Automatische melding bij geopende garagedeur

Uitdaging: Automatische melding bij geopende garagedeur

Terwijl ramen en deuren doorgaans gecontroleerd worden of ze gesloten zijn voordat men naar bed gaat, wordt de garagedeur vaak buiten beschouwing gelaten bij deze controle. Dit gebeurt deels omdat het simpelweg vergeten wordt, en deels uit gemakzucht, aangezien garagedeuren vaak niet gemakkelijk te zien zijn en men daarom weer naar buiten zou moeten gaan om te controleren.

Een geautomatiseerde statusmelding van de garagedeur met behulp van een sensor op de garagedeur voegt hier praktische waarde toe. 

Want in de meeste gevallen zou een controle de moeite waard zijn. Immers, garages worden vaak niet alleen gebruikt voor het parkeren van auto’s. Vaak fungeert een garage ook als een opslagplaats voor waardevolle items zoals gereedschap, sportartikelen, speelgoed, reserveonderdelen of dergelijke. 

Bovendien biedt een gesloten garagedeur een betere bescherming tegen schade aan de auto, zoals bijvoorbeeld door een marter.

Oplossing: Gebruik van de Loxone raam- en deurcontact als garagedeursensor en automatische meldingen via push-notificatie

In dit toepassingsvoorbeeld laten we zien hoe je het raam- en deurcontact van Loxone kan gebruiken als sensor voor je garagedeur en hoe je via de Miniserver een melding kan laten sturen via een push-notificatie naar je smartphone, tablet en andere apparaten als de garagedeur na zonsondergang nog open staat. 

Als de coördinaten van de specifieke locatie correct zijn ingesteld in de Loxone Config, kent de Loxone Miniserver het tijdstip van zonsondergang voor elke specifieke dag. 

Dankzij een eenvoudig raam- en deurcontact – dat in dit geval als sensor voor de garagedeur wordt gebruikt – weet het systeem of de garagedeur bij zonsondergang gesloten of geopend is. Als de garage op dat moment nog open staat, stuurt de Miniserver een melding via push-notificatie rechtstreeks naar je smartphone, tablet of andere apparaten.

Zo hebben jouw klanten de mogelijkheid om passend te reageren op basis van hun wensen. 

Opmerking: Theoretisch gezien zou het ook mogelijk zijn om de garagedeur automatisch te sluiten met relatief eenvoudige middelen. Vanwege verschillende (veiligheids)aspecten is dit voorbeeld echter afgezien van automatische sluiting. 

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Garage Door Notification

Config 14.02.06.16

De voordelen van automatische melding bij een geopende garagedeur

De automatische statusmelding van een openstaande garagedeur met behulp van het raam- en deurcontact als garagedeursensor helpt niet alleen om waardevolle items zoals gereedschap, speelgoed en dergelijke te beschermen tegen diefstal, maar kan ook helpen voertuigen te behoeden voor schade, zoals bijvoorbeeld door een marter. 

Of het nu gaat om gestolen winterbanden of schade door een marter –  de kosten voor vervanging of reparatie lopen in dergelijke gevallen al snel op tot honderden euro’s. Daarentegen zijn de investeringskosten voor de extra benodigde hardware voor de uitvoering van dit toepassingsvoorbeeld zeer laag.

Bovendien zorgt de automatische melding voor aanzienlijk meer comfort en gemoedsrust. Het is niet langer nodig om bij koud weer of storm buiten te gaan om de garagedeur te controleren.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks