Thuiswerk: tips voor een optimale concentratie

Bertien Van Peer
maart 20, 2020 in Know How
Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zorgen veel bedrijven dat hun medewerkers van thuis uit kunnen werken. Vooral onder deze omstandigheden is telewerken een belangrijk onderdeel van de arbeidswereld. Dankzij de intelligente technologie van Loxone kan de werkplek binnen jouw eigen vier muren optimaal worden ingericht. Lees hier de vier tips voor meer productiviteit en welzijn wanneer je thuis aan het werk bent!

1. Verlichting in het thuiskantoor

Werkplekken moeten voldoende lichtsterkte en goede lichtomstandigheden hebben. Grote raamoppervlakken zijn hier een voordeel. We combineren meestal natuurlijk licht en kunstlicht om voldoende verlichting te bieden in het thuiskantoor. Deskundigen adviseren een verlichtingssterkte van minimaal 500 lux voor kantoorwerkplekken (gemeten op tafelhoogte, varieert afhankelijk van de activiteit).

Constante lichtregeling

Dankzij de helderheidssensoren die in onze bewegingsmelders zijn ingebouwd, kan je de lichtsterkte meten en kunstlicht inschakelen als het te donker is of dimmen. In technische terminologie staat dit bekend als constante lichtregeling. Dit kan met enige logica in de Loxone Config worden geconfigureerd.

Geheime tip: de volgende versie van de Loxone Config bevat een aparte module voor constante lichtregeling.

Circadiane verlichting

Een ander aspect dat steeds belangrijker wordt, is de circadiane verlichting. Dit is kunstlicht dat gebaseerd is op natuurlijk zonlicht en dus op het menselijke bioritme. De armaturen veranderen in de loop van de dag van kleurtemperatuur en kunnen daardoor bijvoorbeeld ’s morgens de zonsopgang met roodachtig licht en overdag met een groter aandeel blauw het daglicht nabootsen. Dit bevordert de aandacht en concentratie en voorkomt vermoeidheid.

Kleurtemperatuur

Armaturen die de kleurtemperatuur kunnen veranderen zijn echter zeer duur en vinden we nauwelijks terug in kantoren en huishoudens. Met de Loxone RGBW LED Spots of de LED Plafondlamp RGBW kan je vergelijkbare effecten creëren door warm wit licht en gekleurd licht te mengen zonder de kosten van de verlichting te verhogen. Onze apps bieden een eigen daglichtspectrum waarmee je de lichtkleur van blauwachtig tot geel/rood daglicht kunt kiezen en kleursequenties kan definiëren.

2. Optimale klimaatregeling om geconcentreerd te werken

Het binnenklimaat heeft een grote invloed op ons welzijn en onze prestaties. Men raadt een kamertemperatuur van 19 tot 25°C aan voor zittend werk met weinig fysieke inspanning. De relatieve luchtvochtigheid op de werkplek moet 40 tot 70 procent zijn. De Loxone klimaatregeling leert en weet wanneer het de opdracht aan de verwarmingsinstallatie moet geven zodat de kamertemperatuur op het gewenste tijdstip wordt bereikt. Je moet maar één keer aangeven en opslagen wanneer welke temperatuur gewenst is in het thuiskantoor.

Toevoer van verse lucht

Ook de toevoer van verse lucht draagt in belangrijke mate bij aan het binnenklimaat. Als het koolstofdioxidegehalte (CO2) op de werkplek te hoog is (>1000 ppm), kunnen klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratievermindering optreden. Volgens de EU-norm staat een CO2-gehalte onder de 800 voor een hoge binnenluchtkwaliteit.

De Ruimteklimaat Sensor Tree wordt gebruikt om het juiste moment voor ventilatie in het thuiskantoor te bepalen. Deze meet heel precies de temperatuur, de vochtigheid en het CO2-gehalte en geeft de informatie door aan de Miniserver. Ook de Ruimteklimaat Sensor Air, de Touch en de Touch Pure zorgen voor de ideale temperatuur en luchtvochtigheid op de werkplek.

Basisventilatie

Voor een optimaal klimaat in het thuiskantoor is het ook aan te raden om de basisventilatie tijdens de aanwezigheid te verhogen. De Loxone Miniserver doet dit automatisch: wanneer de aanwezigheid in het thuiskantoor wordt gedetecteerd (via een bewegingsmelder), wordt de ventilatie overeenkomstig geregeld.

3. Bedienelementen in het thuiskantoor

Touch Pure Air, Touch Nightlight Air en Remote Air kunnen eenvoudig op het bureau worden geplaatst als bedieningselement. Hoewel het Smart Home al het werk uit jouw handen neemt, kan in sommige situaties een variabele bediening nuttig zijn. Uiteraard is de Loxone App voor desktop of smartphone hier ook geschikt voor. Maar wees voorzichtig, de smartphone aan het bureau draagt ook een zeker risico op afleiding 😉

Bijzondere highlight: De Touch Surface tovert een bedieningsvlak op meubels of oppervlakken van steen, hout, keramiek en glas. Dit maakt van elk bureau een uniek bedieningselement.

De Touch Pure Air is bijzonder geschikt als tafelbedieningselement, omdat hij dankzij de bijgeleverde rubberen voetjes stevig op het tafelblad zit.

4. Muziek om mee te werken

Het positieve aan thuiswerken? De Best of Backstreet Boys afspeellijst kan eindelijk worden beluisterd via de luidsprekers in plaats van via de koptelefoon. Voor degenen die niet stil kunnen blijven staan tijdens dergelijke hits, raden wij een afspeellijst uit het concentratiegenre op Spotify aan. In slechts enkele stappen kan Spotify worden geïntegreerd in de Music Server.

Stuur ons jouw ideeën

Heb je ideeën hoe automatisering kan bijdragen aan geconcentreerd werken thuis? Stuur ons jouw ideeën via [email protected]. In de komende dagen zullen we verdere onderwerpen aansnijden en onze gedachten daarover delen op de blog.

Loxonauten werken thuis:

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten