Looplicht – Trapverlichting

Uitdaging: Automatische trapverlichting

Een trap ‘s nachts verlichten zorgt niet alleen voor veiligheid, maar verrijkt ook op indrukwekkende wijze het gebouw van jouw klanten. De veiligheid wordt aanzienlijk verbeterd door elke afzonderlijke trede te verlichten. Maar niet alleen het veiligheidsaspect van trapverlichting is belangrijk – het kan ook een indrukwekkende sfeer creëren! Het bijzondere aan dit toepassingsvoorbeeld is dat elke trede afzonderlijk wordt belicht met indirecte verlichting. Hiervoor zijn warmwitte LED strips het meest geschikt, omdat hierbij niet zoveel dimmers nodig zijn. Natuurlijk kan elke traptrede ook worden verlicht met een RGBW LED strip. Hierbij nemen echter de kosten aan hardware toe.

De uitdaging ligt nu in het configureren van een bewegingsafhankelijke trapverlichting. Afhankelijk van of de trap van onderaan of van bovenaf wordt betreden, moet de trapverlichting beginnen bij de respectievelijke trede. Bij het uitschakelen van de tredeverlichting moet het looplicht omgekeerd uitgaan. Dus beginnend met de eerste betreden trede en eindigend met de laatst betreden trede.

Oplossing: Automatische trapverlichting inclusief effectlooplicht

De trapverlichting van jouw klanten moet alleen geactiveerd worden als de trap daadwerkelijk wordt betreden. Als de trap overdag voldoende verlicht is door natuurlijk licht, wordt de trapverlichting niet geactiveerd. Met behulp van de Loxone Miniserver kan de trapverlichting specifiek worden aangepast aan de behoeften van je klanten, zoals in ons geval. We gaan uit van een trap met 12 treden en verlichting door middel van warmwitte LED strips. De LED strips worden aangestuurd via RGBW 24V dimmers. Een RGBW 24V dimmer heeft vier uitgangen die tot 50W belast kunnen worden. Hierdoor ontstaat bij de LED strips van Loxone een maximale lengte van 5m per kanaal.

Om nu betrouwbaar te kunnen detecteren of iemand de trap van onderaan of van bovenaf betreedt, worden er twee bewegingsmelder Tree gebruikt. Deze zijn zo gepositioneerd dat alleen een beweging wordt gedetecteerd wanneer iemand de trap nadert.

Als bijvoorbeeld een beweging wordt gedetecteerd in het onderste gedeelte van de trap, begint het looplicht met een instelbare vertraging. Wanneer het looplicht de bovenste trede heeft bereikt, wordt de verlichting uitgeschakeld en begint het weer bij de onderste trede. Als jouw klant eerst het bovenste gedeelte van de trap betreedt, gedraagt het looplicht zich precies het tegenovergestelde.

Hardware:

Configuratie:

 

Download de voorbeeld configuratie:

Running Stairway Light

Config 14.02.06.16

De voordelen van automatische trapverlichting

Een automatische trapverlichting met bewegingsafhankelijk looplicht is niet alleen een echte eyecatcher, het draagt ook bij aan een betere oriëntatie ‘s nachts. Met de individuele verlichtingsmogelijkheden van Loxone kunnen niet alleen LED strips worden gebruikt om de trap te verlichten, bijna elke soort verlichting kan worden ingezet dankzij de open interface structuur.