Waar kan je best vloerverwarming leggen?

Bertien Van Peer
november 17, 2022 in Know How
Ben je bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject en overweeg je om vloerverwarming te leggen. Dat is een goed idee! Dit verwarmingssysteem is energiezuinig en biedt een ongeëvenaard comfort. Maar heb je al besloten waar je vloerverwarming wil hebben? In slechts enkele kamers of in de hele woning? In dit blogartikel vind je enkele tips om je te helpen bij het maken van deze beslissing.

Enkele voorwaarden bij leggen van vloerverwarming

Voordat je besluit waar je vloerverwarming wil hebben, is het belangrijk om voldoende isolatie te plaatsen. Vloerverwarming kan alleen worden geïnstalleerd in combinatie met vloerisolatie. Het is ook aan te raden om de rest van de isolatie (gevels, daken en buitenschrijnwerk) op orde te hebben. Dit maakt een lage temperatuurverwarming mogelijk. Het systeem werkt met een lage aanvoertemperatuur, wat kan helpen om je energiekosten te verlagen.

In welke ruimtes leg je vloerverwarming?

Waar je vloerverwarming het best kan plaatsen, hangt af van de functie van de ruimte. Hieronder vind je enkele richtlijnen:

 • Woonkamer: aangezien we veel tijd in onze woonkamer doorbrengen, is het logisch om hier vloerverwarming te voorzien.
 • Eetkamer: in de eetkamer zorgt vloerverwarming voor een aangename temperatuur tijdens het ontbijt, lunch of avondeten.
 • Keuken: plaats vloerverwarming enkel op plaatsen waar je kan staan, niet onder vaste meubels zoals een kookeiland. Denk dus tijdig na over de indeling van je keuken.
 • Badkamer: Een warme vloer is heerlijk wanneer je uit het bad of de douche stapt. Installeer eventueel nog een elektrische handdoekdroger om snel bij te verwarmen.
 • Thuisbureau/studeerkamer: vloerverwarming kan ook in kamers die je gebruikt voor thuiswerk of waar de kinderen studeren.

Waar geen vloerverwarming leggen?

Afhankelijk van de functie van de ruimte is het mogelijk dat bepaalde ruimtes geen vloerverwarming nodig hebben:

 • Koele berging: vloerverwarming is niet nodig in een berging. Deze mag koeler zijn dan de rest van het huis.
 • Slaapkamers: in moderne woningen die goed geïsoleerd zijn is vloerverwarming in de slaapkamers overbodig.
vloerverwarming zones regelen

Kies voor een slimme zoneregeling

Veel mensen kiezen ervoor om in hun huis vloerverwarming te leggen op de boven- en benedenverdieping apart te regelen, maar dit is niet ideaal. Het opdelen van de vloerverwarming in zones tussen de boven- en benedenverdieping biedt namelijk onvoldoende controle en kan zorgen voor onnodig energieverbruik.

Een betere oplossing is om te kiezen voor een slimme zoneregeling. Met een intelligente regeling van Loxone wordt elk leidingcircuit individueel bijgestuurd en worden stelventielen op de collectoren gebruikt om de juiste temperatuur in elke ruimte te behouden. Hierdoor geniet je van maximaal comfort tegen een zo laag mogelijk energieverbruik.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten