Config tip – bescherming tegen insecten in een Real Smart Home


juli 18, 2019 in Voor Partners
Afgelopen week informeerden we jullie al over de invloed die de golflengten van licht hebben op het gedrag van nachtelijke insecten. Een empirische studie toont aan dat licht met een kortere golflengte beduidend meer insecten aantrekt dan licht met een lange golflengte. Daarom tonen we jullie stap voor stap hoe je een intelligente bescherming tegen insecten implementeert in de Loxone Config.

Stap 1

Bedrijfsmodus “Insectenmodus”

Maak een nieuwe bedrijfsmodus aan met de naam “insectenmodus”. Voeg een gelijknamige schakelaar toe om de functie ter bescherming tegen insecten in de Loxone visualisatie later in en uit te kunnen schakelen.

 

Dankzij de automatische designer kan de activatie van de schakelaar nog verder geautomatiseerd worden. Zo wordt bijvoorbeeld de schakelaar en dus ook de anti-insecten functie 30 minuten voor schemering geactiveerd.

Stap 2

Lichtstemming “Insectenmodus”

Zoals reeds in ons blogbericht aangehaald, trekt oranje-rood licht insecten weinig of niet aan. Waarschijnlijk komt dit doordat insecten minder goed in staat zijn licht met lange golflengten waar te nemen.

Door een dubbelklik op de lichtsturing creëer je een nieuwe lichtstemming met de naam “insectenmodus”.
Je kan de oranje-rode kleur eenvoudig definiëren in de Loxone App.

Stap 3

Automatiseren bij het openen van de balkon- of terrasdeur

Om jouw klanten de hele zomer lang te laten genieten zonder last te hebben van ongedierte, is nu alleen de intelligente automatisering van de verlichting nodig. Van zodra de schakelaar “insectenmodus” actief is en iemand zich naar het terras of het balkon begeeft en dus de deur opent, dan wordt de bedrijfsmodus “insectenmodus” geactiveerd.

 

 

Hiervoor verbind je de uitgang Q van de schakelaar met de AND-bouwsteen aangezien de bedrijfsmodus alleen geactiveerd dient te worden wanneer de balkon- of terrasdeur geopend wordt.
Aangezien het raam-en deurcontact in gesloten toestand een 1 weergeeft en in geopende toestand een 0, dient de ingang van de AND-bouwsteen genegeerd te worden.
De uitgang Q van de AND-bouwsteen wordt nu verbonden met de bedrijfsmodus.

Om bij elke activatie van de bedrijfsmodus “insectenmodus” een bijkomende impuls te geven aan de ingang Mv van de bewegingsmelder, is een bouwsteen “schakelen naar puls” nodig.
Verbind de bedrijfsmodus met de ingang O van de bouwsteen “schakelen naar puls” en de uitgang Qon met de Mv ingang van de lichtsturingsbouwsteen.

Stap 4

Lichtsturing bewerken

Nu dient alleen nog maar door een dubbelklik op de bouwsteen “lichtsturing” de gebeurtenis bij beweging en de actieve bedrijfsmodus vastgelegd te worden. 
Selecteer de eerder aangemaakte bedrijfsmodus “insectenmodus” en wijs deze toe aan de eveneens eerder aangemaakte stemming “insectenmodus”.
Selecteer tot slot de actie “wisselen bij” in het drop-down menu.

Intelligente bescherming tegen insecten voor ontspannende zomeravonden

Dankzij deze kleine en eenvoudige tutorial, bied je jouw klanten meer levenskwaliteit en bescherm je ze ’s avonds tegen lastige insecten bij geopende buitendeuren.
Deze tutorial kan echter niet alleen gebruikt worden voor de intelligente insectenmodus. Dankzij bedrijfsmodi in combinatie met de lichtsturing, kan je talloze slimme functies in een Real Smart Home creëren.

Nu is het aan jou! Wees creatief en maak het leven van jouw klanten nog slimmer dankzij de mogelijkheden in de Loxone Config!

Ik wil meer over LOXONE weten