De airconditioner uitschakelen wanneer het raam openstaat

Uitdaging: Uitschakelen van airconditioning bij geopend raam

In elk kantoor is er altijd die ene persoon die het altijd te warm of te koud heeft. In plaats van een trui of iets dergelijks aan te trekken, wordt in de zomer het raam geopend om de kostbare gekoelde lucht van de airconditioning te vervangen door warme buitenlucht. Al vervelend genoeg – maar op het moment dat het raam wordt geopend  terwijl de airconditioning aanstaat, wordt er letterlijk energie en daarmee geld uit het raam gegooid.

Oplossing: Automatische uitschakeling van de airconditioning bij geopend raam

Een eenvoudig raam- en deurcontact geeft informatie over de toestand van een raam. Om een airconditioning te regelen, maken we gebruik van de module “AC Control”. Via de API-connector verbinden we een airconditioning die is geïntegreerd met behulp van de AC Control Air.

Via de “DWC”-ingang kan de airconditioning direct worden gekoppeld aan het deur- en raamcontact. Als het raam geopend is, wordt de werking van de airconditioning onderbroken.

Door gebruik te maken van de bouwsteen “Uitschakelvertraging”, kunnen we rekening houden met of een raam echt open gelaten is of alleen kortstondig en situatiegebonden geopend werd. Pas wanneer het raam gedurende meer dan 30 seconden open staat, zal de airconditioning uitgeschakeld worden.

Als het raam weer gesloten wordt, hervat de airconditioning zijn werking.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

AC Control Window

Config 14.2.6.16

De voordelen van automatische uitschakeling van de airconditioning bij een geopend raam

Het warmteregulatie centrum van de menselijke hersenen bevindt zich in de hypothalamus, diep in de hersenen. Daar worden onbewuste lichaamsfuncties gereguleerd en regulatiemechanismen uitgevoerd.

Bij koud weer worden de hypothalamus en de schildklier gestimuleerd om het metabolisme te verhogen en meer warmte te genereren. Maar dit proces verloopt niet hetzelfde bij alle mensen. Gewicht, geslacht, leeftijd en stressniveau zijn slechts enkele van de factoren die invloed hebben op dit zeer complexe biologische proces.

Het resultaat is allesbehalve ingewikkeld: ramen worden geopend. In combinatie met een actieve airconditioning leidt dit tot onnodige kosten. Dit toepassingsvoorbeeld kan helpen om deze kosten te minimaliseren.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks