Waar vloerverwarming leggen (en waar niet)?


november 17, 2022 in Know How
Je bent bezig met een nieuwbouw of renovatieproject en je wil vloerverwarming leggen? Goed idee! Dit verwarmingssysteem is energiezuinig en biedt een onovertroffen comfort.
Maar weet je al waar er vloerverwarming komt? In een handvol kamers of de hele woning? Hieronder vind je enkele tips om deze knopen door te hakken.

Enkele voorwaarden

Voordat je bepaalt waar er vloerverwarming komt, is het belangrijk om voldoende isolatie te plaatsen. Vloerverwarming is enkel mogelijk in combinatie met vloerisolatie. Verder doe je er goed aan ook de rest van de isolatieschil (gevels, daken en buitenschrijnwerk) op punt te zetten. Dit maakt een lagetemperatuurverwarming mogelijk. De lage aanvoertemperatuur van dit systeem verlaagt je energiekosten.

In welke kamers leg je vloerverwarming?

 • Woonkamer: We spenderen veel tijd in onze woonkamer. Daarom is het logisch dat we hier vloerverwarming voorzien.
 • Eetkamer: In de eetkamer zorgt vloerverwarming voor een aangename temperatuur tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten.
 • Keuken: In de keuken plaats je enkel vloerverwarming op plaatsen waar je kan staan. Onder vaste meubels, zoals een kookeiland, mogen geen verwarmingsbuizen komen. Denk dus tijdig na over de indeling.
 • Badkamer: Een warme vloer is heerlijk wanneer je uit het bad of de douche stapt. Installeer eventueel nog een elektrische handdoekdroger om snel bij te verwarmen.
 • Thuisbureau/studeerkamer: Ook in kamers die je gebruikt voor thuiswerk of waar de kinderen studeren kan je vloerverwarming leggen.

Waar is er geen vloerverwarming nodig?

 • Koele berging: Een berging hoef je niet te verwarmen. Die mag koeler zijn dan de rest van je huis. Hier is dus geen vloerverwarming nodig.
 • Slaapkamers: In slaapkamers die je louter en alleen gebruikt om te slapen is vloerverwarming waarschijnlijk overbodig. Vooral in moderne woningen die goed geïsoleerd zijn.
vloerverwarming zones regelen

Kies voor een slimme zoneregeling

Heel wat mensen kiezen ervoor om hun vloerverwarming boven en beneden apart te regelen. Dat is niet de ideale oplossing. Een opsplitsing tussen de boven- en benedenverdieping biedt onvoldoende controle.

Je kiest beter voor een slimme zoneregeling.

Loxone voorziet een intelligente sturing van je vloerverwarming waarbij elk leidingcircuit individueel wordt bijgestuurd. Stelventielen op de collectoren zorgen voor de juiste temperatuur in elke ruimte. Je geniet van een maximaal comfort tegen een zo laag mogelijk energieverbruik.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
   • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten