuurd die de Alarmsirene aanstuurt, zodat de medewerkers in de werkplaats ook akoestisch en optisch op de hoogte worden gebracht van deze blokkade.

Om een overzicht te krijgen van de werking van de assemblagelijn kan ook een logbestand worden aangemaakt waarin eventuele blokkades worden opgeslagen.

Hardware:

Configuratie:


Blokkade lopende band melden

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Manufacturing Process

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant een verwittiging bij een geblokkeerde lopende band moeten overwegen?

Time is money! Massaproductie is de productie van grote hoeveelheden standaardproducten, gepopulariseerd door Henry Fords T-Ford aan het begin van de 20e eeuw. De massaproductie maakt vaak gebruik van een lopende band om producten te verplaatsen naar werknemers die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van een bepaalde taak in het productieproces. 

Massaproductie is kapitaalintensief omdat er een relatief groot aantal machines per werknemer nodig is. Dit betekent ook dat er een grote afzetmarkt voor een product moet zijn om de massaproductie in de eerste plaats de moeite waard te maken en de grote investeringen in machines terug te verdienen.

Dus als een lopende band blokkeert en de technieker niet direct op de hoogte is, kan er al snel gesproken van een verlies.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks